21 Ekim 2024 07:53

Evrensel'in manşeti | Yüz binin üzerinde işçi 'zordayız geçinemiyoruz' dedi

Erdoğan-Şimşek programıyla yoksulluk cenderesine sokulan işçilerin öfkesi, Türk-İş’in Ankara mitingine aktı. “Hükümet istifa” sloganı atıldı, “Dikkate almazsanız bedelini ödersiniz” uyarısı yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Erdoğan-Şimşek programıyla yoksulluk cenderesine sokulan işçilerin öfkesi, Türk-İş’in Ankara mitingine aktı. İnsanca yaşanacak ücret ve vergide adalet ile özelleştirmeye ve taşeronlaştırmaya karşı taleplerin haykırıldığı mitingde, kemer sıkma programı protesto edildi, “Hükümet istifa” sloganı atıldı, “Dikkate almazsanız bedelini ödersiniz” uyarısı yapıldı.

‘İŞÇİ ALANDAN AYRILMADI’

Türk-İş’in Tandoğan’da düzenlediği “Zordayız geçinemiyoruz” mitingine yüz bini aşkın işçi katıldı. Türk-İş’e bağlı sendikaların hepsinin üyeleriyle katıldığı mitingde, Türk Metal ve Yol-İş kitleselliğiyle, Harb-İş ve Demiryol-İş üyeleri coşkularıyla dikkat çekti. Talepleri içeren dövizlerle hazırlıklı gelen işçiler, miting bitene kadar alandan ayrılmadı.

İNSANCA YAŞAM

Düşük ücret sorunu, ek zam talebi ve vergi yükü hemen her kortejde dövizlere yansıdı. “Kırmızı çizgimiz yaşanabilir bir ücret” ve “İşçiye gelince mi memleket zorda?​” dövizleri dikkat çekti. Enerji işçileri özelleştirmeye karşı taleplerle yürürken, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “İş ekmek yoksa barış da yok” en sık atılan sloganlardan oldu.

‘VUR VUR İNLESİN’

İşçiler iktidarı hedef alarak “hükümet istifa”, “Vur vur inlesin hükümet dinlesin”, “Ankara Ankara duy sesimizi bu gelen işçinin ayak sesleri” dedi. Kürsünün hedefinde ise Maliye Bakanı Şimşek vardı. Kürsüden “Şimşek şaşırma sabrımızı taşırma” sloganı attırıldı, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay “Şimşek’in dünyası başka benimki başka” dedi.

ATALAY: EMRİNİZDEYİM

Hükümete “Laf değil çözüm bekliyoruz” diye seslenen Türk-İş Başkanı Atalay, aylardır alanlarda olduklarını ifade ederek “Bu ücretlerle 15 gün geçiremeyiz. Oy deposu değiliz, sizi seçmek zorunda değiliz. Bizi duyun, bedelini ödersiniz” uyarısında bulundu. Mitinge 150 bin kişinin katıldığını söyleyen Atalay, işçilere “Emrinizdeyiz” diye seslendi.

İŞÇİ EYLEMLERİN DEVAMINI İSTİYOR

Mitingde, sendika yöneticilerine tepki de dile getirildi. Başta Harb-İş üyesi işçiler olmak üzere kamu işçileri sloganlarla sendika başkanlarını ve Türk-İş Başkanı Atalay’ı istifaya çağırdı. İstifa çağrıları kürsü tarafından “Bizim attığımızdan başka slogan atmayın” diye engellenmek istenen işçiler, yuhalayarak protesto etti. Görüştüğümüz işçiler, eylemlerin devam etmesi gerektiğini söyledi.

EMEK MÜCADELESİ İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ BİR DÖNEMİN EŞİĞİNDE!

Mitingin hazırlık aşamasında olup bitenin çok farkında olan ileri işçiler, mücadeleci sendikacılar bu miting çalışması sırasında ‘Nelerin doğru, nelerin eksik yapıldığı’, ‘Doğrusunun nasıl yapılabileceği’… gibi soruların yanıtını verip bundan sonuçlar çıkaracaklar. Aksi halde, bugün yaşananlardan doğru dersler çıkarılamazsa yarın da yeni mitinglerde, yeni mücadelelerde aynı hatalar yapılacaktır!

ÖNCEKİ HABER

Beyrut'ta şiddetli patlamalar oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa