22 Ekim 2024 11:59

340 hektarlık yangına neden olan "Kaçak Hafriyat Alanına" Foça Belediyesi izin vermiş

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın biz izin vermedik dediği "Kaçak Hafriyat" alanına Foça Belediyesi'nin iki yıllığına "geçici" izin verdiği ortaya çıktı.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir Foça Fevzi Çakmak Mahallesi Kapukaya mevkiindeki kaçak hafriyat sahasında 5 Ekim 2024 tarihinde çıkan yangın sonrası 340 hektarlık ormanlık alan yanmıştı. Yangının çıktığı alanla ilgili CİMER'e başvuru yapan Mahalle Muhtarı Mustafa Deniz Kaptanoğlu'na Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından çarpıcı cevaplar verdi.

Fevzi Çakmak Mahalle Muhtarı Kaptanoğlu, 51 futbol sahası büyüklüğündeki yangının hemen ardından, 7 Ekim tarihinde CİMER üzerinden bir başvuru yaptı. Başvurusunda  "Bölgede çıkan iki yangın öncesi ve sonrası defalarca uyarmalarına rağmen önlem alınmadığını belirten Kaptanoğlu, "kaçak hafriyat" sahasında Valilik ve Kaymakamlık tarafından atık alanında önlem alınmadığını ifade etti. Kaptanoğlu CİMER başvurusunda "Bu bölge izinlimi izinliyse buraya izni kim verdi" sorusuna cevap istedi. Gelişmelerle ilgili eski Yeni Foça Belde Belediye Başkanı Cengiz Uysal ile konuştuk.

BAKANLIK: BİZ İZİN VERMEDİK 

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaptanoğlu'na CİMER üzerinden 21 Ekim 2024 tarihinde verdiği cevabında, "Foça Fevzi Çakmak Mahallesi Kapukaya mevkii 504126 ada 1730 parsel adresine İl Müdürlüğümüzce atık depolanmasına ilişkin herhangi bir izin verilmemiştir." dedi.

Bakanlığın İl Müdürlüğü üzerinden verdiği cevapta söz konusu sahaya yönelik farklı tarihlerde 3 adet idari yaptırım uygulandığı ve 3 milyon ikiyüzotuzbeş bin lira ceza kestikleri ifade edildi. Bakanlığın verdiği cevapta çarpıcı açıklamalar ortaya çıkarken, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir ve Foça Belediyesi arasında söz konusu alan için yazışmalar yapıldığı, 2872 Sayılı Çevre Kanununca sorumluluklarının yerine getirilmesi gerektiği bilgisini paylaştı.

"İZNİ FOÇA BELEDİYESİ VERDİ"

Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu'nun aylar önce Foça Belediyesi'nin "kaçak hafriyat" alanına izin verdiği iddiasını Bakanlık cevabıyla doğrulamış oldu. Çevre Kanununca sorumluluğunu yerine getirmeyen Foça Belediyesi'nin, "iki yıl boyunca" hafriyat atıklarının geçici olarak depolama izninin verildiği belirtilen cevapta Foça Belediye Başkanlığınca verilen iznin mevzuata uygun olmaması nedeniyle 16.09 2024 tarihinde iptal edildiği ifade edildi.

SORUMLULUKTAN HİÇKİMSE KURTULAMAZ

Konuyu yakından takip eden eski Yeni Foça Belde Belediye Başkanı Cengiz Uysal, gelişmeler üzerine gazetemize yaptığı açıklamada, "Bu yangında sorumluluğu olan hiç kimse bu sorumluluktan kaçamayacak" dedi. Konuyu özellikle Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu defalarca kez gündeme getirdiği halde önlem almayan herkes sorumludur. Evrensel Gazetesi, konuyu birçok kez gündeme getirmesine rağmen dikkate almayanlar 340 hektar yangının sorumlusudurlar. Biri izin vermiş diğeri denetlememiş. Bunların 340 hektar yanıp kül olan alan ormanlık alan karşısında hiçbir hükmü yok." dedi.

“DENETİMSİZLİK FELAKETİ GETİRDİ”

Çevre belediyelerin ve özel şirketlerin atıklarını attığı alanda "geçici izin" verenlerin denetimsizliğinin 340 hektarlık alanı yaktığını belirten Uysal, "Kaçak hafriyat alanındaki tehlikeye ocak ayında platform olarak yapılan basın açıklamasıyla dikkat çekilmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü bu alana kestiği para cezalarıyla yetindiğini anlaşılıyor. Haziran ayında çıkan yangın sonrası önlem almayan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yangından üç ay sonra Foça Belediyesi'nin verdiği izni iptal ettiğini söylüyor. Bir yıldır yapılan uyarılar için neden 9 ay beklediniz." diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Akbelen Ormanı'nı katleden Limak-IC Holding iktidardan “para ve zeytinlikleri” istedi

SONRAKİ HABER

İsrail'in Beyrut'taki hastane çevresine saldırısında ölü sayısı 13'e çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa