Türk-İş mitingine katılan yüz binin üzerinde işçi "Zordayız, geçinemiyoruz" dedi

Türk-İş'in çağrısıyla yüz bini aşkın işçi “Zordayız, geçinemiyoruz” sloganıyla Ankara'da buluştu. İşçiler sendika ve konfederasyon yönetimlerine istifa sloganlarıyla tepki gösterdi.

20 Ekim 2024 10:55
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ekim 2024 16:11
Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Kübra KIRIMLI
Sıla KAYA
Ankara

Türk-İş'in çağrısıyla yüz bini aşkın işçi “Zordayız, geçinemiyoruz” sloganıyla Ankara'da buluştu. İşçilere farklı sloganlar atılmaması uyarlarında bulunulan mitingde, kürsüden hükümete “Çözüm bekliyoruz” diye seslenildi. İşçiler ise zaman zaman sendika ve konfederasyon yönetimlerine istifa sloganlarıyla tepki gösterdi.

Miting için yüz binden fazla emekçi, sabahın erken saatlerinden itibaren Tandoğan Meydanı'nı doldururken sendikalar AKM metrosundan Tandoğan Meydanı'na yürüdü. Türk-İş'e bağlı sendikaların yanı sıra CHP Milletvekilleri Ömer Fethi Gürer, Gamze Taşcıer EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan ve milletvekilleri İskender Bayhan ve Sevda Karaca ile Ankara İl Örgütü, "Devrimci İşçi Partisi ve Kaldıraç da mitinge katıldı. 

“SARI SENDİKA İSTEMİYORUZ”

Miting alanında öne çıkan ana talep vergide adalet oldu. T. Harb-İş'e örgütlü işçiler, "Vefat eden savunma sanayi işçisi ölüm sebepleri" diyerek tabut kaldırdı. Tabut üzerinde, “Maaş 35 bin, ev kirası 20 bin, kalan para 15 bin, bu kadar kayba dayanamayan savunma sanayi işçisi vefat etmiştir. Allah rahmet eylesin" yazıldı. İstanbul Şubesinde örgütlü işçiler ise yürüyüşte sık sık “Ergün İstifa”, “Alaattin istifa” sloganı atarken “Sarı sendika istemiyoruz” yazılı dövizler taşıdı.

“BELİRLENEN SLOGANLAR DIŞINA ÇIKMAYIN”

İstifa sloganları atılırken kürsüden işçilere uyarı yapıldı. Sadece kürsüden söylenen sloganların atılması istenirken onun dışında "ses çıkmasın" denildi.

Mitinge en kalabalık katılımı Türk Metal gösterdi. İşçiler, ağırlıklı olarak genel merkez tarafından verilen "Vergide adalet istiyoruz" yazılı dövizlerle yürüyüp sık sık "Vergide adalet istiyoruz" sloganları attı. Öte yandan savunma sanayisi işçileri gibi metal işçileri de tabut kaldırdı. 

Yoğun katılımın olduğu Yol-İş'te ise işçiler "Taşeron işçilere kadro" talebiyle yürüdü. Türkiye GMİS üyeleri ise özelleştirmelere karşı dövizlerle alana giriş yaptı.

"DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI"

Mitingte işçiler söz aldı. Taşeron işçi, "696 KHK ile KİT'lerde çalışan işçiler kadroya alınmadı. Taşeron olarak çalışmaya devam ediyoruz. Mağdur edilmeye devam ediliyoruz. Aynı işi yapan biri taşeron olduğunuzda, diğerine göre daha düşük ücret veriliyor. Taşeronların çalışma koşulları çok ağır. Kamuda taşeron uygulamasının ortadan kaldırılmasını bekliyoruz" dedi. 

Emekli bir işçi, "Alın teriyle çalıştık. Emek verdik. Ama yaşayamıyoruz. Aylıklarımız hızla eridi. En düşük emekli aylığı açlık sınırı altında. Borçlarla boğuşuyoruz. Bunu kabul etmiyoruz. Tekrar çalışmak zorunda kalıyoruz. Güvencesiz olarak çalışıyoruz. Emekliler olarak sağlık hizmetlerinden yararlanmamız zorlaşıyor. Bu bir lütuf değil, anayasal haktır" dedi.

Asgari ücretliler adına konuşan bir işçi ise, "Taşeron işçiyim ve asgari ücretliyim. Dayanacak gücümüz kalmadı. Temmuzda asgari ücret artmadı ama her şeye zam geldi. Hepimiz evlat okutuyoruz. Kiralar aldı başını gitti. Ay sonunu getiremiyoruz. Neyin fedakarlığı bekleniyor? Geçinemiyoruz. Bunun bedelini artık biz ödemek istemiyoruz" dedi.

Vergiye ilişkin konuşan bir işçi de "Dar gelirliler geçim sıkıntısı nedeniyle zorlanıyor. Vergi ödüyoruz ama hep daha fazla eziliyoruz. Cebimizden çıkan vergiler artıyor. Elimizde bir şey kalmıyor. Kazanırken de harcarken de vergi ödüyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz. Adil dağıtılan bir vergi sistemi düzenlemesi istiyoruz" dedi.

Bir kadın işçi, "Ekonomik sıkıntıların sorunların sorumlusu biz değiliz. Cinsiyet ayrımcılığına son verilmesini istiyoruz. Eşit şekilde yaşam bizim hakkımız. Kadın cinayetlerine son verilsin. Kadınlar güçlüdür. Haklarımızı almak için buradayız. Vazgeçmeyeceğiz" dedi.

ATALAY YUHALANDI

İşçilerin konuşmasının ardından Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay kürsüye çıktı. Atalay konuşmasını yaparken işçiler tarafından ıslıklarla yuhalandı. Yuhalamaları bastırmak amacıyla sık sık, "İşte başkan, işte sendika", "Türk-İş nerede, biz oradayız" sloganları atıldı. 

"BU ALANA KULAK VERİN"

Atalay, "Bu alana kulak verin. Vergiyle ilgili işçilerin sıkıntılarını giderin. Asgari ücret seviyesine düştü kamu işçilerinin ücretleri. Bununla ilgili düzenleme yapılmalı. İş yerlerinde huzurumuz yok. Bu ücretle bir hafta geçinemezsiniz. Sorunları Meclis çözecek, hükümet çözecek. Sesimizi duyurana kadar alanlarda olmaya devam edeceğiz. Taşeron çalıştırmaya devam ediyorlar. Bunlarla ilgili çözüm bekliyoruz, laf beklemiyoruz" dedi.

Atalay, "Harb-İş işçileri olağanüstü işler yapıyor. Harb-İş, Tes-İş, Türk Metal... Bütün işçiler bizim ailemiz, bizim yol arkadaşımız" dedi.

“ÇÖZÜM BULUN”

Asgari ücret görüşmelerinin başlayacağını söyleyen Atalay, "Masada 4 işçi olacak. Ne kadar diyorlarsa harfiyen ona uyacağız. 18 olsun dediler, aynısını ülkeyi yönetenlerin önüne koyduk. Aynısını bu sene de yapacağız. 4 aydır eylemler devam ediyor. Diğer konferansları çağırdık. Onlar da eylemler yaptılar. Ankara Ankara olalı böyle kalabalık görmedi. Örgütlendiğimiz zaman kapının önüne koyuyorlar. Bizi işverenlerin merhametine bırakmayın. Bizi duyun, biz buradayız, bizi yok saymayın diye buradayız. Geçinmek mecburiyetindeyiz. Bu ücretlerle 15 gün geçiremeyiz. Bize bir çözüm bulun" dedi. 

"ALANLARDA HAYKIRMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Atalay, “Mehmet Şimşek'in dünyası başka, benim dünyam başka, benim dünyam burası. Bu alandan hükümete, ülkeyi yönetenlere tekrar sesleniyorum. Bizi yok saymayın. Biz bu ülkenin yüzde 60'ıyız. Biz sizin oy makineniz değiliz. Ayağınızı denk alın. Biz her defasında sandığa gidip size oy vermek zorunda değiliz. Dikkatli olun, bu alanın sesine kulak verin. Yarın geç kalırsınız. Enflasyonu düşüreceksiniz diye bizi küçültmeye hakkınız yok. Meclise 'Bu adaletsiz vergi sistemini değiştirin' diyeceğiz. Değişene kadar alanlarda haykırmaya devam edeceğiz. Sizler benim yol arkadaşımsınız, ailemsiniz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Barosu yeni başkanını seçiyor

SONRAKİ HABER

İsrailli yerleşimciler Kuzey Gazze’ye "işgal turu" planlıyor 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa