21 Ekim 2024 17:28

Zeynep Gül Kuşçu'yu öldüren Erat’a ağırlaştırılmış müebbet

Mardin Artuklu’da boşandığı Zeynep Gül Kuşçu'yu öldüren  Ahmet Tahir Erat’a indirim uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Mardin’in Artuklu ilçesi Yenişehir Polis Merkezi önünde 27 Aralık tarihinde Zeynep Gül Kuşçu'yu (31) katleden boşandığı Ahmet Tahir Erat'ın "Boşandığı eşe karşı kasten, tasarlayarak öldürme" ve "Ruhsatsız ateşli silah bulundurma" suçlamasıyla yargılandığı davanın karar duruşması görüldü. Mardin 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuklu sanık Erat salonda hazır edildi.

Duruşmada taraf avukatlarının yanı sıra Mêrdîn Barosu Kadın Hakları Merkezi avukatları da hazır bulunurken, Kuşçu’nun yakınları da duruşmayı takip etti. Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, savcılık önceki mütalaasını tekrar ederek, sanığın "Boşandığı eşe karşı kasten ve tasarlayarak öldürme" ve "Ruhsatsız ateşli silah bulundurma" suçlarından cezalandırılmasını, Kuşçu ve Erat'ın uzun süre önce boşanmış olması nedeniyle "Haksız tahrik" indirimi unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle, cezada indirim yapılmamasını istedi.

“EMSAL KARAR VERİLSİN”

Ardından söz alan dava avukatlarından Dilan Koç, mütalaaya katıldıklarını belirterek, sanığın iddialarının asılsız olduğunu söyledi. Mevcut durumda sanığın "tahrik" iddiasının unsurlarının oluşmadığı ve bu nedenle cezada indirim uygulanmasına yer olmadığını kaydeden Koç, sanığın cezalandırılarak, tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. Avukat Seher Acay da kadın katliamlarında failin kararlılığını net şekilde gördüklerini dile getirdi. Mevcut dosyada da benzer bir durum ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Acay, cinayetin planlı ve kararlı bir şekilde işlendiğini söyledi. Cinayetin işleniş şeklini anlatan Acay, dosyanın başından itibaren sanığın pişmanlık belirtisi göstermediğini ve bu nedenle indirim uygulanmaması gerektiğini kaydetti. Avukat Mihrican Can ise sanığın en üst hadden cezalandırılması gerektiğini ifade ederken, mahkemenin kararının cezasızlık politikalarına karşı emsal olmasını istediklerini söyledi.

İNDİRİM İSTENDİ

Ardından söz verilen sanık Erat, cinayeti önceden tasarlamadığını, öldürmek kastının olmadığını, pişman olduğunu iddia etti. Cinayeti daha önce de işleyebileceğini ancak çocukları için işlemediğini söyleyen Erat, verilecek kararda çocuklarının geleceğinin de göz önünde bulundurulmasını istedi. Sanık avukatları da yaptıkları savunmada sanığın cinayeti tasarlayarak işlemediğini iddia ederek, "Haksız tahrik" indiriminin unsurlarının dosyada mevcut olduğunu savundu.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VERİLDİ

Kararını açıklayan mahkeme, sanık Erat hakkında "Eşe karşı, tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vererek, cezada indirim uygulamadı. Sanık Erat hakkında ayrıca ruhsatsız silah bulundurması suçlamasıyla da 1 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

KARAR SONRASI AÇIKLAMA

Kararın ardından avukatlar adliye önünde açıklama yaptı. Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Seher Acay, davanın sonucunu bildirerek, dosyada herhangi bir indirim uygulanmamasının kadınları sevindirdiğini belirtti. Acay, “Bugün Zeynep Gül Kuşçu’nun faili, onu öldüren, onu katleden kişi herhangi bir indirim uygulamaksızın, ne haksız tahrik ne iyi hal indirimi uygulanmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almıştır. Bir tek bunun sevinci ile karşınızdayız” dedi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Balıkçı esnaf: Yarım balık soranlar var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa