19 Ekim 2024 10:56

Filistin kılıfıyla İsrail'e dikenli tel satışı

İktidar inkar etse de veriler İsrail ile ticaretin Filistin kılıfıyla sürdüğünü gösteriyor. Filistinlilere karşı örülen dikenli teller Türkiye'den gidiyor.

Fotoğraf:Rodolfo Quevenco/Pixabay

Paylaş

İktidar her ne kadar İsrail ile ticaretin bittiğini iddia etse de resmi veriler ticaretin Filistin kılıfıyla sürdüğünü ortaya koyuyor. "İsrail ile ticaret koca bir yalan" söylemlerinden kısıtlama ve ambargo kararlarına gelinse de ticaret bu defa da Filistin kılıfıyla sürüyor. Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) Türkiye İHracatçılar Meclisi (TİM) verilerine, tüm resmi istatistikler ambargonun ardından Filistin'le olan ticaretin şüpheli bir biçimde arttığını gösterirken yeni bir veri daha ortaya çıktı.

Mescidi Aksa etrafına çekilen dikenli tellerin Türkiye tarafından gönderildiğini hatırlatan Gazeteci Metin Cihan, ticaret yasağının ardından dikenli tellerin Filistin kılıfıyla sürdüğünü aktardı. TÜİK'in verilerine işaret eden Cihan, "İsrail ile ticaret kısıtlaması geldiği aydan itibaren dikenli telleri artık Filistin üzerinden gönderdiğimizi de görebilirsiniz. Hatta Ağustos 2024'te dikenli tel ihracatında rekor kırmışız çünkü İsrail'in yakıp yıkıp işgal ettiği topraklarda daha çok dikenli tele ihtiyacı olmuş" dedi.

Cihan'ın aktardığı TÜİK tablosuna göre Mart 2024'e kadar İsrail'e gönderilen çelikten dikenli teller Nisan ayına gelindiğinde bir anda Filistin'e gönderilmeye başlandı.

'TİCARETİ KES' DİYENLERİ HEDEF ALMIŞ, SONRA KISITLAMA GETİRMİŞLERDİ

7 Ekim'in ardından İsrai'in Gazze'de uyguladığı katliama karşı Türkiye kamuoyunda aylarca süren "İsrail ile ticareti kes" talebine kulak tıkayan iktidar, İsrail ile ticareti 'koca bir yalan' diye karşılıyordu. Önce İsrail ile ticarete kısmi kısıtlama getiren bakanlık, ardından tamamen ambargo geldiğini duyurulmuştu. Halk zoruyla ticareti kısıtlayan Bakanlık, İsraiil ile ticaretin devam ettiği iddialarını yalanlasa da ticaretin dolaylı yoldan sürdüğüne yönelik verilere değinmiyor.

Ancak İsrail ile tciaretin devam ettiğine yönelik şüpheler dinmiyor, ambargo kararının ardından Filistin'e hazır giyimden mücevhere, çimentodan çeliğe birçok kalemde ihracat arttı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Batman’da ilk Kürtçe Kitap Fuarı okurların yoğun ilgisiyle devam ediyor

SONRAKİ HABER

Muş’ta alıkonulan gençlere şiddet, tehdit ve hakaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa