22 Ekim 2024 11:30

Yıkım kararı verilen tekrar yapılmayacak okula “tasarruf" gerekçesi

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Çaylar köyünde yıkım kararı verilen tekrar yapılmayacak okula "tasarruf tedbirler "inin gerekçe gösterilmesini Bakan Tekin' sordu.

Fotoğraf: Çaylar Köyü Muhtarı Ali Dalveren

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Muş Varto’nun Çaylar köyünde 600 öğrencinin eğitim gördüğü okulun yıkım kararını Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e soru önergesi veren Karaca “Uzak mesafe, ulaşım sıkıntısı, ekonomik zorluklar ve toplumsal koşullar nedeniyle bu durumda en çok kız çocuklarının eğitim hakkının zarar göreceği açıktır.” dedi.

Muş'un Varto ilçesine bağlı Çaylar köyünde, çevre köylerden gelen çocuklarla birlikte yaklaşık 600 öğrenci, Çaylar Yatılı Bölge Ortaokulunda (YİBO) eğitim görüyor. 6 Şubat depremleri sonrası “depreme dayanıklı değil” denilerek eğitime ara verilen okulda, 1 buçuk yıldır eğitim-öğretimin yapılamadığı için öğrenciler uzak köylere ve merkezdeki okullara dağıtıldı. 

KARACA: EĞİTİM HAKKI TEHLİKEDE 

MEP Milletvekili Sevda Karaca’ya ulaşan veli ve muhtarlar, okulun yeniden inşası ya da güçlendirilmesi belirsiz bırakıldığını, bu nedenle İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleriyle görüşmeler yaptıklarını yapılan görüşmelerde “tasarruf tedbirleri” nedeniyle okulun yeniden yapılmayacağı söylendiğini aktardılar. Bakan Tekin’e yazılı soru önergesi veren Karaca, okulun kapanmasıyla çocukların eğitim hakları tehlikeye atıldığını belirterek “Öğrenciler, uzak mesafelerdeki okullara ulaşabilmek için sabah 5’te kalkıp yollara düşmek zorunda kalmaktadır. Özellikle kış aylarında bölge şartları nedeniyle köy yollarının kapandığı göz önüne alındığında, bu durumda öğrencilerin okula gidip gelmekte çok zorlanacağı ve eğitime devam etmelerinin imkansız hale geleceği açıktır. Uzak mesafe, ulaşım sıkıntısı, ekonomik zorluklar ve toplumsal koşullar nedeniyle bu durumda en çok kız çocuklarının eğitim hakkının zarar göreceği açıktır.” ifadelerini kullandı. 

Okulun yeniden inşa edilip açılmasını bekleyen velilerin, yetkililerle yaptıkları görüşmelerden kendilerine net bilgiler verilmemesinden de şikayet olduğunu belirten Karaca bölge halkının Çaylar YİBO’nun acil olarak açılmasını talep ettiğini söyleyerek şu soruların yanıtını istedi: 

  •    Çaylar’a bağlı 24 köyde hali hazırda örgün eğitim-öğretime devam etmesi gereken kaç çocuk vardır? Kız ve erkek     dağılımı nasıldır?

  •    Çaylar YİBO ne zaman eğitim-öğretime açılacaktır? Tasarruf tedbirleri gerekçesiyle okulun yeniden açılmayacağı  bilgisi doğru mudur? 

  •    Çaylar YİBO’nun depreme dayanıklı hale getirilmesi için ayrılan bir bütçe var mıdır? 

  •    Çaylar YİBO’da eğitim-öğretimin gerçekleştirilemediği, öğrencilerin uzak okullarda eğitim görmek zorunda kaldıkları  süreçte ailelere maddi destek verilmekte midir?

  •   Çocukların bölgenin zorlu kış şartlarında eğitime devam edebilmesi, güvenliklerinin sağlanması için ne yapmayı düşünüyorsunuz? Kız çocuklarının bu süreçte eğitim hakkının olumsuz etkilenmemesi için bir planınız var mıdır?

  •    İl, ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri, mülki amirler köy muhtarlarının ve velilerin başvurularına rağmen neden Çaylar YİBO’nun durumu hakkında bir açıklama yapmamaktadır? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Umut hakkı nedir?

SONRAKİ HABER

Diyanetin mal ve hizmet satın alımı bütçesi üniversitelerin yıllık bütçelerini aştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa