19 Ekim 2024 04:37

'Uç ve sorunlu fikirler popüler olmadığı için ilgi çekiyor'

Liseliler arasında Incel tartışmaları: Çoğunlukla TikTok ve Instagram kullandığını, gündemi de buradan takip ettiğini belirten öğrenciler incellik ile kadın düşmanlığının beslendiğini söylüyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Şeyma AKCAN
İstanbul

Bugün kadın cinayetleri, incellik ve kadın düşmanlığı tartışmaları Discord, Telegram, Twitch, X, Instagram gibi sosyal medya ve yayın platformlarında pek çok insan arasında yer buluyor. Tartışmalar liselilerin de gündeminde. İstanbul’da Maçka Teknik Lisesinden iki öğrenci incellik tartışmalarının kendi okullarında nasıl yürüdüğünü anlattı.

Çoğunlukla TikTok ve Instagram kullandığını, gündemi de buradan takip ettiğini belirten öğrenciler incellik ile kadın düşmanlığının beslendiğini söylüyor. Ayrıca öğrenciler “Uç ve sorunlu fikirler popüler olmadığı için ilgi görüyor” diyor.

Öğrenciler gündemdeki kadın cinayetlerinden dolayı hem kendilerinin hem ailelerinin endişeli olduğunu söyledi. Bu endişeden dolayı da ailelerinin geç saatte dışarı çıkmak gibi çeşitli kısıtlamalar getirdiğini belirtti.

"KADIN CİNAYETLERİ CEZASIZLIKTAN DOLAYI ARTIYOR"

Bir öğrenci bu kadın cinayetlerinin sebebini “Devletin umursamaması” olarak gösteriyor ve şunları söylüyor: “Kadın cinayetleri artıyor çünkü devlet umursamıyor. Failler ceza almıyor, ‘Ben de yapsam ceza almam’ diye düşünüyorlar, devlet bu şekilde cesaretlendiriyor. Ne kadar tepki göstersek de ceza uygulanmıyor. İkbal’den sonra kaç kadın öldürüldü?​”

Sınıfındaki öğrencilerden bazılarının bu cinayetleri umursamadığını da ekleyen öğrenci, “İkbal meselesi fazla öne çıktı. Başka öldürülen, kaçırılan çok fazla kadın var ama bu fazla tepki gördü. Öne çıkması ailesiyle de alakalı. Diğer tacize uğrayanların haberleri çıkmıyor” diyor.

Konuştuğumuz başka bir öğrenci de gündemdeki bu tür meseleleri konuşacak birilerini pek bulamadığını söylüyor: “Bunalıyorum politikayı takip etmiyorum vs. diyorlar. Sanat okumak isteyen insanlar bunlar, gündemi takip etmeden çok zor sanat yapabilmek.”

"KADINLARIN FİKRİ OLMASIN İSTİYORLAR"

Çevresinde gördüğü kadarıyla erkeklerin kadınlara davranışlarını şu şekilde değerlendiriyor: “Günümüz ilişkilerinde kadınlar alttan alta aşağılanıyorlar. ‘O kız da kuyruk sallıyor’ falan diyorlar. Bir erkeğin ilişkide yaptığı hatalar görünmüyor. Fikirsiz kadın arıyorlar. Bir kadının fikri olduğunda rahatsız oluyorlar. Bir konu açınca ‘Sen niye umursuyorsun bunları, sadece kendine bak’ falan diyorlar.”

"HERKESİ KOYUN GİBİ GÖRDÜKLERİ İÇİN BU FİKİRLER İLGİ ÇEKİYOR"

Incellik tartışmasının öğrenciler arasında ilginç olduğu için ilgi gördüğünü belirten öğrenci, “Uç ve sorunlu fikirler ilgilerini çekiyor insanın. İlgimizi çekiyor ama bazı insanlar saçma olmasını seviyorlar, tutunuyorlar o fikre. Popüler bir fikir olmaması ve bu fikirlerin veya insanların herkes tarafından sorunlu görünmesi hoşlarına gidiyor. Herkesi ‘koyun’ gibi gördükleri için bu onları farklı yapıyor” ifadelerini kullanıyor.

"BOYUN KISAYSA KADINLAR SANA BAKMAZ DENİYOR"

Incelliğin çoğunlukla kadınların erkekleri dış görünüşleri üzerinden yargılaması üzerinden tartışıldığını belirten öğrenci “Garip geliyor herkese incel olmak, ‘Nasıl böyle bir şey olabilir? Görünüşe bağlı olması’ falan diyorlar. Örneğin çenen gerideyse, gözlerin aşağı doğruysa kadınlar sana bakmayacak. Şuran şöyleyse incelsindir, şuran söyleyse ‘chad’sindir. Chadler mi inceller mi diye üstlerinde deniyorlar. Arkadaşım geldi parmağını tuttu gözüme, incel de chad de değilsin, nötrsün dedi. Kadın düşmanlığı şurada başlıyor: ‘Boyun 170’ten kısaysa kadınlar sana bakmaz çünkü kadınlar böyledir’ deniyor” şeklinde konuştu.

"INCELİN KARŞITI FEMCEL"

Bunun bir “Reddit” teorisi olduğunu ve saçma olduğunu vurgulayan öğrenci şunları ekliyor: “Kadın sana bakarsa ve sen ona bakarsan o seni kullanır, sen de ihanet etmiş olursun incelliğe. Bir kimlik gibi görüyorlar incelliği. Görüş desen değil kimlik desen değil. Incelin karşıtı ‘femcel’ diye bir şey var. O grupta bir erkeği cinsel veya duygusal olarak etkileyemeyeceğini düşünen grup. Erkeklerin istekleri o kadar yüksek ki, istemediği için bakire değil de buna tepki olarak cinsel ilişkiye girmiyor gibiler. ‘Ne yaparsak yapalım erkeği memnun edemeyiz’ kafasındalar. Ama bunların hepsi dalga konusu çevremde.”

"ÖĞRETMENİMİZ REDPILL BELGESELİ İZLETTİ"

Okulda öğretmenlerinin kendilerine bir “redpill” belgeseli izlettiğini bildiren öğrenci “Erkeklerin de böyle dertleri var’ falan diye izletti bize bu belgeseli. Aynı zamanda ‘Kadınlar bir şey okumasın ya ben sevmiyorum kadın sesi’ diyor, bir kadın öğrenci soru sorduğunda ‘Ciddiye alamıyorum’ diyordu. Bu hoca hâlâ okulda” diyor.

Jahrein’in tutuklanmasına ilişkin ise öğrencilerin çoğunlukla onu savunmadığını ve takip etmediğini söylüyor ama birkaç kişinin de düşünce özgürlüğü çerçevesinde savunduğunu söylüyor ve şunları ekliyor: “Onu çocuklar izliyor dendiğinde yaş sınırlaması getirsinler o zaman diyor. Herkes ne isterse söyleyebilir diyor.”

ÖNCEKİ HABER

BM: Gazze’de kıtlık riski giderek artıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa