21 Ekim 2024 22:05
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ekim 2024 20:14

İstanbul Barosu Başkanı: Sahte anayasacılık zihniyetine karşı mücadele ivme kazanmalı

İstanbul Barosu Başkanı Kaboğlu, anayasa ilişkin sözlerine gelen tepkiler üzerine bir açıklama daha yaparak, “Sahte anayasacılık zihniyetine karşı mücadeleye ivme kazandırma gereği de acildir” dedi.

Fotoğraf: Şerif Karataş/Evrensel

Paylaş

İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu’nun Anayasa’nın ilk dört maddesi hakkındaki sözlerine yönelik tepkiler üzerine ikinci bir açıklama daha yaptı. Konuşmasının bağlamından koparılarak linç kampanyasına dönüştüğünü söyleyen Kaboğlu, “Anayasamızın demokratik hükümlerini dahi uygulamayan ve güya Anayasayı demokratikleştirmek için hareket ettiğini söyleyen sahte anayasacılık zihniyetine karşı mücadeleye ivme kazandırma gereği de acildir” dedi.

İstanbul Barosu başkanlığına seçilen İbrahim Kaboğlu, seçim sonrası yaptığı konuşmadaki “Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir” sözlerinin bağlamından koparılarak bir karaçalma kampanyasının başlatıldığını söyledi. Kaboğlu, "Ömrünü ülkede yapılan anayasal tahribata karşı koymakla geçirmiş, bu konuda bedeller ödemiş bir hukuk insanıyım" dedi.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Baro Başkanı, şu ifadeleri kullandı:

"20 Ekim akşamı İstanbul Barosu Olağan Genel Kurulu ardından hukukçulara yaptığım kısa değerlendirme sonrası, Anayasa’nın ilk dört maddesi üzerine bir karaçalma kampanyası başlatıldı.. Seçim sürecinde hakkımda yürütülen gerçek dışı söylemlere karşı yaptığım teknik açıklama, siyasi bir zemine çekilmiş bağlamından koparılmış ve anlaşılamamıştır.

İlk üç madde, ülke, toplum ve devlet üçlüsünü kucaklayan kurallar bütününün sacayağı olarak temeldir. Değiştirilmesinin teklifi dahi olanaksızdır. İfadelerimin kurucu irade ile sürekli çatışma içerisinde olan kişi ve kurumların beyanlarıyla ortaklaştırılması doğru ve iyi niyetli değildir. Bu konuda toplumdaki hassasiyetin farkındayım ve bu hassasiyetle ömrünü ülkede yapılan anayasal tahribata karşı koymakla geçirmiş, bu konuda bedeller ödemiş bir hukuk insanıyım. Bu itibarla, devraldığımız görevin de sorumluluğuyla, Anayasa’nın en net savunuculuğuna devam edeceğimiz gibi, avukatlık mesleğinin sorunlarını çözmek için çalışacağız ve genç meslektaşların gündemini gündemimiz yapacağız."

KABOĞLU'NDAN İKİNCİ AÇIKLAMA

İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu’nun Anayasa’nın ilk dört maddesi hakkındaki sözlerine yönelik tepkiler üzerine ikinci bir açıklama daha yaptı. Konuşmasının bağlamından koparılarak linç kampanyasına dönüştüğünü söyleyen Kaboğlu, “Bu linç kampanyası, son bir yıldır yargı-yasama-yürütme üçlüsünde sistematik Anayasa ihlaline son verilmesinde, Anayasa'nın bütüncül yorum ve uygulamasının ne denli önemli olduğunu bir kez daha teyit etti” dedi.

Kaboğlu, bugün sosyal medya hesabından yeni bir açıklama daha yaptı. Kabuoğlu, şunları kaydetti:

“20 Ekim akşamı Olağan Genel Kurul ardından hukukçulara yaptığım kısa teşekkür konuşması sonrası, Anayasa'nın ilk dört maddesi üzerine bir iftira kampanyası başlatıldı... Seçim sürecinde hakkımda yürütülen gerçek dışı söylemlere karşı yaptığım teknik açıklama, siyasi bir zemine ve bağlamı dışına çekilmiştir.

Soruna kısaca değindiğim üzere; 1982 Anayasasının 1961 Anayasası'na göre en çok eleştirilen yönü, Devlet'in varlık nedeninin insan ve haklarına dayandırılmamış olması idi. Yirmi yıl süren tartışma ve öneriler ardından, 2001 değişikliğinde 1961 tanımı, yeniden Anayasa'ya kondu. Şöyle;

  1. Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına dayanan....demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir" (1961, md.2).
  2. "Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına saygılı,... demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir" (1982, md.2).
  3. "İnsan haklarına dayanan demokratik ve laik Cumhuriyet" (2001 değ., md.14).

Madde 14'teki ‘dayanan’ kaydı, insan haklarını güçlendirici bir düzenleme olduğundan, değiştirilemez madde 2'ye olumlu anlamda dokunmak anlamına gelmekte.

Buna karşılık, 2017 Anayasa değişikliği ve uygulaması, "..demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir" (md.2) kuralını zedelemiş ve içeriğini boşaltmıştır.

Anayasal yıkım karşısında seyirci kalanlar, 1995 ve 2001 Anayasa değişikliklerinin neden olduğu iktidar-özgürlük dengesizliğinin özgürlük lehine düzeltilmesine yönelik dokunuşların dile getirilmesini linç kampanyasının gerekçesi olarak kullandı.

Anayasal yıkımın yarattığı ‘bilgi kirliliği’, mesleğini ve yaşamını ‘insan haklarına dayanan demokratik ve laik hukuk devleti’ için mücadeleye adamış ve ağır bedeller ödemiş olan bir kişinin ‘anayasal bilgilenme hakkı’na katkısını bile kirletmiş bulunuyor.

Bu linç kampanyası, son bir yıldır Yargı-Yasama-Yürütme üçlüsünde sistematik Anayasa ihlaline son verilmesinde, Anayasa'nın bütüncül yorum ve uygulamasının ne denli önemli olduğunu bir kez daha teyit etti. Bu itibarla, Anayasamızın demokratik hükümlerini dahi uygulamayan ve güya Anayasayı demokratikleştirmek için hareket ettiğini söyleyen sahte anayasacılık zihniyetine karşı mücadeleye ivme kazandırma gereği de acildir.

Anayasal bilgilenme hakkı ve Anayasa'ya saygı için mücadele, İstanbul Barosu üyesi 65 bin avukatın ve özellikle genç avukatların sorunlarının çözümü için de gerekli. Bu inançla, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu olarak laik ve demokratik hukuk devleti için hızlıca görevimize odaklanacağız.”

NE DEMİŞTİ?

İstanbul Barosunun yeni başkanı İbrahim Kaboğlu, seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından yaptığı konuşmada “Değişim için avukatlar grubu kazanmış olsa da aslında tüm gruplar kazanmıştır. Çünkü biz sürekli hukuka vurgu yaptık hukuku etkili kılmak için yola çıktık. İnsan haklarına dayanan, laik ve demokratik cumhuriyet için yola çıktık” diye konuşmuştu.

Kaboğlu konuşmasının devamında ise “Değişmez maddelere olumlu anlamda dokunulabilir. Tıpkı 1995’te yapıldığı gibi tıpkı 2001’de yapıldığı gibi. 1995’te başlangıç kısmındaki ırkçı ibareler çıkarıldı. 2001 değişikliğindeyse Madde 14’e ‘İnsan haklarına dayanan laik ve demokratik cumhuriyet’ tanımı kondu. O zaman 1961’de öngörülmüş olan ‘insan haklarına dayanan devlet’ kavramı anayasaya yeniden girmiş oldu. Yani daha ileriye götürüldü. Anayasa Mahkemesi de artık bu kavramı kullanmaya başladı” demişti.

Kaboğlu'nun bu sözlerinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Çok talihsiz bir açıklama, kötü bir başlangıç yaptı" ifadelerini kullanmıştı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise "Size göre olumlu olması durumu değiştirmiyor" diye yazmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sınıf Okulu 4'üncü hafta: AKP’nin eğitim anlayışı dinci ve rantçı

SONRAKİ HABER

Gebze'de Plascam işçileri yenidoğan ölümlerini protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa