20 Ekim 2024 14:45
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ekim 2024 16:04

IKBY sandık başındaydı: Seçime dair bilinenler ne?

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 2 senenin ardından parlamento seçimleri gerçekleştirildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) iki yılı aşkın süredir ertelenen parlamento seçimleri devam ediyor. Yaklaşık 3 milyon seçmen sandık başına çağrıldı. Saat 07.00'de başlayan oy verme işlemi saat 18.00'de sona erdi. Seçim sonuçlarının ise 24 saat içerisinde netleşmesi bekleniyor.

Seçimler için parti liderleri de sabah saatlerinde sandık başına giderek oylarını kullandı.

NEÇİRVAN BARZANİ: BARIŞ İÇİNDE GEÇMESİNDEN MEMNUNUM

IKBY Başkanı Neçirvan Barzani, oyunu Erbil'de kullandı.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi Parlamento seçimlerinde oy kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Bu sürecin ilk kazananı Kürdistan Bölgesi halkıdır ve kazanan Kürdistan'dır Bazı küçük şeylere rağmen seçim kampanyasının barış içinde geçmesinden memnunum" dedi.

"TÜRKİYE İLE İYİ İLİŞKİLERE SAHİBİZ"

Geçtiğimiz Çarşamba Türkiye ziyaretine ilişkin gelen soruya ise Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani şu yanıtı verdi: “Normal bir ziyaretti. Türkiye ile iyi ilişkilere sahibiz. Her ziyaret ilişkilerimizin daha da güçlenmesine vesile oluyor. Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin (Türkiye) ilişkilerinin geliştirilmesi çerçevesinde yapılan bir ziyarettir. Sayın Cumhurbaşkanı ile olumlu geçen kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdik. Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilgili gerek ekonomik gerekse güvenlik yine bölgedeki değişimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Dr. İbrahim Kalın ile değerlendirdik.”

MESRUR BARZANİ: "HİZMET VE DÜRÜSTLÜĞÜ ÖDÜLLENDİRİN"

KDP lideri Mesrur Barzani de sabahın erken saatlerinde Erbil’in Pirmam ilçesindeki seçim merkezinde oyunu kullandı.

Barzani, Kürdistan halkına hayırlı olmasını dileyerek, “Hizmet ve dürüstlüğü ödüllendirin. Oy kullanma hakkı olan herkes, bugün oy verme sürecine katılarak Parlamento temsilcilerini ve gelecekteki hükümetlerini belirlemeli" dedi.

TALABANİ: BU TEKÇİ İKTİDARA SON VERECEĞİZ

YNK lideri Bafıl Talabani, Süleymani'deki Rewşen Bedirxan Okulu'nda oy kullandı, seçmenleri "uyanmaya" ve oy kullanmaya çağırdı.

Talabani, oylamanın ardından, yaptığı açıklamada “Kürt halkının değerli evlatları, gelin oy verin, çabuk uyanın, acele edin. Kürdistan Bölgesi’ne en iyi hizmeti yapacak olanlara ve kendinize oy verin.  Kürdistan’ın yüzlerce sorunu var ve bu sorunların çözümü için 129’a (partinin seçim rakamı) ihtiyaç var Bu tekçi iktidara son vereceğiz" dedi.

IRAK CUMHURBAŞKANI: UMUT EDİYORUM BAŞARILI BİR SEÇİM OLUR

Bağdat’ta oyunu kullanan Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşit, “Umut ediyorum ki başarılı bir seçim süreci yürütülür ve tüm kardeşlerimi kutluyorum” dedi.

Irak Seçim Yüksek Komisyonu Başkanı Hakim Umer şu ana kadar oy verme sürecinde herhangi bir teknik sorun yaşanmadığını belirterek, “Seçimlerin sona ermesinin ardından 24 saat içinde sonuçları açıklayacağız” dedi.

BM ÖZEL TEMSİLCİSİ SEÇİMLERİ İZLİYOR

BM Irak Özel Temsilcisi ve UNAMI Başkanı Dr. Muhamed El Hasan bugün Hewlêr’deki bazı seçim merkezlerini ziyaret ederek Kürdistan Bölgesi parlamento seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip seçmenlerin oylarını kullanmalarını izledi.

UNAMI’nin X hesabında yapılan paylaşıma göre El Hasan, “Bugün Kürdistan Bölgesi için önemli bir gün ve demokrasi için iyi bir gün. Bu ileriye giden yoldur” dedi.

ROJNEWS: SAHTE SEÇMEN TAŞINDI

Öte yandan RojNews bazı seçmenlerin taşıdığı Türk pasaportlarının fotoğraflarını yayınlayarak KDP’nin, Kuzey Kürdistan ve Türkiye’den çok sayıda sahte seçmeni KDP’ye oy vermek üzere Güney Kürdistan’a getirdiğini yazdı.

Bu “sahte” seçmenlerin özellikle Hewlêr’e bağlı Soran İdaresi’ne taşındıkları belirtildi.

RojNews, 15 Ekim’de yayınladığı bin haberde, KDP’nin Kuzey Kürdistan’dan bin 500 kişiyi oylarını KDP için kullanmak üzere Güney Kürdistan’a getirdiğini duyurmuştu.

SEÇİME DAİR BİLİNENLER NE?


1191 ADAY YARIŞIYOR

Kürdistan Parlamentosu’nun altıncı dönem seçimlerinde 368'i kadın olmak üzere 1191 aday yarışıyor. Seçimde adayların partilere göre dağılımı şöyle:

  • Kürdistan Demokrat Partisi: 190 aday
  • Kürdistan Yurtseverler Birliği: 172 aday
  • Halk Cephesi: 123 aday
  • Yeni Nesil: 92 aday
  • Kürdistan Bölgesi İttifakı: 84 aday
  • Helwest Hareketi: 72 aday
  • Değişim Hareketi (Goran): 64 aday
  • Kürdistan İslami Birliği: 63 aday
  • Kürdistan Adalet Topluluğu: 59 aday
  • Ulusal İttifak: 59 aday
  • Serdem Listesi: 41 aday
  • Kürdistan İslami Hareketi: 35 aday
  • Kürdistan İslami İlişkiler Hareketi: 15 aday
  • Irak Türkmen Cephesi: 11 aday

İLK KEZ DÖRT BÖLGELİ SEÇİM

Söz konusu seçimlerde bir dizi ilk de yaşanacak. Değişikliklerden biri, KYB'nin iktidardaki KDP'nin lehine olduğu gerekçesiyle açtığı dava sonucunda seçim bölgeleri içi getirilen sınırlamalar olacak. Geçmişte IKBY'nin tamamı tek seçim bölgesi olarak düzenlenmişken, her kentten seçmenler istediği parti ve aday için oy kullanabiliyordu. KYB'nin Bağdat'taki Irak Federal Mahkemesi'nde açtığı davada haklı bulunması sonrasında ise bu seçimlerde seçmenler sadece kendi seçim bölgelerinden parti ve adaylara oy verebilecek.

AZINLIK KOTASI KALDIRILDI

100 sandalyeli Kürdistan Parlamentosu’nda Erbil'in 34, Süleymaniye'nin 38, Duhok'un 25, Halepçe'nin ise üç koltuğu bulunuyor.

Yine KYB tarafından yapılan başvuru sonrası, seçimlerde bu kez azınlık kotası uygulanmayacak. Irak Federal Mahkemesi 22 Şubat 2024'teki kararında, o dönem 111 sandalyeli olan Kürdistan Parlamentosu'nda azınlıklara ayrılan 11 sandalyeli kotayı kaldırmıştı. Sonrasında ise 100'e düşen toplam sandalyelerin beşinin azınlıklara ayrılmasına karar verilmişti. KYB, KDP'nin azınlık kotasını kendi lehine kullandığını savunuyordu.

NEÇİRVAN BARZANİ'NİN TÜRKİYE ZİYARETİ

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani de, geçtiğimiz günlerde Türkiye'yi ziyaret etti. Barzani'nin seçim öncesi gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yaptığı görüşmelerde, hem Ankara-Erbil ikili ilişkileri hem de bölgesel güvenlik ve enerji konuları ele alındı.

Erdoğan-Barzani görüşmesinin ardından İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, iki liderin Türkiye-Irak ilişkileri ve Ankara-Erbil iş birliğini ele aldıkları ayrıca bölgesel ve küresel gelişmeleri değerlendirdikleri açıklandı. Erdoğan’ın görüşmede Pazar günü yapılacak IKBY parlamento seçimlerinin kapsayıcı bir anlayışla huzur ve barış içinde geçmesi temennisini dile getirdiği kaydedildi.

Erdoğan ve Barzani en son, Erdoğan'ın Erbil’i nisan ayında ziyareti sırasında görüşmüşlerdi.

ÖZEL OYLAMADA YÜZDE 96.6'LIK KATILIM

18 Ekim'de de, milletvekili seçimleri için kolluk güçleri oylarını kullandı. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nun verilerine göre, seçime en yüksek katılım Duhok'ta olurken en düşük katılım ise Wasit'te oldu. Özel oylama sürecinde oy kullanma hakkına sahip 215 bin 960 kişiden 208 bin 521'i sandığa gitti. Komisyona göre, özel oylamaya kolluk güçlerinin katılım oranı yüzde 96,6 olarak kaydedildi.

YAKLAŞIK 3 MİLYON SEÇMEN OY KULLANACAK

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumana Galayi, yaptığı açıklamada parlamento seçimlerinde 2 milyon 899 bin 578 seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğunu açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sibiha, Türkiye'ye geliyor

SONRAKİ HABER

Bakan Tunç'tan 'yenidoğan çetesi' hakkında açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa