19 Ekim 2024 14:37
Son Güncellenme Tarihi: 19 Ekim 2024 17:35

Scholz'dan Türkiye’ye göçü engelleme teşekkürü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Scholz ortak açıklama yaptı. Almanya Başbakanı Scholz, göçmen işbirliği için Türkiye’ye teşekkür etti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bugün İstanbul Dolmabahçe'deki Çalışma Ofisi'nde basına kapalı bir görüşme yaptı. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da hazır bulundu. Kabulün ardından Erdoğan ve Scholz çalışma yemeğine geçti. Yemekten sonra basının karşısına geçen Erdoğan ve Scholz, düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Toplantıda konuşan Erdoğan, savunma sanayi ile ilgili, “Savunma sanayi ürünlerinin tedariki bağlamında geçmişte yaşanan bazı sıkıntıları artık geride bırakarak işbirliğimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz” dedi. Erdoğan, görüşmede, İsrail'in Gazze ve Filistin topraklarında uyguladığı soykırım ve Lübnan'daki saldırıların ele alındığı belirtti.

SCHOLZ’DAN İSRAİL’E DESTEK

Almanya Başbakanı Scholz, “Ukrayna'ya Rusya'nın saldırısını hepimiz uluslararası hukukun bir ihlali olarak gördük. Ancak bu savaşın sonsuza kadar sürmemesi için ne yapabiliriz? Rusya, tüm Avrupa'nın güvenliğini tehlikeye atıyor” dedi. Scholz, İsrail ve Hamas konusunda Türkiye ile görüş farklılıkları olduğuna işaret etti. İsrail ordusunun saldırılarını görmezden gelerek, Hamas’ın İsrail’e saldırması üzerine İsrail’in kendisini savunduğunu iddia etti. Scholz, “Tırmanmanın azalması ve bir ateşkes bu çatışmanın yayılmasını engellemek için şarttır. İki devletli bir çözüm olmalı" dedi.

SORULARI YANITLADILAR

Açıklamanın ardından sorulara yanıt verildi. Almanya'nın silah ihracatı konusundaki politikasına ve Erdoğan'ın İsrail'in Gazze'ye saldırılarına 'soykırım' sözüyle atıfta bulunduğuna işaret ederek sorulan soruya yanıt veren Scholz, “Türkiye bir NATO üyesi ve tabii somut konular hakkında da kararlarımız oluyor. Tabii, bu konuda başka karalarımız da olacaktır” dedi.

Erdoğan ise Gazze'de on binlerce kişinin öldürüldüğü bir katliamın söz konusu olduğuna işaret ederek, Lahey'deki Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı başlatılan sürece Türkiye'nin de müracaat ettiğini söyledi. Erdoğan, yanıtında, İsrail Dışişleri Bakanı İsrail Katz'ın kendisi hakkında dün Hamas lideri Yahya Sinvar'ın cansız bedeninin olduğu bir fotoğrafla yaptığı paylaşıma da atıfta bulundu.

Türkiye'nin göç konusunda ne yapabileceğine atıfla sorulan soruya yanıt veren Almanya Başbakanı Scholz, Türkiye ile göç konusunda olan işbirliği için teşekkür etti. AB'nin bunun için finansal bir yardım da yaptığına işaret eden Scholz, “Suç işlemiş şahısların iadesi konusunda şunu söylemek istiyorum" diyerek, Afganistan'a böyle bir uçuş gerçekleştirildiğini, Suriye'ye de benzer bir uçuş gerçekleştirmek istediklerini söyledi. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cumartesi Anneleri 1021’inci haftasında sordu: "Fehmi Tosun'a ne yaptınız?"

SONRAKİ HABER

Hamile kadını sokak ortasında döven sanığın tahliyesine itiraz kabul edildi, tahliye edilmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa