21 Ekim 2024 10:52

EMEP Milletvekili İskender Bayhan bebek ölümleri ve SGK dolandırıcılığını iki bakana sordu

EMEP Milletvekili İskender Bayhan yenidoğan bebek çetesi ile ilgili Sağlık ve Çalışma Bakanlığına verdiği soru önergesinde sağlıkta özelleştirmenin kaçınılmaz sonuçlarının açığa çıktığını belirtti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan kamuoyuna yenidoğan çetesi olarak yansıyan bebek ölümleri ve SGK dolandırıcılığı konusunu Meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanlığına ve Çalışma Bakanlığına iki ayrı soru önergesi verdi.

Bayhan Sağlık Bakanlığına verdiği soru önergesinde, Sağlıkta özelleştirme ve yıllardır uygulanan Sağlıkta Dönüşüm programının kaçınılmaz sonuçlarının açığa çıkmakta olduğunu değerlendirdi.

“SAĞLIKTA ÖZELLEŞTİRME VE SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMI ÖLÜM DEMEKTİR”

Halkın parasız, nitelikli, ulaşılabilir, sağlık hakkının bir kamu hizmeti olmaktan çıkarılarak piyasanın insafına terk edilmesinin, hastaneleri ticarethaneye, hastaları da müşteriye dönüştürmenin, özel hastane sahiplerini sağlık bakanı yapmanın kaçınılmaz sonuçlarının yaşandığını vurgulayan Bayhan; “Sağlıkta dönüşüm politikası adı altında özel sağlık kurumları teşviklerle, ayrıcalıklarla, mantar gibi çoğaltılıp büyütülürken kar ve rant uğruna her türlü suça bulaşabilecek örgütlerin sağlık alanına yönelmesine baştan yol açılmıştır.

Sağlık çetelerinin ortaya çıkmasına uygun zemini yaratan asıl neden halkın sağlık hakkını ihlal ettiği gibi, kamu denetimini de ortadan kaldıran sağlık sistemindeki piyasacı anlayışın ta kendisidir” dedi.

Bayhan, Sağlık Bakanına İstanbul İl Müdürlüğü görevindeyken bebeklerin ölümü ve SGK dolandırıcılığına en hafifinden denetlemeyerek yol açtığınız için görevden alınmanız gerekirken, Sağlık Bakanı olarak atanmanızı nasıl değerlendiriyorsunuz? İstifa etmeyi düşünüyor musunuz? diye soruldu.

SAĞLIK BAKANLIĞINA BAYHAN TARAFINDAN YÖNELTİLEN SORULAR 

  • Bilindiği gibi özel hastanelerin denetimi il sağlık müdürlüklerindedir. Bakanlık görevinizden önce İstanbul İl Sağlık Müdürü olduğunuza göre il sağlık müdürlüğünüzce 'Yenidoğan Çetesi'nin faaliyetlerini Cimer şikayetlerine gerek kalmadan açığa çıkaracak bir denetim süreci işletilmiyor muydu?
  • Bu konuda dönemin il sağlık müdürü sıfatıyla ilk sorumlu olarak kendinizi görüyor musunuz? 
  • İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü görevini yürütürken gerçekleşen bebek ölümleri ve SGK dolandırıcılığını engelleyecek, açığa çıkaracak denetimleri yapmadığınız için görevden alınmanız gerekirken Sağlık Bakanlığı görevine atanmanızı nasıl değerlendiriyorsunuz? İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?
  • Cimere yapılan başvurunun akabinde o dönem İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılmış bir teftiş/denetim olmuş mudur? Bu sürecin uzamasında ailelerin ve SGK’nin dolandırılmaya devam edilmesinde, yeni bebek ölümlerinin yaşanmasında İl Sağlık Müdürlüğünün ihmali var mıdır? Yoksa ne gibi bir süreç işletilmiştir?
  • SGK’yı dolandırmak için bebekler öldürülürken il sağlık müdürü olarak SGK’ ya hemen bildirim yaptınız mı? Yaptıysanız bunun tarihi nedir?
  • Cimere yapılan ihbardan sonra (27 Mart 2023 tarihinden bu yana) ruhsatları iptal edilmediğinden faaliyette olan adı geçen 19 hastanede kaç yeni bebek ölmüştür ve SGK bu özel hastanelere kaç milyon lira ödeme yapmıştır?
  • Bebeklerini kaybettikleri gibi borçlandırılarak dolandırılan ailelerin, emekçilerin alın teriyle var olan SGK’nın milyonlarca lira zarara uğratılmasının sorumlusu kimdir? Bu zararları telafi etmek için Bakanlığınız ne yapacaktır?
  • Yenidoğan skandalına ilişkin ilk ihbar 27 Mart 2023 tarihinde yapılmışken İstanbul Sağlık Müdürlüğü, 5 Mayıs 2023’te polise bildiriyor. İlk operasyon 27 Nisan 2024’te oluyor. Ancak hastanelerden 9’u 18 Ekim 2024 tarihinde kapatılıyor. Ruhsat iptaline gerekçe olan resmi yazıda Teftiş Kurulu Başkanlığının 28 Eylül 2024 tarihli raporuna karşılık, bakanlığınızın onayı ise 1 ay sonra çıkıyor.18 Ekim 2024. Yani olay ayrıntılarıyla basına yansıdıktan, halkın tepkisi ortaya konulduktan sonra Bakanlık olarak adım atılıyor. İl Sağlık Müdürü göreviniz süresindeki sorumluluklarınızı yerine getirmediğinize ek olarak Bakanlık göreviniz sırasında da süreci uzattığınız hakkında kamuoyunda süren tartışmaların haklılık payı nedir? 
  • En az 12 bebek ölümüne neden olmasına rağmen kamuoyunda “buzdağının sadece görünen kısmı” olarak tartışılan son gelişmeler dikkate alındığında halk sağlığına, hekimlik değerlerine ve sağlık çalışanlarına zarar veren kar ve rant uğruna insanlık değerlerini ayaklar altına alan sağlıkta dönüşüm programını Bakanlığınızın bir an önce terk etme gibi bir uygulaması olacak mıdır? Sağlıkta dönüşüm programının halk sağlığına zararlı olduğu açıkça ortadayken bakanlığınız halka karşı sorumlulukla hareket edecek midir?
  • Suçla bağlantısı olsun ya da olmasın tüm özel hastanelerin geçmiş faaliyetleri derinlemesine soruşturulacak mıdır? Yetişkin yoğun bakımlar ya da diğer alanlardaki sağlık hizmetlerinde de çeşitli suç şebekelerinin istismarı olabilir mi?
  • İddianamede adı geçen ve bebek ölümlerine karışan hastane sahiplerine yönelik idari ve cezai yargılama süreçleri başlatılacak mıdır? Bu hastanelerin faaliyet ruhsatlarının sahipleri eski bakanlar ya da müsteşarlar olsa da iptal edilmesi ve hastanelerinin kapatılması gündeme gelecek midir?
  • Yenidoğan çetesi iddianamesinde adı geçen hastanelerden birinin eski Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na ait Özel Avcılar Hospital olduğu kamuoyuna yansımış bir bilgidir. Müezzinoğlu’nun bakanlık döneminde bu ve benzeri suçların kayıtlara geçip geçmediği araştırılacak mıdır? Kendisi hakkında adli süreç başlatılarak bu dönemde yapılmış olası yolsuzluklar ve ihmaller hakkında bakanlıkça bir inceleme yürütülecek midir?
  • Adı geçen 19 özel hastanenin yararlandığı teşvik ve kredilerin hastanelere göre tutarları nedir?
  • Dönemin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın bakanlık döneminde yaşanan bu gelişmelerle ilgili sorumluluğu araştırılacak mıdır?
  • Sağlık hizmetlerinde ortaya çıkan suç çeteleri ve organizasyonları temizlemek için Bakanlık tarafından hazırlanan bir eylem planı var mıdır?

Bayhan Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat IŞIKHAN’a ise:

  • Sessizliğinizi bozarak SGK’ya verilen zararın tutarı, Yeni Doğan çetesinin hangi yollara başvurduğu, evrakta sahteciliğin nasıl yapıldığı, bakanlığınızın ve bağlı kurumunuzun buradaki sorumluluğu ve kusuru, SGK’ye verilen zararın özel hastanelerin kasasına aktarılmış olduğuna göre bunlardan nasıl geri tahsil edileceği konusunda Bakanlığınız tarafından kamuoyuna bir açıklama yapılacak mıdır? 
  • Bakanlığınıza bağlı SGK tarafından 2022 yılından bu yana “Yeni Doğan Çetesinin” yasadışı yollarla ve sahte evraklarla özel hastanelerin kasasına para aktarılmasına neden göz yumulmuştur?
  • Bakanlığınız ve SGK tarafından özel hastanelere herhangi bir takip ve denetim yapmadan talep edilen tüm tutarlar ödenmekte midir? sorularını yöneltti.

ÇALIŞMA BAKANLIĞINA BAYHAN TARAFINDAN YÖNELTİLEN SORULAR

  • Bakanlığınıza bağlı SGK tarafından 2022 yılından bu yana “Yeni Doğan Çetesinin” yasadışı yollarla ve sahte evraklarla özel hastanelerin kasasına para aktarılmasına neden göz yumulmuştur? Burada sorumluluğu olan bakanlık müfettişleri, çalışanları hakkında bakanlığınız tarafından başlatılmış bir soruşturma var mıdır? 
  • İddianamede geçen 19 özel hastaneye 2022, 2023 ve 2024 yıllarında SGK tarafından hangi sağlık kalemlerinde ve toplam ne tutarda ödeme yapılmıştır?
  • Aralarında eski sağlık bakanlarının ve kimi müsteşarların da sahibi olduğu özel hastaneler olmak üzere bu 19 hastane ile SGK arasında sağlanmış anlaşmalar hangi esaslara dayanmaktadır? Yapılan sözleşmeler hangi tarihlerde yapılmıştır? Kapsamı nedir?
  • Bakanlığınız ve SGK tarafından özel hastanelere herhangi bir takip ve denetim yapmadan talep edilen tüm tutarlar ödenmekte midir? Son 1 yıl içinde anlaşmalı hastanelerden kaçı denetlenmiştir?
  • Milyonlarca işçi ve emekçinin alın terinin birikimleriyle oluşan SGK için halkın sağlık, sosyal güvenlik ve emeklilik hakları söz konusu olduğunda bütçesi kaldırmıyor denilirken, sağlık tekellerine sorgusuz, sualsiz milyonlarca lira aktarmak ve bunu yıllarca denetlememek bakanlığınızın özel tercihli politikası mıdır?
  • Yeni Doğan çetesinin yasadışı faaliyetleri hakkında Cimere yapılan ihbardan sonra (27 Mart 2023) İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ilgili hastanelerle SGK anlaşmalarının sona erdirilmesi için bakanlığınıza ya da SGK’ ya herhangi bir bildirimde bulunulmuş mudur? Bildirimde bulunulmuşsa tarihleri nedir?
  • İddianamede adı geçen 19 hastane ile SGK anlaşmaları sona erdirilmiş midir? Anlaşmalar bitirilmişse tarihleri nasıldır? Cimere yapılan ihbardan sonra hangi özel hastanelere ne tutarda SGK ödemesi yapılmıştır?
  • İstanbul’da adı geçen 19 özel hastane dışında başka hastanelerde ya da başka illerde benzer yolsuzluk ve dolandırıcılıkla SGK’ya verilen zararların toplam tutarı nedir? Bakanlığınızın “başka uygulamalar olmamıştır” diyebileceği bir denetimi var mıdır?
  • SGK’ya verilen zararın tutarı, Yeni Doğan çetesinin hangi yollara başvurduğu, evrakta sahteciliğin nasıl yapıldığı, bakanlığınızın ve bağlı kurumunuzun buradaki sorumluluğu ve kusuru, SGK’ ya verilen zararın özel hastanelerin kasasına aktarılmış olduğuna göre bunlardan nasıl geri tahsil edileceği konusunda Bakanlığınız tarafından sessizliğinizi bozarak kamuoyuna bir açıklama yapılacak mıdır? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

More than a hundred thousand workers rally in Ankara to warn the government

SONRAKİ HABER

Puff Daddy hakkında cinsel istismar ve tecavüz suçlamasıyla 5 yeni dava açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa