19 Ekim 2024 16:01

Antalya’da Doyran deresine istenen HES'in ÇED süreci sonlandırıldı!

Antalya’nın Konyaaltı ilçesindeki Doyran deresi üzerine yapılması planlanan HES projesinin ÇED süreci sonlandırıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yusuf Yavuz
Antalya

Antalya'nın Konyaaltı ilçesine bağlı Doyran ve Geyikbayırı mahallelerinde yapılması planlanan Doyran HES projesinin ÇED süreci sonlandırıldı.

Doyran Deresi üzerinde yapılması planlanan HES projesinin cebri boru güzergâhının içme suyu kaynakları koruma alanında kalması bölge halkının tepkisini çekmişti. 8 Ekim'de Doyran Mahallesi'nde yapılan ÇED toplantısında, projeden etkilenmesi beklenen mahallelerde yaşayan vatandaşlar Doyran HES'in iptalini talep etmişti.

İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) üyesi olan Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin konuyla ilgili yazısında, HES projesinin cebri boru güzergâhının bölgedeki içme suyu kaynakları ve içme suyu kuyularının mutlak koruma alanında kaldığı belirtildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü 18 Ekim 2024 tarihli yazısında Doyran HES'le ilgili ÇED sürecinin sonlandırıldığını açıkladı. Alınan karar, ilgili kurum ve kuruluşlara da gönderildi.

Antalya'nın Konyaaltı ilçesine bağlı Doyran ve Geyikbayırı mahallelerinde Ankara merkezli özel bir enerji firması tarafından yapılması planlanan Doyran Regülatörü ve HES Projesiyle ilgili ÇED süreci sonlandırıldı. Doyran Deresi üzerinde yapılması planlanan HES projesinin inşa edileceği alanda su kaynaklarının bulunması yerel halkın tepkisini çekmişti. Bölgedeki tarımsal üretimin ve yaban hayatının da olumsuz etkilenecek olması, 8 Ekim'de Doyran'da yapılan ÇED toplantısında halkın projenin iptalini talep etmesine neden oldu.

“DOYRAN DERESİNDE HES SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL”

Doyran, Geyikbayırı ve bölgedeki 11 mahallenin muhtarı da HES projesinin yaratacağı olumsuz sonuçlara değinen itiraz dilekçelerini ilgili kurumlara iletirken, Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi de yaz aylarında kuruma aşamasına gelen Doyran Deresi'nde HES yapılmasının sürdürülebilir olmadığı yönünde açıklamada bulundu.

HES PROJESİ İÇME SUYU KORUMA ALANINDA KALIYOR

Projeyle ilgili İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) üyesi olan Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin konuyla ilgili yazısında, Doyran HES'in cebri boru güzergâhının 5600 metrelik kısmının DSİ tarafından belirlenen Doyran İçme Suyu Kuyuları Koruma Alanı'nda, 2300 metrelik kısmının da Yemişpınarı Kargılı Çeşme İçme Suyu Kaynakları Koruma Alanı içerisinde kaldığına dikkat çekilerek, "1. Derece Koruma Alanı içerisinde kaldığı Mutlak Koruma alanında mevcut içme kullanma suyu tesislerinin yanında ilave edilecek yeni içme suyu işletme tesislerinin inşaatı yapılabileceği, bu alanlarda Orman Genel Müdürlüğünün ormanları korumak amacıyla yapacağı çalışmalara sadece müsaade edilebileceği, bu alanın başka hiçbir amaçla kullanılamayacağı nedenleriyle projenin yapılmasının uygun görülmediği" belirtildi.

DOYRAN HES'İN ÇED SÜRECİ SONLANDIRILDI

Bunun üzerine Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürü Eyyüp Karahan imzasıyla ilgili kurumlara iletilen yazıda, ilgili yönetmelik gereği Doyran HES'le ilgili ÇED sürecinin sonlandırıldığı bildirildi.

DSİ İÇME SUYUNU GÖRMEZDEN Mİ GELDİ?

Doyran bölgesindeki içme suyu kaynaklarıyla ilgili koruma kararlarında imzası bulunan DSİ, Ağustos 2023'te Doyran HES'le ilgili katılım payı katkı toplantısı düzenlemiş ve bu toplantıda projenin Doyran Enerji şirketine verildiğini açıklamıştı. Ancak DSİ'nin projeyle ilgili kurum görüşünde, EPDK lisansına değinilirken, bölgedeki su koruma alanından söz edilmemesi dikkati çekiyor.

ÖNCEKİ HABER

Cinsel istismara uğrayan F.A'nın koruma altına alındığı duyuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa