22 Ekim 2024 12:53
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ekim 2024 14:17

Öcalan'ın avukatları: "Bahçeli aslında olması gerekeni söylüyor"

Abdullah Öcalan'ın avukatı İbrahim Bilmez ve Cengiz Yürekli MHP lideri Devlet Bahçeli'nin yaptığı açıklamanın ardından "Bahçeli aslında olması gerekeni söylüyor" değerlendirmesi yaptı.

Fotoğraf: Mustafa Abadan/AA

Paylaş

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında "Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin, TBMM'de DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın" dedi. Bahçeli, Öcalan'ın durumu hakkında yasal çözümü de işaret ederek "Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının önü de ardına kadar açılsın. Adres İmralı'dan DEM'e uzansın" dedi.

Gazete Duvar'dan Ferhat Yaşar, Devlet Bahçeli'nin açıklamasının ardından Abdullah Öcalan'ın avukatı İbrahim Bilmez ile konuştu. Bilmez, Bahçeli'nin ifadelerinin önemli olduğu değerlendirmesi yaptı. 

Öcalan’ın avukatlarından Cengiz Yürekli ise Bahçeli'nin açıklamalarını Mezopotamya Ajansı’na değerlendirdi. Yürekli, öncelikli adımın Abdullah Öcalan’ın aile ve avukatları ile görüştürülmesi olduğunu vurguladı.  

"BAHÇELİ ASLINDA OLMASI GEREKENİ SÖYLÜYOR"

AİHM'in umut hakkı ile ilgili verdiği kararı hatırlatan Bilmez, "Bu konuyla ilgili Türkiye'ye bir yıl daha süre verildi. Bahçeli'nin çağrısı önemli. Hukukun gereklerini yerine getiren ve ona uyan her çağrı önemlidir. 44 aydır başvurularımız yanıtsız kalıyor. Siyasetin hukuka uyması gerekiyor. Ümitsiz değiliz. Sonuç alacağımızı düşünüyoruz. Bahçeli aslında olması gerekeni söylüyor. Türkiye’nin bir hukuk devletinin yapması gerektiği gibi AİHM kararlarının gereğini yerine getirmesi gerekiyor" dedi.

‘BM’NİN KARARI YERİNE GETİRİLMEDİ’

Bahçeli’nin toplumsal, kültürel, politik ve ekonomik sorunlardan bahsettiğini belirten Yürekli, “Bütün bu sorunlar daha önce Kürt siyasal hareketinin bütün bileşenleri tarafından defalarca kamuoyuna sunulan görüşlerdir. Gerek bu sorunlar, gerek Ortadoğu'daki yaşanacak krizlere ilişkin Sayın Öcalan’ın 2019’da çok ciddi öngörüleri vardı. Esasında bu açıklama bu öngörülerin doğruluğunu ve haklılığını teyit etmektedir” dedi.

Yürekli, "Elbet bu konuya dair yapılabilecek bir çok yorum ve değerlendirme söz konusu olabilir. Fakat bizim için öncelikli olan şuan için şudur; Sayın Öcalan’dan yaklaşık 44 aydır haber alamıyoruz. Avukat ve aile görüş başvuruları yasaya aykırı bir şekilde kabul edilmiyor. Buna ilişkin avukatları olan bizlere bilgi, belge ve dosyadan örnek dahi verilmiyor. Kaldı ki adaya bildiğimiz tek ziyaret 2022 Eylül ayında CPT’nin gerçekleştirdiği ziyarettir. Ancak hükümet onay vermediği için rapor açıklanmadı. Bu bizler için bir şaibe konusudur hala. Aynı tarihlerde BM İnsan Komitesi’nin mevcut haber alamama durumunun işkence yasağını ihlal ettiği için derhal avukatlarıyla görüştürülmesi konusunda tedbir kararı vardı. Ancak bu kararın gereği de yerine getirilmedi" şeklinde konuştu.

‘DERHAL GÖRÜŞTÜRMELİYİZ’

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un “tecrit yoktur” açıklamasını hatırlatan Yürekli, “Bugün bakanlığın bu açıklamalarının gerçekliğinin olmadığı ve İmralı’da tecrit uygulandığı doğrudan kabul edilmiş oldu” dedi. Yürekli, avukatları olarak kendileri için öncelikli olanın Abdullah Öcalan’ın derhal aile ve avukatları ile görüştürülmesi olduğunu kaydetti. Yürekli, Bahçeli’nin açıklamalarına işaret ederek, atılacak samimi adımlardan birinin aile ve avukat görüşlerinin sağlanması olduğunu vurguladı.

Yürekli, "Bütün bu tartışmalardan bağımsız olarak herhangi şart ve niyet aranmaksızın Sayın Öcalan’ın yasal haklarının yerine getirilmesidir. Sayın Öcalan’ın merkezinde olduğu bir tartışma süreci var bunu gözlemliyoruz. Ancak burada hem ahlaki ve etik olan hem de hukuki olan Sayın Öcalan’ın doğrudan konuşmasıdır. Kendi görüş ve fikirlerini belirtmesidir. Bunun içinde hukuka ve insan haklarına aykırı olan tecrit uygulamasına derhal son verilmesi ve Sayın Öcalan ile yasal olan görüş hakkımızın biran evvel gerçekleşmesi gereklidir” diye belirtti.

AVUKATLARDAN GÖRÜŞME BAŞVURUSU

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan ve 44 aydır ailesi ve avukatlarıyla görüşemeyen Abdullah Öcalan'ın avukatları yeni bir başvuru yaptı. Başvurular, Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Rezan Sarıca, Raziye Öztürk, Faik Özgür Erol ve Mazlum Dinç tarafından yapıldı. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü'ne başvuruda bulunan avukatlar, ayrıca İmralı'daki diğer müvekkilleri Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş için de görüşme başvurusunda bulundu.

UMUT HAKKI NEDİR?

Umut hakkı, hapis cezasına mahkum edilenlerin kanunla belirlenen sürelerde iyi halinden dolayı koşullu salıverilmesinin mümkün olup olmadığının değerlendirilmesine deniyor.

Abdullah Öcalan’ın avukatlarının 2013 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuru ile Öcalan aleyhine tesis edilen hükmün Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) işkence ve diğer kötü muameleyi yasaklayan 3. maddesine aykırı olduğu belirtildi. AİHM, 18 Mart 2014’te verdiği kararla Abdullah Öcalan’ın şartlı salıverilme hakkına sahip olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmesini umut hakkı bağlamında değerlendirerek AİHS’ye aykırı buldu.

Bu karar, umut hakkı özelinde Türkiye aleyhine verilmiş ilk karar oldu. AİHM, Türkiye’ye gerekli önlemlerin geciktirilmeden alınması, aksi halde Eylül 2025'teki toplantıda ara karar hazırlanacağı uyarısında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP'den Bahçeli'nin açıklamasına ilk yanıt: Öcalan için af istedi

SONRAKİ HABER

Seyfe gölü rüzgar santrali ve madenlerin kıskacında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa