20 Ekim 2024 08:00
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ekim 2024 08:34

Evrensel'in manşeti | Prangaları kırma vakti

Türk-İş’in ‘Geçinemiyoruz’ mitingi öncesi işçiler, düşük ücretler ve ağır çalışma koşullarını anlattı: “Sendikal bürokrasiye teslim olmayıp hakkımızı arayacağız.”

Paylaş

Türk-İş’in bugün Ankara’da yapacağı ‘geçinemiyoruz’ mitingi öncesi farklı iş kollarından işçiler deneyimlerini paylaşıp çağrı yaptılar: İşçi kardeşimize güvensizlik, öfkemize rağmen tepkisizlik ve sendikal bürokrasiye teslimiyet prangasını kıralım; emek bizim, umut bizim!

‘PAYIMIZA DÜŞEN BİR KURU EKMEK Mİ?​’

Açlık sınırının biraz üzerinde, yoksulluk sınırının yarısındaki ücretler, fazla mesailerle birlikte iyice uzayan çalışma süreleri, üretim baskısı, artan vergi yükü, engellenen sendikalaşma hakkı... Kamudan özele birçok iş kolundan işçiler mektuplarla anlattılar: Çok çalışıyoruz, yine geçinemiyoruz. Bu koca dünyada bizim payımıza düşen bir kuru ekmek mi?

‘SENDİKALARIMIZI KİMSEYE BIRAKMAYALIM’

İşçiler üyesi oldukları sendika yönetimlerini de eleştiriyor: “Çoğu sendika yönetimi bir şekilde patronların yanında! Sendikalarımıza sahip çıkmazsak, sadece eleştirip laf atmakla kalırsak, kaybetmeye mahkumuz. İşçi gibi yaşamayan, toplu sözleşmeleri dahi bize sormadan imzalayan, sendikacılık koltuklarında oturan bürokratları indirmeden başarılı olamayız.”

‘ARTIK GEREKÇELERE SIĞINMAYALIM’

‘Beklenti içinde olmak bizi kurtarmıyor’ diyen işçiler çağırdı: ‘Kimseye güvenemiyoruz’ demek bizi biraz daha sindirmekten başka bir işe yaramıyor. Sırtımızı birbirimize dayamaktan başka çaremiz yok. İşçiler sendika hakları için direnirken, insanca yaşamak için greve çıkarken, kimsenin sessiz kalma lüksü yok. Artık hiçbir gerekçenin arkasına sığınmamalı!

GREV KIRICILIĞI VE MEVZUAT

Adeta sendikal örgütlenmeyi imkansız hale getirmek için yapılmış olan Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’ndaki tüm engelleri aşabilen işçilerin amacı ekonomik ve sosyal haklarını kazandırdıkları ve geliştirdikleri bir toplu iş sözleşmesi (TİS) imzalamaktır. Ancak mevcut mevzuat, bu konuda da ciddi engeller içermektedir.

ÖNCEKİ HABER

25 Kasım Kadın Platformu: Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa