21 Ekim 2024 11:26
Son Güncellenme Tarihi: 21 Ekim 2024 15:27

Özgür Özel, Demirtaş’ı ziyaret etti: Silahlar bırakılacaksa analar ağlamayacaksa tüm aktörler önemlidir

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la görüşen Özel, "Türkiye sorunu çözecekse tüm aktörler önemlidir. Ancak Selahattin Demirtaş gibi bir aktörün öneminin altı kalın kalın çizilmeli" dedi.

Fotoğraf: MA 

Paylaş

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bölge gezisi öncesi Edirne Cezaevinde Selahattin Demirtaş’ı ve Selçuk Mızraklı'yı ziyaret etti. Ziyareti sonrası konuşan Özel, "Türkiye bir sorunu çözecekse, tüm aktörler kıymetlidir. Ancak Selahattin Demirtaş gibi bir aktörün öneminin altı kalın kalın çizilmeli. Gelecekte iyi şeyler olacaksa Türkiye için hepimiz için kimse kimseyi engellememeli, kişisel çıkarlar üzerinden ya da siyasi çıkarlar üzerinden hesap yapılmamalı" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı'yı Edirne Cezaevi'nde ziyaret etti. Ziyaret öncesi Demirtaş'ın avukatları, Demirtaş'ın kitabını ve yazdığı çağrı metnini Özel'e verdi. Demirtaş metinde İstanbul Sözleşmesinin yeniden imzalanması ve sözleşmede yer alan tüm maddelerin uygulanması için harekete geçilmesi çağrısı yaptı. Özel, ziyaret sonrası açıklamalarda bulundu. 

Özel'in açıklamasından satırbaşları şöyle:

"İnsanlar toplumsal barışı içselleştirdiğinde nasıl 100 yıl önce, Kürtler ve Türkler işgali sonlandırdıysa yine her şey çok güzel olacak."

"Bugünkü ziyaretin birkaç önemli özelliği var. Bir kere bu ziyaret daha önce kararlaştırdığım hem doğu güneydoğu gezisini yapamamıştım öyle bir geziye çıkmadan önce bu ziyaret yapılmadan olmazdı. Gecikmiş bir ziyarettir. Bu ziyaretin bir nezaket tarafı da vardır. Çünkü her ikisi de o ilin daha önce seçilmiş milletvekilleri idi."

"Ayrıca siyasi anlamı olan bir ziyarettir. Bugün Selahattin Demirtaş'la görüşmeden konuşmadan 6 günde 6 ilde olmanın bir anlamı olmazdı."

"Şunu açıkça ifade etmek istiyorum ki Türkiye bir sorunu çözecekse aşacaksa geride bırakacaksa, silahlar bırakılacaksa, analar ağlamayacaksa, Türkiye hep birlikte kalkınmaya, güçlenmeye, zenginleşmeye, bunun için de önce ve önce demokratikleşmeye önem verecekse, bunun adımı atılacaksa tüm aktörler önemlidir. Ancak Selahattin Demirtaş gibi bir aktörün öneminin altı da kalın kalın çizilmelidir."

"KİMSE İTTİFAKININ ÇIKARINI DÜŞÜNEREK BİR ŞEY YAPMAYA KALKMASIN"

"Gelecekte iyi şeyler olacaksa Türkiye için hepimiz için kimse kimseyi engellememeli, kişisel çıkarlar üzerinden ya da siyasi çıkarlar üzerinden hesap yapılmamalı. Ulusal çıkarlar, ülkenin çıkarları birlikte gözetilmelidir. O yüzden çok kolay bir muhalefet imkanı varken, Sayın Bahçeli'nin bugüne kadar bize ve DEM'e söyledikleri, Sayın Erdoğan'ın dedikleri..."

"UZATILAN EL DOĞRUDUR DEMEYE DEVAM EDİYORUZ"

"Bunları yapmak yerine uzatılan el doğrudur demeye devam ediyoruz. Ancak bu süreci çok yakından çok yanıbaşından, ihtiyatla, temkinle dikkatle takip ediyoruz ve özellikle mutlaka ve mutlaka samimiyet çağrısı yapıyoruz. Bir samimiyet var mı yok mu bunun görülmesi lazım. Herkes kendine göre bir tarif yapıyor ben bir tarif yapacak değilim. Ben bölgeye gideceğim, bir haftanın sonunda döndüğümüzde genel bir değerlendirmede de bulunacağım. Ama meselenin özü şudur ki kimse ittifakının ya da partisinin çıkarını düşünerek bir şeyler yapmaya kalkmasın. Bu bu ülkenin insanlarının vicdanlarından bu  sefer döner, kimse kimse ile alay etmesin, aklını hafife almasın."  

"SADECE TOPLUMSAL BARIŞI KONUŞMADIK"

"Memleketin neredeyse tüm sorunlarını hızlı hızlı ve son derece kıymetli Sayın Demirtaş''ın değerlendirmelerini dinleyerek müzakere ettik. Sadece toplumsal barış konuşmadık hatta toplumsal barış olabilmesi için başlangıcın kadın haklarından çocukların korunmasından ve şiddetin bir bütün olarak reddedilmesi buna karşı en net mücadelenin hep beraber verilmesi noktasında mütabakata vardık."

"TBMM'NİN ÖNEMİNDE MUTABIK KALDIK"

"Elbette adalet konuştuk. Adaletsizliği iliklerine kadar yaşayan iki kişi ile birlikte... Elbette ekonomik krizi ve bu ekonomik krizin toplumun en kırılgan kesimi nasıl zorladıklarını ve bu işin aşılması için hukuk, adalet, hukukun üstünlüğü iyi bir yönetim olduğunu konuştuk. En mutabık olduğumuz konulardan biri de TBMM'nin önemiydi. TBMM'nin odakta olmadığı hiçbir şey sonuç almadı almayacak bundan sonra da TBMM'nin önemini vurgulamaya devam edeceğiz."

"GÖRÜŞMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

"Sayın Demirtaş ve Sayın Selçuk Mızraklı ile bizim iletişim halinde olmamızı, birbirimizin görüşlerine ihtiyacımız olduğu her an görüşmeye iletişim halinde olmaya, yüzyüze görüşmeye devam etme konusunda da bir mutabakatımız var."

"Çok yakından takip edecceğimiz bir süreçte Demirtaş'ın öneminin altını bir kez daha çiziyorum. Herkes farklı aktörlere çağrılar yapıyor, yapılsın. Yapılmasında bir mahzur yok. Bu çağrıları en beklenmedik aktörler yapıyorsa, bu da reddedeceğimiz bir şey değildir. Bizim görmek istediğimiz mesele bütün Türkiye'nin çıkarları için doğru bir adımın hep beraber atılmasıdır. CHP bu konuda engelleyici olmayacaktır. Tarih önünde üzüntü duyacağımız bir pozisyonda kalmayacağız."

DEMİRTAŞ: ÇÖZÜM KURUMU TBMM'DİR

Ziyaretin ardından sosyal medya hesabından görüşmenin detaylarını paylaşan Demirtaş, "Türkiye’deki sorunların çözüm yolu siyaset, çözüm kurumu da TBMM’dir" vurgusu yaptı. Demirtaş, "Türkiye’nin temel sorunlarının çözümünde siyasetin rol üstlenmesinin, diyaloğun ve iş birliğinin öneminin altını çizerek el sıkışma seremonisinin devamının gelmesi için siyasete şans tanınması gerektiğini ifade ettim. Bu aşamada, seçim hesaplarına girmeden, ittifak yarışlarıyla tartışmanın önünü kesmeden, barış için herkesin katkısının önemine değindim. Sayın Özgür Özel ile yaptığımız bu anlamlı ve değerli görüşmenin absürt bir yönü vardı, o da görüşmeyi cezaevinde yapmış olmamızdı. Umarım Kobani ve Gezi kumpas davaları rehineleri başta olmak üzere, Sayın Selçuk Mızraklı ve Sayın Bekir Kaya dahil tüm siyasi tutsakların hakları bir an önce iade edilir ve özgürlüklerine kavuşurlar, bu zalimce adaletsizlik son bulur." ifadelerine yer verdi.

ÖZEL, YARIN DİYARBAKIR'A GİDECEK

Özel yarın grup toplantısından sonra Diyarbakır’a gidecek ve 5 gün sürecek bölge turunda, Diyarbakır ile birlikte Batman, Mardin, Şırnak, Hakkari ve Van’ı ziyaret edecek.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis açılışında DEM Parti grubu ile tokalaşmasıyla başlayan "yeni süreç" tartışmalarına dair açıklamalarda bulunan Özel, Bahçeli'ye hitaben, "El uzatman doğrudur. Milletin temsilcisine uzatılan el, milletin kendine uzatılan eldir. Milletin temsilcisine gösterilen saygı onu seçene gösterilen saygıdır" demişti.

Özel, Kürt sorununun çözümüne dair tartışmalar için de "Ne Devlet Bey'in bizi hapsettiği yerde, ne DEM'in Sayın Eş Genel Başkanı'nın bize işaret ettiği, istikamet verdiği yerde. Ne Devlet Bey'in sözde endişelerini haklı çıkarak bir şey yaparız, ne DEM'in geçmişe birtakım referanslarla ortaya koyduğu güvensizlik üzerinden kendimizi birilerine beğendireceğiz diye olmadık bir şey yaparız" şeklinde konuşmuştu. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bursa Ovası'nı besleyen dere, kirlilik nedeniyle kırmızıya büründü

SONRAKİ HABER

Demirtaş'tan çağrı metni: İstanbul Sözleşmesi yeniden imzalanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa