20 Ekim 2024 16:59

Yapay zeka için SMR kullanma planı nükleer enerji hisselerini artırdı

Google ve Amazon'un yapay zeka veri merkezleri için küçük modüler reaktörler (SMR) kullanma planı, nükleer enerji şirketlerinin hisselerinde artışa yol açtı.

Temsili fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Amazon ve Google’ın yapay zeka (AI) veri merkezlerine elektrik sağlamak amacıyla yeni nesil küçük modüler reaktörler (Small Modular Reactors - SMR) kullanmak için yatırım yapması, nükleer enerji şirketlerinin hisselerinde büyük artışa yol açtı.

Ekonomim.com'un aktardığına göre, ABD borsasında işlem gören SMR şirketleri Oklo Inc ve NuScale Power’ın hisseleri, X-energy ve Kairos Power’ın finansman anlaşmalarını duyurmasının ardından geçen hafta sırasıyla %99 ve %37 arttı.

Kairos Power’ın kurucusu Mike Laufer, Google ile yapılan anlaşma kapsamında, 2035 yılına kadar altı veya yedi küçük reaktör kurmayı planladıklarını belirtti.

Cameco, Oklo, NuScale, Constellation ve BWX Technologies gibi şirketlerin hisseleri de haftayı rekor seviyelerde tamamladı.

Microsoft ile 20 yıllık enerji tedarik anlaşması yapan Constellation Energy Group’un hisseleri de yılbaşından bu yana iki katına çıktı. Şirket, Three Mile Island nükleer santralini yeniden açma kararı aldı.

Uranyum üreticisi Cameco’nun hisseleri bu yıl %38 artarken, nükleer bileşen tedarikçisi BWX Technologies’in hisseleri %65 yükseldi.

2024’ün ilk yarısında 24GW’lık yeni veri merkezleri duyuruldu. Bu miktar geçen yılın aynı döneminin üç katından fazla.

YÜKSEK MALİYET, TEST EDİLMEMİŞ TASARIMLAR…

Küçük reaktörlerin daha güvenli ve verimli olduğu savunulsa da yüksek maliyet ve alıcı bulunamaması gibi sebeplerle uzun süredir tercih edilmiyordu.

Washington, Rusya ve Çin’in nükleer sektörde lider konumunu güçlendirme ihtimaline karşı harekete geçti ve bu sektöre milyarlarca dolar akıtıyor. X-Energy CEO'su Clay Sell, “ABD’nin yapay zeka alanında lider kalmasının önündeki tek engel enerji” dedi.

Uzmanlar ise bu gelişmelerin riskler taşıdığı konusunda uyarıda bulunuyor. Union of Concerned Scientists’in nükleer güvenlik direktörü Edwin Lyman, SMR’lerin “test edilmemiş tasarımlar” olduğunu ve planlanan tarihlerde devreye alınmasının zor olduğunu ifade etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Makedonya madenlerde siyanür ve sülfürik asit kullanımını yasakladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa