20 Ekim 2024 14:29

Kanada’da sağlıkta özelleştirme protestoları: Truva Atı hastaneler arasında geziyor

Ontario'da sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesine karşı protestolar sürüyor. 4,5 metrelik Truva Atı heykeli, özelleştirmenin zararlarına dikkat çekmek için hastaneler arasında dolaştırılıyor.

Fotoğraf: @UOITFA/X

Paylaş

Kanada'nın Ontario eyaletinde sağlıkta özelleştirme hamlelerine karşı tepkiler büyüyor. Başbakan Doug Ford’un, kamu hastanelerinde sunulan katarakt ameliyatları ve tanı testleri gibi hizmetlerin özel sektöre devredilmesini öngören planı, büyük çaplı protestolarla karşılandı.

Ford hükümeti, özel kliniklere yeni lisanslar vererek MR ve bilgisayarlı tomografi gibi tıbbi tetkiklerin daha fazla yapılmasını sağlamayı hedefliyor. Ancak bu adım, kamu hastanelerinde sunulan hizmetlerin kalitesini düşüreceği endişesiyle eleştiriliyor. Kanadalılar, özelleştirmeye ayrılan bu fonların kamu hastanelerine aktarılması gerektiğini savunuyor.

Euronews'in haberine göre 10 Ekim'de başlayan ve Kanada Kamu Çalışanları Birliği (CUPE) ile Ontario Hastane Sendikaları Konseyinin (OCHU) öncülüğünde düzenlenen protestolar, eyalet genelinde devam ediyor. Eylemlerde Toronto'nun ünlü Queen's Park bölgesine getirilen 4,5 metrelik ahşap Truva Atı heykeli dikkat çekti.

TRUVA ATI: ÖZELLEŞTİRMENİN SİMGESİ

OCHU-CUPE Başkanı Sharon Richer, Ford hükümetinin sunduğu özelleştirme planını "bir Truva Atı" olarak nitelendirdi. Richer, "Bu kesinlikle bir hediye değil. Özelleştirmenin hastanelerdeki bekleme sürelerini azaltacağı ve personel krizini çözeceği söyleniyor, ama aslında kamu hastanelerinin kapasitesi daraltılıyor" dedi.

Yunan mitolojisinden esinlenen sendikalar, Truva Atı'nı bir uyarı sembolü olarak kullanıyor. Üzerinde “Hastane operasyonlarını özelleştirmeyi bırakın!” yazılı döviz bulunan ahşap replika, Ontario’daki çeşitli hastanelere götürülerek sağlık çalışanlarının dikkatini çekmeyi amaçlıyor.

ÖZEL KLİNİKLER YÜKSEK ÜCRETLERLE GÜNDEMDE

Ontario Sağlık Koalisyonu’nun araştırmasına göre, eyaletteki bazı özel klinikler hastalardan 8 bin dolara varan ücretler talep ediyor. Bu durum, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi halinde maliyetlerin daha da artabileceği endişesini güçlendiriyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Özgür Özel: Gerçek sorumlu Erdoğan'dır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa