21 Ekim 2024 11:43

DİB: Onurlu ve adil bir barış için demokrasi güçleri inisiyatif almalı

Demokrasi İçin Birlik demokrasi güçlerini Onurlu ve adil bir barış için demokrasi güçleri inisiyatif almalı

Demokrasi İçin Birlik logosu

Paylaş

Demokrasi İçin Birlik (DİB), demokrasi güçlerinin Devlet Bahçeli'nin DEM Partili milletvekilleri ile tokaşlaması ile ilgili başlayan tartışmalara inisiyatif alarak "adil ve onurlu barış talebini daha güçlü sahiplenerek" dahil olması gerektiğini belirtti. Açıklamada Demokrasi için Birlik olarak bütün demokrasi güçlerini, emek barış ve demokrasi cephesini oluşturmak, barış talebini yükseltmek, sürecin etkin bir takipçisi olmak üzere mücadeleye çağırıyoruz. Temel kuruluş hedeflerimizden biri olan adil ve onurlu barış için her türlü çabayı göstereceğiz." denildi.

DİB'in açıklaması şöyle:

"MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Meclis’in açıldığı gün DEM Parti eş başkanlarının elini sıkmasıyla başlayan süreç, çeşitli tartışmalar,  spekülasyonlar ve manipüle edilmiş haberlerle devam ediyor. İktidarın hamlesi açık: İpliği pazara çıkmış soygun ve talan iktidarını sürdürmek, demokrasi güçlerini parçalamak. Ancak demokrasi güçlerinin bu sürece dışında kalarak değil, inisiyatif alarak, adil ve onurlu barış talebini daha güçlü sahiplenerek, toplumsallaştırarak yanıt vermesi gerekiyor.

"SAVAŞIN VE ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜN BEDELİNİ HALK ÖDÜYOR"

Neredeyse elli yıla yaklaşan savaş ülkemizde ekonomik, insani, toplumsal, ekolojik hemen her alanda çürüme ve yıkım yarattı. Kürt sorununun evrensel haklar temelinde demokratik ve barışçıl çözümü mümkünken savaş politikalarının bedelini açlık, ölüm ve yoksullukla halk ödüyor.

On binlerce insanın hayatını kaybettiği, yüz milyarlarca dolar kamu kaynağının harcandığı savaşta her biri milyonlarca dolar eden dağa, taşa yağdırılan bombaların, Irak ve Suriye’de kurulan askeri üslerin, sınır ötesi operasyonların, İHA’ların, SİHA’ların bedeli okula aç giden çocuklar, emeklilere ödenemeyen paralar, kamu tasarruf önlemleri, eğitim ve sağlıktan kısaca insanca yaşayabilmemiz için gereken tüm haklarımız.

Üstelik çözümsüzlüğü iyice derinleştiren ülkeyi emperyalistlerin oyuncağı haline getiren bu savaşçı ve yayılmacı politikaların ardında milliyetçi eğilimleri yükseltip hak arayışlarını engelleyen beka yalanı ile süslenmiş savaş baronlarının zenginleşmesi ve sermayenin pazar arayışları var.

İktidarın şimdi de halkların barış umuduyla oynayarak varlığını sürdürmek ve bölgesel ölçekte kendisine alan açmak için hamle yaptığından kimsenin kuşkusu yok. Ancak barış halkların çıkarına. Bu süreç ise barış fikrinin toplumsallaştırılması, Kürt sorununda demokratik ve adil bir çözüm ortaya konulması ve Saray rejiminin hamlesinin tersine çevrilmesi açısından olanaklar içeriyor.

"DEMOKRASİ GÜÇLERİNİN BİRLİĞİ HERZAMANKİNDEN DAHA ÖNEMLİ"

AKP- MHP bloğunun, halkların barış umuduyla oynayarak varlığını korumak ve sürdürmek için yaptığı hamleyi boşa çıkarmak ancak, bu ülkenin demokrasi güçlerinin, demokrasiden yana kurum ve partilerin Kürt sorunun adil demokratik çözümünü ve barış hakkını yükseltmesi  ve bunun için mücadele etmesiyle mümkün. Ortaya atılan iç cephe hamlesine karşı, sürece  halkın çıkarları doğrultusunda ve iktidarı alaşağı etmek için müdahale edilmesi ancak demokrasi güçlerinin birliği ile sağlanabilir.

Demokrasi için Birlik olarak bütün demokrasi güçlerini, emek barış ve demokrasi cephesini oluşturmak, barış talebini yükseltmek, sürecin etkin bir takipçisi olmak üzere mücadeleye çağırıyoruz. Temel kuruluş hedeflerimizden biri olan adil ve onurlu barış için her türlü çabayı göstereceğiz." (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Selahattin Demirtaş: İstanbul Sözleşmesi yeniden imzalanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa