20 Ekim 2024 13:00

DFG'den gazeteciler Gök ve Müftüoğlu için çağrı

Gazeteci Abdurrahman Gök'ün 22 Ekim'de yargılamasına devam edilecek. Gazeteci Dicle Müftüoğlu'nun ise 24 Ekim'de karar duruşması görülecek.

Görsel: DFG Derneği

Paylaş

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), gazeteciler Abdurrahman Gök ve Dicle Müftüoğlu’nun bu hafta içinde görülecek duruşmaları için çağrıda bulundu. Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Abdurrahman Gök’ün 22 Ekim, DFG Eş Başkanı ve MA editörü Dicle Müftüoğlu’nun ise 24 Ekim’de duruşmaları görülecek.

2017 Newroz’unda Kemal Kurkut’un öldürülme anını çektiği gerekçesiyle “terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla hakkında açılan davada 1 yıl 6 ay ceza alan Abdurrahman Gök’ün yargılamasına Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde 22 Ekim’de devam edilecek.

DFG Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu’nun ise 29 Nisan 2023’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturma kapsamında “terör örgütü üyesi olmak” ve “terör örgütü kurmak ve yönetmek” iddialarıyla yargılandığı ve 3’üncü duruşmasında tahliye edildiği davanın karar duruşması, 24 Ekim’de Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

"KÜRT GAZETECİLERE YÖNELİK BASKI VE ENGELLEMELER DEVAM EDİYOR"

DFG Derneği, Türkiye’de Kürt gazetecilere yönelik engelleme, baskı ve yargı kıskacının devam ettiğini belirterek, “Abdurrahman Gök ve Dicle Müftüoğlu yürüttükleri gazetecilik faaliyetleri ve basın özgürlüğü savunuculuğu nedeniyle cezalandırılmak isteniyor. Onlar şahsında basın özgürlüğü ve gazetecilik hedef alınıyor. Tüm basın örgütleri, gazeteciler başta olmak üzere demokratik kamuoyunu bu iki davayı takip etme, yargılanmak istenen gazetecilikle dayanışma, yargı makamlarına ise mesleki faaliyetleri gerekçe yapılarak geri adım attırılmak istenen gazeteciler hakkındaki yargılamaları düşürme çağrısında bulunuyoruz” paylaşımında bulundu.

DFG’nin X sosyal medya platformu üzerinden yaptığı çağrı paylaşımı şu şekilde:

“Uzun yıllardır sahada çok önemli gündemleri takip eden ve Kemal Kurkut’un 2017 Diyarbakır Newrozu’nda polis kurşunuyla öldürülme anını fotoğraflamasıyla bir hakikati ortaya çıkartan Gazeteci Abdurrahman Gök, 22 Ekim’de bir kez daha hakim karşısına çıkacak. Gök, 20 yıldır birçok ilde ve DAİŞ’in saldırdığı Şengal ve Kobanê gibi kentlerdeki süreci takip etti, son olarak İran’daki 'Jin jiyan azadî'  eylemleri sürecinde ülkede yaşananları haberleriyle dünyaya duyurdu.

Kemal Kurkut’un öldürülme anına dair fotoğrafları nedeniyle iktidar tarafından hedef haline getirilen Gök, o tarihten bu yana birçok kez gözaltına alındı ve hakkında birçok soruşturma açıldı. Daha önce 'örgüt üyeliği' ve 'örgüt propagandası yapmak' iddiasıyla hakkında açılan davada 1 yıl 6 ay ceza verilen Gök, 25 Nisan 2023’te Diyarbakır merkezli bir operasyonla gözaltına alınarak tutuklandı. Açık tanık Ümit Akbıyık’ın ifadeleri doğrultusunda hazırlanan iddianamede Gök'ün mesleki faaliyetleri kriminalize edilmeye çalışıldı.

7 ay boyunca hapsedilen Gök’ün Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamasına 22 Ekim’de devam edilecek.

Bu hafta mesaisini adliye koridorlarında sürdürecek meslektaşlarımızdan biri de derneğimizin Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu. 29 Nisan 2023’te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan Müftüoğlu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde tutuklanarak Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

'Örgüt üyesi olmak' ve 'örgüt kurmak ve yönetmek' iddialarıyla yargılandığı davanın 3’üncü duruşmasında tahliye olan Müftüoğlu, Kobanê Davası’nın tanıklarından Kerem Gökalp ile gizli tanık ifadeleri nedeniyle 10 ay cezaevinde tutuldu. Gazetecilik faaliyetleri gerekçesiyle yargılanan Müftüoğlu’nun 13 Haziran’da görülen duruşmasında savcı ceza talep etti. 15 yıla kadar hapsi istenen Müftüoğlu’nun 24 Ekim’de Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde karar duruşması görülecek.

Abdurrahman Gök ve Dicle Müftüoğlu’nun davaları incelendiğinde Kürt kentlerinde yapılan hukuksuzlukları açığa çıkartan gazetecilerin nasıl hedef alındığı ve susturulmaya çalışıldığı görülecektir. Abdurrahman Gök ve Dicle Müftüoğlu yürüttükleri gazetecilik faaliyetleri ve basın özgürlüğü savunuculuğu nedeniyle cezalandırılmak isteniyor. Onlar şahsında basın özgürlüğü ve gazetecilik hedef alınıyor. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği olarak her iki meslektaşımızın gazeteciliğine tanığız. Tüm basın örgütleri, gazeteciler başta olmak üzere demokratik kamuoyunu bu iki davayı takip etme, yargılanmak istenen gazetecilikle dayanışma, yargı makamlarına ise mesleki faaliyetleri gerekçe yapılarak geri adım attırılmak istenen gazeteciler hakkındaki yargılamaları düşürme çağrısında bulunuyoruz.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Şenyaşar ailesi 6 yıl 4 ay sonra taziye kuracak

SONRAKİ HABER

Marmaray'da raylara atlayan bir kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa