20 Ekim 2024 13:31

Dünyada Filistin ve Lübnan eylemleri: İsrail’e desteğe son!

İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki saldırıları Avrupa’nın dört bir yanında ve çeşitli ülkelerde hafta sonu boyunca protesto edildi.

Fotoğraf: Arif Bektaş/Evrensel

Paylaş

İsrail’in Gazze ve Lübnan’da giderek yayılan şiddeti Avrupa’nın birçok kentinde ve çeşitli ülkelerde hafta sonu boyunca protesto edildi. Eylemlerde hükümetlerin İsrail’e desteğe son vermesi ve ateşkes çağrıları öne çıktı. 

LONDRA

İngiltere’nin İsrail’e silah satışlarının devam etmesine büyük öfkenin olduğu eylemlerde, Başbakan Keir Starmer’in İsrail’e desteği her eylemde protesto edildi. Ülke genelinde 40 eylem yapılırken en kalabalık eylemlerden biri Londra’daydı. Londra’da bir kez daha “Katile silah verme” pankartları açıldı. Trafalgar Meydanı’nda yapılan gösteriye yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Gösterilerde, Dışişleri Bakanlığı üzerinde baskı yapılıp silah satışlarının durdurulması istenirken, 2 Kasım’da Londra’daki ABD elçiliğine yapılacak yürüyüş için de çağrı yapıldı. ABD’deki seçimler öncesi yapılacak eylemde ABD ve İngiltere’nin Ortadoğu politikaları protesto edilecek. Öte yandan Filistin’le Dayanışma Kampanyasının çağrısıyla 28 Kasım’da bütün işyerlerinde bir saatlik iş durdurma gerçekleşecek. Devlet daireleri dahil, okul, fabrika ve hizmet sektöründeki bir çok işyerinde İsrail’in katliamlarının protesto edilmesi ve İngiltere’nin bu katliamlara destek vermesi protesto edilerek bir saat iş durdurulacak.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de binlerce kişi Wilmersdorf semtindeki Kant Caddesi’nde bir araya geldi. Yürüyüşe geçen göstericiler üzerinde “Filistin’e özgürlük”, “İnsan hakları Filistinlilerin de hakkıdır” ve “Bir soykırım diğerini haklı çıkarmaz” yazan dövizler taşıyarak İsrail aleyhine sloganlar attı. Göstericiler Almanya’nın İsrail’e silah sağlamasına da tepki gösterdi. Yürüyüş sırasında polis ve göstericiler arasında zaman zaman arbede yaşandı. Yürüyüşü dağıtmak isteyen polis eylemcilere karşı köpekleri kullandı. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Öte yandan yaklaşık 20 kişilik grup, Zoologischer Garten tren garında İsrail’i protesto etmeyi sürdürdü. Polis buradaki gösteriye müdahale ederek gruptaki göstericileri gözaltına aldı.

NAPOLİ

İtalya’nın ev sahipliğinde Napoli kentinde düzenlenen G7 Savunma Bakanları toplantısı da savaş karşıtı protestolara sahne oldu. Yaklaşık 2 bin kişilik grup ellerinde Filistin bayrakları ve “Soykırım dursun”, “Katil, Cani İsrail” ve “Savaşlara son” yazılı dövizler ile tank ve tabut maketleri taşıdı. Garibaldi Meydanı’ndan başlayan ve yağış altında gerçekleşen yürüyüşte göstericiler, G7 Savunma Bakanları toplantısının yapıldığı Palazzo Reale’ye (Kraliyet Sarayı) seslerini duyurmak için yaklaşmak isteyince Carita Meydanı’nda polis engeliyle karşılaştı. Bu sırada polisle göstericiler arasında arbede yaşandı. Güvenlik güçleri, copla müdahale ettiği göstericilerin ilerlemesine izin vermedi.

AMSTERDAM

Hafta sonu Filistin ve Lübnan halklarıyla dayanışma eylemlerinin yapıldığı kentlerden biri de Amsterdam oldu. Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen protestoda yüzlerce kişi İsrail’e tepki göstermenin yanı sıra ülke genelinde artan kısıtlamaları da protesto etti. 

CENEVRE

İsviçre’nin Cenevre’de kentinde binlerce kişi, İsrail’in Gazze ve Lübnan’a saldırılarını protesto etmek için yürüdü. Place de Neuve Meydanı’nda buluşan eylemciler, şehir merkezinde yürüyüş yaptı. Filistin ve Lübnan bayrakları taşıyan göstericiler, İngilizce, Fransızca ve Arapça sloganlar attı. Yürüyüşçüler, ABD ve Batı ülkelerini, İsrail’e verdikleri koşulsuz destek sebebiyle eleştirdi. Çok sayıda kişi Gazze ve Lübnan’da ateşkes sağlanmasının talep edildiği dövizler taşırken, İsviçre hükümetine de İsrail ile diplomatik ilişkisini hâlâ sürdürdüğü için tepki gösterdi. Eylemciler, İsrail’e yönelik ticaretin yanı sıra silah satışıyla ilgili boykot çağrısı yaptı. Göstericiler, eylemin bir bölümünde yere yatarak Gazze’de ve Lübnan’da çocuk ve kadınların öldürüldüğüne dikkati çekti.

STOCKHOLM

İsveç’in başkenti Stockholm’deki Odenplan bölgesinde toplanan yüzlerce kişi, İsveç Parlamentosuna doğru yürüyerek, İsrail’in saldırılarını kınadı. Filistin ve Lübnan bayrakları taşıyan göstericiler, “Ellerini Lübnan’dan çek, ellerini Ortadoğu’dan çek” ve “Özgür Filistin”, “Katil Netanyahu” sloganları attı. Gösteriye katılan İsveçli aktivist Jonas Serneholt, AA muhabirine görme engelli olduğunu belirterek, “Doğuştan görme engelliyim ama bir şey çok önemli: Gözlerim görmüyor olabilir ama İsrail’deki Siyonistler tarafından Filistin halkına yapılan soykırıma kör değilim.” dedi.

KAZABLANKA

Kuzey Afrika ülkesi Fas’ta da, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları ve işlediği suçlar protesto edildi. Kazablanka kentinde düzenlenen protestoya onlarca kişi katıldı. Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, “Beyrut’tan Gazze’ye direniş ve gurur”, “Hepimiz fedayız, kararlı direniş”, “Halk normalleşmeyi yıkmak istiyor”, “Fas ve Filistin tek halk, iki halk değil” şeklinde sloganlar attı.

Göstericiler, “Normalleşme ihanettir” yazılı pankartlar da taşıdı.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 42 bin 519 Filistinli öldü, 99 bin 637 kişi yaralandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Marmaray'da raylara atlayan bir kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa