19 Ekim 2024 13:18

Bergamalı maden işçileri: İnsanca çalışmak, yaşamak ve dinlenmek istiyoruz

Bergama Koza Altın Madeni’nde çalışan işçiler, haklarının verilmesi ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle eylem yaptı: “İnsanca çalışmak, yaşamak ve dinlenmek istiyoruz.”

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

İzmir'in Bergama ilçesinde Koza Altın Madeni’nde çalışan işçiler, haklarının verilmesi ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle eylem yaptı. Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen işçiler, "İnsanca çalışmak, insanca yaşamak ve insanca dinlenmek istiyoruz" dedi.

Madende çalışan işçilerden Veli Kurt, "Kaybolan haklarımızı aradığımız için buradayız ve bu mücadeleye başvurduk. Kaybolan haklarımız; yeraltı sigortamız, vergiler, çalışma saatlerimiz. Yer üstünde çalışan arkadaşlarımız fazla çalışıyor hafta tatilleri yok. Bu mücadele için biz buradayız" dedi.

İşçilerden Arif Yayla ise, "Madende bayağı sıkıntılar çekiyoruz. İşçi ücretlerinde sıkıntılar çekiyoruz. İçlerin yeraltı sigortalarında sıkıntılar var, yer altındaki yaptığı çalışmaların karşılığını alamıyorlar. Sigortaları kesiliyor. Ücretleri yeterli olmuyor. Birçoğu aile bakıyor. Maden çok zor bir iş" diye konuştu. 

“TAŞERONUN KALDIRILMASINI İSTEYECEĞİZ”

Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklamasını okuyan Türk-İş Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, "İş yerindeki sıkıntılarımız, denetimden gelen sıkıntılarımızı haykırmak için bugün buradayız. Geçinemediğimiz için buradayız. Vergide adalet istediğimiz için buradayız. Buradan sesleniyoruz; vergide adalet istiyoruz, çalışma saatlerimizin düzenlenmesini istiyoruz. Onun için buradayız. Bu sesimize ya ses verecekler ya ses verecekler. Vergide adaleti isteyeceğiz, taşeronun kaldırılmasını isteyeceğiz. Geçinemiyoruz diye bağıracağız. Haykıracağız” dedi.

“VERGİ ORANI YÜZDE 15’E SABİTLENSİN”

Türkiye Maden işçileri Sendikası Bergama Şubesi Başkanı Ferdi Kılınç da “Bizler gündüz, akşam, gece durmadan vardiyalı olarak üretim yapanlarız. Madenciler, bugüne kadarki haklarını alabilmek için yıllarca kanını ve canını verdi. Bedelini ödemediğimiz hiçbir hakkımız yoktur” diye konuştu.

Çalışma şartlarının zorluğuna değinen Kılınç, “Sadece yer altında değil tüm ülke genelinde çalışma şartları katlanılmaz bir duruma gelmiştir. Arkadaşlarımız 12 ay çalışmakta fakat 2,5 aylığını vergi olarak ödemek zorunda kalmaktadır. Bizler de diyoruz ki gelir vergisi tarifesi ilk basamağı geçmiş yıllarda olduğu gibi brüt asgari ücretin 12 katından az olmamalı, gelir vergisi oranı bütün işçiler için yüzde 15'e sabitlenmelidir. İnsanca çalışmak, insanca yaşamak ve insanca dinlenmek istiyoruz” dedi. (İzmir/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'un 4 ilçesinde kadın muhtar sayısı erkekleri geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa