21 Ekim 2024 12:55

Interpol’ün aradığı İsrailli organ kaçakçısı Wolfman Türkiye’de çıktı

Interpol’ün kırmızı bültenle aradığı organ kaçakçısı İsrailli Boris Wolfman’ın yedi yıldır Türkiye’de yaşadığı, sağlık dahil pek çok alanda faaliyet gösteren bir şirketi olduğu ortaya çıktı.

Fotoğraf: Jean-Marc Brivet/Wikimedia Commons(CC BY-SA 3.0)

Paylaş

İnterpol kırmızı bülteni ile “organ ticareti ve kasti insan ölümüne sebebiyet vermek” suçlamalarından aranan İsrail vatandaşı Boris Wolfman’ın 2017 yılından bu yana Türkiye’de yaşadığı ortaya çıktı. Türkiye’de şirket kuran ve danışmanlık yapan Wolfman'ın, sağlık dahil pek çok alanda faaliyet gösteren Royal İnnovasyon şirketi iktidara yakın basında haber olmuştu.

Artı Gerçek’ten Hale Gönültaş’ın haberine göre, Wolfman, 9 Kasım 2018’de Özkan Çelik isimli kişi üzerine aralarında sağlık turizminin de bulunduğu, yaş ve kuru meyve alım satımından, demir ve çelik ihracatına kadar pek çok alanda faaliyet gösteren ‘Royal İnnovasyon’ isimli şirketi kurdu. Resmi kayıtlara göre Zorlu Center’daki bir ofis, şirketin genel merkezi olarak gösterildi.

Boris Wolfman ulusal ve uluslararası basınına verdiği demeçlerde Türkiye tarımının önde gelen isimlerinden biri olduğunu ileri sürmüş, ayrıca Türkiyeli yatırımcılara Afrika’da toprak kiralama ve işletme konusunda danışmanlık yaptığını söylemişti.

WOLFMAN İSRAİL’E İADE EDİLMEDİ

İsrail Adalet Bakanlığı, Ekim 2015’te aralarında Boris Wolfman’ın da olduğu toplam yedi kişi hakkında Kosova, Azerbaycan, Sri Lanka ve Türkiye’de uluslararası organ kaçakçılığı yapmak ve yasa dışı organ nakli ağına oluşturmak suçlamasıyla iddianame hazırladı.

Bakanlık, aralarında Boris Wolfman ve Türkiyeli doktor Yusuf Erçin Sönmez’in de bulunduğu çete üyelerinin Kosova, Azerbaycan ve Sri Lanka’da yaşayan yoksul insanların organlarını alıp zengin İsrailli, Hindistanlı ve Avrupalı hastalara naklettiklerini belirtmişti.

Kosova’da nakilleri yapan doktor Yusuf Erçin Sönmez’in de diğer çete üyeleriyle birlikte hareket ettiği iddia edilmişti. İddianameye göre organ kaçakçılığı İsrail merkezli ‘Rabin Medical’ isimli hastane üzerinden yapıldı.

Wolfman, 4 Aralık 2015’te İstanbul Havalimanı’nda “uluslararası organ kaçakçılığı ve bilinçli ölüme sebebiyet vermek” gerekçeleriyle tutuklanmıştı. İsrail hükümeti bu süreçte Wolfman’ın iadesini talep etmiş, Adalet Bakanlığı ise İsrail’den 30 gün ek süre talep etmişti. Takdir yetkisini kullanan mahkeme ek süre içinde Wolfman’ın Türkiye’de yargılanmasına hükmetti. Böylece İsrailli organ kaçakçısı İsrail’e iade edilmedi. Türkiye’de hazırlanan iddianamedeyse Wolfman’ın Suriyeli mültecilerin organlarını satın almak amacıyla Türkiye’ye geldiği belirtildi.

İsrail vatandaşı Boris Wolfman hakkında uluslararası organ ticareti ve kasten ölüme sebebiyet vermek suçlamalarından halen araması bulunuyor. Keza Boris Wolfman’ın organ ticaretinde ortağı olarak ulusal ve uluslararası kayıtlarda geçen Doktor Yusuf Erçin Sönmez de aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 186 ülkenin talebi ile İnterpol kırmızı bülten araması bulunuyor.

BEŞ YILDIZLI OTELDE TATİL

Wolfman ve ailesi 31 Aralık 2018 günü Uludağ’da beş yıldızlı bir otele yerleşti. Yaz tatilleri gibi kayak tatilini de yeni yıla giriş anlarını yine sosyal medya hesaplarından takipçileri ile paylaştı. Boris Wolfman sosyal medya hesabından yine şirketinin genel merkezinin bulunduğu Zorlu Center’daki ofisinden fotoğraflar paylaşırken hafta sonları da yine ailesiyle Kars Sarıkamış ve Kapadokya gibi tatil bölgelerinden ailesi birlikte videolar paylaşmayı sürdürdü.

Geçtiğimiz günlerde Boris Wolfman’ın şirketi Royal İnnovasyon linkedin hesabından “yönetim kurulu üyelerini” korumak üzere yakın korumalar alınacağı yönünde ilan verildi. Aranan özellikler dikkat çekiciydi. İlanda “yakın koruma olarak başvuracak kişilerin tercihen ordu ya da emniyetteki görevinden ayrılmış olması” aranan şartların başında geliyordu. Yakın koruma tecrübesi olması da ön şart olarak sunulurken, ileri sürüş eğitimi ve akıcı İngilizce ve Rusça da talep edilen özellikler arasında yer alıyordu. İlan kısa sürede yayından kaldırıldı. Ancak kısa bir araştırmanın sonunda göreve yeni başlayan yakın koruma müdürünün aranan özellikleri taşıyan bir isim olduğunu söyleniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

MMK’de alışveriş çeki hak kaybı getirecek

SONRAKİ HABER

Lavrov: Biden’ın nükleer müzakere söylemi aldatmaca

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa