Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
21 Ekim 2024 13:58
/
Güncelleme: 13:07

"Depremde hasar alan Çaylar Yatılı Bölge Ortaokulu yeniden açılsın"

Çaylar köylüleri, 6 Şubat depremlerinden sonra yıkım kararı verilen Çaylar Yatılı Bölge Ortaokulu'nun yeniden yapılmasını ve eğitimin aksaksız devam etmesini istiyor.

"Depremde hasar alan Çaylar Yatılı Bölge Ortaokulu yeniden açılsın"

Fotoğraf: Çaylar Köyü Muhtarı Ali Dalveren

Elif Ekin SALTIK
Diyarbakır

Muş’un Varto ilçesine bağlı Çaylar köyünde yaklaşık 600 öğrencinin eğitim gördüğü Çaylar Yatılı Bölge Ortaokulunda 6 Şubat depremleri sonrası “Depreme dayanıklı değil” denilerek eğitime ara verildi.

Bir buçuk yıldır eğitim öğretimin yapılmadığı okulun yeniden yapılmasını ve faaliyete geçmesini isteyen veliler ise okulun yıkılacağı bilgisi üzerine endişeli. Okulun yeniden inşa edilip açılmasını bekleyen veliler, “Köyümüz Varto merkeze 15 km uzaklıkta. Kimi köyler çok daha uzak. Öğrenciler de veliler de çok zorlanıyor, şimdi bir de kış şartları gelecek. Biz okulumuzun yapılıp yeniden açılmasını istiyoruz” dedi.

İki çocuğu Çaylar YİBO’da eğitim görmüş olan Çaylar köyünden Yüksel Demir, okulun kız-erkek pansiyonları olduğu, öğrencilerin okulda yatılı kaldığı, aynı zamanda örgün öğretime devam edildiği bilgisini verdi. “Yatılı kalanlar daha çok 25-30 kilometre uzaklıkta olan köylerden gelen öğrencilerdi” diyen Demir, “Okul kapandıktan sonra öğrenciler çevre köylere ve Varto’daki okullara dağıtıldı. Ancak köyler arasında mesafe çok. Öğrenciler sabah 5’te kalkıp yola çıkmak zorunda ki taşımalı sistemle okullarına varabilsinler. Şimdi kış şartları geliyor, bahsettiğim köylerde yollar da kapanır, öğrencilerin okula gidip gelmesi daha da zorlaşacak” dedi.

Çaylar’ın merkez konum olması itibarıyla köydeki okulun yeniden inşa edilip eğitim devam etmesini isteyen Demir, “Bir umut okulumuz yapılsın istiyoruz, yapılacağına dair hiçbir emare yok. Görünen o ki tamamen kapatacaklar. Okul başarı oranı yüksek bir okuldu. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi sınavında (TEOG) Türkiye birincileri arasına giren öğrenciler çıktı bu okuldan. Biz okulumuzu geri istiyoruz” şeklinde konuştu.

Muş Çaylar'da yıkım kararı verilen okulun yatılı binası

Fotoğraf: çaylar Köyü Muhtarı Ali Dalvren

KÖY MUHTARI: MİLLİ EĞİTİMDEN DÖNÜŞ ALAMIYORUZ

Çaylar köyü Muhtarı Ali Dalveren ise “Çaylar’a bağlı 24 köy var. Bu köylerdeki çocuklar bu okula geliyordu. Yine dışarıdan 15-20 köyün çocukları da bu okulda eğitim görüyordu” dedi. Dalveren, “Tabii ki biz de istiyoruz sağlam, temiz bir okul olsun. Çocuklarımız sağlam bir okulda iyi bir eğitim alsın. Ama okulumuz yıkılacaksa yapılır mı yapılmaz mı, bütün derdimiz bu. Güçlendirme için gelen paranın başka yerlerden kullanılacağı söylentileri dolaşıyor. Bu nedenle kaygılıyız. İl, ilçe milli eğitimden de net bir dönüş alamıyoruz” diye konuştu.

"35-40 KM UZAKLIKTAN GELEN VAR"

Okulun kapatılmasıyla birlikte kimi köylerden Varto merkeze gelen öğrencilerin ciddi zorluklar yaşadığını belirten Muhtar Dalveren sözlerini şöyle sürdürdü: “Varto’ya 35-40 km uzaklıktan gelen öğrenciler var. Çok erken saatlerde kalkmak zorundalar ve öğrenciler okula gelmek istemediklerini söylüyorlar. Veliler çocuklarını zorla okula gönderiyor. Öğrenciler psikolojik olarak da çok etkilenmiş durumda çünkü kendi okullarında eğitime devam etmek istiyorlar. Okulun öğretmenleri de farklı okullara dağıtıldı. Bu okul bölgenin en iyi okullarından biri, başarısı çok yüksek bir okuldu. Ayrıca taşımalı eğitim kış şartlarında çok daha zorlu. Geçen yıl bir iki kaza olmuştu. Veliler bu yönden de kaygılı. Bize net bir şey söylensin, okulumuz yatılı bölge okulu olarak yeniden açılsın.”

Evrensel'i Takip Et