21 Ekim 2024 19:28

Diyarbakır'da “Yenidoğan Çetesi” açıklaması: Sağlıkta özelleştirme ve piyasalaştırmaya son verilsin

Amed Sağlık Platformu, Amed Emek ve Demokrasi Platformu ve Dicle Amed Kadın Platform ve Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, “Yenidoğan Çetesi” skandalına ilişkin ortak açıklama yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Amed Sağlık Platformu, Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Dicle Amed Kadın Platformu ve Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı, “Yenidoğan Çetesi” skandalına ilişkin ortak açıklama yaptı. Dağ Kapı Meydanı’nda bir araya gelen platform üyeleri, “Sağlığın piyasalaştırılması ölüm getirir” pankartı açarken, “Sağlıkta ticaret ölüm getirir”, “AKP sağlığa zararlıdır” sloganları attı. Açıklamaya DEM Parti Diyarbakır İl Eş Başkanı Sultan Yaray da destek verdi.

Platformlar adına ortak açıklamayı okuyan Yıldız Ok Orak, 2003 yılında AKP iktidarının Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) denilen bir politika ile sağlık hizmetlerini tamamen özelleştirilmeyi hedeflediğini, SDP’nin özü itibarıyla 1992 yılında ilan edilen Sağlık Reformunun devamı olduğunu dile getirdi. Bu süreçte TTB ve SES’in programa karşı etkin bir mücadele yürüttüğünü dile getiren Orak, “Sağlıkta dönüşüm ile öncelikle sağlık hizmetleri fiyatlandırılmıştır. Özel hastanelerin fiyatlandırmalar üzerinden SGK ile anlaşmaları sağlanmıştır. Radyoloji ve laboratuvar hizmetleri taşeronlaştırılmıştır. Yoğun bakım hizmetleri SGK anlaşmaları ile özelleştirilmiştir. Özel hastaneler daha çok para kazanmak için daha çok hastayı yoğun bakımlara yönlendirmiştir. Aşırı hırs ve kuralsızlık, örgütlü kötülüğe ve çeteleşmeye yol açmıştır. Bugünkü tıkanıklığın, yıkımın, sağlıkta ticaretin ve bebek ölümlerinin esas nedeni budur” dedi.

"ESAS SORUMLU HÜKÜMETTİR"

“Bugün bebek ölümleri ile bu sistemin artık yürümediği görülmektedir.  Medyada, sorun sadece özel hastane sahipleri ve orada çalışanlardan kaynaklanıyormuş algısı yaratılmaktadır. Tabii ki sağlık sisteminden nemalanan kişi ve gruplar var, bunlardan mutlaka hesap sorulmalıdır. Ancak sorunun temelinde yer alan sağlık hizmetlerinin piyasalaşması da sorgulanmalıdır” diyen Orak, “Esas sorun uygulanan mevcut özelleştirme politikalarıdır. Ve esas sorumlusu da politikaları uygulayan hükümettir. Sistemde özveriyle çalışan sağlık çalışanları sorumlu değildir” diye konuştu.

Orak taleplerini şöyle sıraladı:

  • Sağlıkta özelleştirme ve sağlığın piyasalaşması politikaları mutlaka terk edilmelidir.
  • Özel hastanelerin SGK ile anlaşmalarına son verilmelidir.
  • Sistemde sorumlular hakkında etkin idari ve adli soruşturmalar yapılmalı, görevlerine son verilmelidir.
  • Sürece TTB ve sendikalar dahil edilmelidir.
  • Başta sağlık ve eğitim olmak üzere temel hizmetler kamu eliyle verilmeli, herkese eşit, ulaşılabilir, ücretsiz ve ana dilinde kamu hizmetlerinin sunulmalıdır.

(Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe’de Oosterwolde en az 5 ay sahalardan uzak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa