19 Ekim 2024 15:17

Karpuzlu'daki feldspat madeninin yürütmesi durduruldu

Aydın'ın Hatipkışla köyü yakınlarında yapılmak istenen feldspat madeni faaliyetine karşı açılan davada mahkeme, madene verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının yürütmesini durdurdu.

Fotoğraf: AYEP

Paylaş

Özer AKDEMİR
Aydın

Aydın'ın Karpuzlu ilçesine bağlı Hatipkışla köyü yakınlarında yapılmak istenen madencilik faaliyetine karşı açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Aydın 1’inci Daire Mahkemesi madencilik faaliyeti yapılmak istenen bölgede bilirkişi incelemesi yapılması gerektiğini belirterek, madene verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının yürütmesini durdurdu. 

MAHKEME BİLİRKİŞİ KEŞFİ YAPILSIN DEDİ

Aydın'ın Karpuzlu, Arapırı Mahallesi ve çevresinde Alinda Madencilik Sanayi ve Ticaret A. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan "Feldispat, Kuvarsit Oca 1 ve Kırma-Eleme Tesisi" projesine Aydın Çevre ve şehircilik il Müdürlüğü tarafından 6 Ağustos 2020 tarihinde verilen ÇED Gerekli Değildir kararına köylüler tarafından dava açılmıştı.

Açılan davada mahkeme heyeti projenin ÇED yönetmeliği kapsamında incelenerek gerçekleşmesi halinde yöredeki bitki örtüsüne, ağaçlara, canlılara, faunaya önemli bir çevresel etkisinin olup olmayacağının belirlenmesi için bilirkişi keşfi yapılmasına karar verdi. Mahkeme oy birliği ile "keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu hazırlanacak raporun taraflara tebliğini takiben rapora itirazların sunulması veya itiraz süreleri geçirildikten sonra karar verilmesine, ağaç kesim işlemi yönünden keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu yürütmesinin durdurulmasına" karar verdi. 

"AKIL VE VİCDAN SAHİBİ KİMSE BURALARIN YOK EDİLMESİNE İZİN VERMEZ"

Kararı değerlendiren köylülerin avukatı Av. Hüseyin Eker, gazetemize şunları söyledi: "Dava açtığımız alan benim de köyüm. Mahkeme, yok edilmek istenen yerin nasıl bir yer olduğunu anlasın ki kesimi durdurmak için keşfi beklemesin diye elimizden geleni yaptık. Hatta dronla çekim yapıp dosyaya sunduk. Sonuç şimdilik sevindirici oldu. Akıl ve vicdan sahibi hiç kimse buraları görüp de yok edilmesine izin vermez. Dava sonunda da mahkemenin kesim kararını kaldıracağına inanıyoruz.”

"ŞİMDİLİK RAHAT BİR NEFES ALDIK"

AYEP üyesi ve Aydın Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Hicran Danışman da "Memleketin dört bir yanında canlıların yaşam alanları yok edilirken, bir ağacın kurtulması bile çok sevindiriciyken bu kararla binlerce ağaç kurtuldu. Şimdilik rahat bir nefes aldık. Keşfe gidildiğinde ve bu alanın muhteşemliği görüldüğünde vicdan ve sorumluluk sahibi bilirkişilerin bunu rapor edeceğine ve kesim kararının tamamen iptal edileceğine inanıyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Maraş’ta 4,4 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

İstanbul Barosunda seçim zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa