20 Ekim 2024 15:33

Bakan Tunç'tan 'yenidoğan çetesi' hakkında açıklama

Yenidoğan skandalı ile ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "İddianame kabul edildikten sonra gizlilik ortadan kalkacak" dedi.

Fotoğraf: Orhan Kuzu/AA

Paylaş

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'yenidoğan çetesi' soruşturması hakkında, "İddianame kabul edildikten sonra gizlilik ortadan kalkacak ve kamuoyu bu iddialarla ilgili suçlamaları ve suçlananları görmüş olacak" dedi. Narin Güran cinayeti soruşturmasından da bahseden Tunç, "İddianame tahminimize göre bu hafta içerisinde mahkemeye sunulacak" ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AKP Karabük Merkez İlçe 8. Olağan Kongresi çıkışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

"SORUŞTURMA GİZLİ"

"Yenidoğan çetesi" soruşturmasına ilişkin soru üzerine Tunç, bir vatandaşın 27 Mart 2023 tarihinde CİMER'e ihbarıyla başlayan bir süreç olduğunu, İstanbul'daki bazı özel hastanelerde, yenidoğan bakım ünitelerinin işletilmesinde maddi çıkar sağlandığı ve ihmal sonucu bebeklerin ölümüne neden olunduğu iddialarına ilişkin gelen ihbarlar neticesinde soruşturma başlatıldığını kaydetti. Sağlık Bakanlığı'nın ihbarları İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne ilettiğini, müdürlüğün idari soruşturma başlattığını, adli soruşturma için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. Delillerin toplanma sürecinde, savcılığın İl Sağlık Müdürlüğü ile irtibatlı olduğunu aktaran Tunç, "Soruşturma gizli ama bebeklerle ilgili bir risk ortaya çıktığında da bu hemen ilgili Sağlık Müdürlüğüne bildirilerek onların korunması, onların hayata tutunmasıyla ilgili olarak da titiz davranıldı" dedi.

47 KİŞİ GÖZALTINDA

1 yıllık araştırma ve soruşturmanın neticesiyle 26 Nisan 2024 tarihinde 47 kişinin gözaltına alındığını belirten Tunç, "Bunların 4'ü doktor, 18'i hemşire. 112 personelleri de var içerisinde, hasta görevlileri, hastane görevlileri de var. 47 gözaltı, 22 kişi tutuklanmıştı. 11'i doktor olmak üzere, 25 kişi hakkında da adli kontrol kararı verildi" ifadelerini kullandı.

İddianameyle ilgili hazırlıkların devam ettiğini kaydeden Tunç, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü süreçte hazırlanan iddianamenin, Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesine sunulduğunu dile getirdi.

SAVCIYA TEHDİTLE İLGİLİ AYRI SORUŞTURMA AÇILDI

Tunç, soruşturmayı yürüten savcıya yönelik tehdit ile ilgili ise "Onunla ilgili de ayrıca soruşturma açıldı. Hiç kimse yargı mensuplarını bu şekilde tehdit edemez ve korkutamaz. O soruşturma da bir yandan devam ediyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve kendisi ile görüştüğünü söyleyen Tunç, "Bu soruşturmanın titizlikle devam etmesini, varsa sorumlular bu konuda, bebeklerin ölümüne yol açan bir durum söz konusuysa gerek idari gerek adli ne gerekiyorsa yapılması konusundaki kesin kararlığını da ifade etti. Bu kişilerin yargı huzurunda hesap vermelerini istedi. Bu anlamda da zaten süreç devam ediyor. Önümüzdeki günlerde Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesinin, bu konudaki iddianameyi değerlendirme hususunu hep beraber takip edeceğiz. Ve iddianame kabul edildikten sonra da gizlilik ortadan kalkacak ve kamuoyu bu iddialarla ilgili olarak suçlamaları ve suçlanan kişileri de görmüş olacak. Temennimiz, bu sürecin hızlı bir şekilde sonuçlanması ve yargı sürecinde de varsa sorumluların hesap vermesi" ifadelerini kullandı.

NARİN GÜRAN SORUŞTURMASI

Diyarbakır'da katledilen 8 yaşındaki Narin Güran cinayetine ilişkin soruşturma hakkında da konuşan Tunç, "HTS kayıtlarından daraltılmış baz çakışmalarına varıncaya kadar, adli tıp raporundan ifadesi alınan kişilerin ifadelerindeki ortaya koydukları hususlar ve kamera görüntülerine kadar delil toplama çalışması yapıldı. Cansız bedenine ulaşıldıktan sonra adli soruşturma detaylı bir şekilde yürütüldü. İddianame de tahminimize göre bu hafta içerisinde mahkemeye sunulacaktır" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi sandık başında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa