22 Ekim 2024 13:18
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ekim 2024 14:17

DEM Partiden Bahçeli'ye yanıt: Bırakın tecrit kalksın, Öcalan çıksın konuşsun

Tülay Hatimoğulları, Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan'a yönelik "Şayet tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM’de DEM Parti toplantısında konuşsun" sözlerine yanıt verdi.

Fotoğraf: TBMM

Paylaş

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu.

Devlet Bahçeli, bugün yaptığı açıklamada Abdullah Öcalan için "Şayet tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, 'Umut Hakkı'nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın" demişti.

Barış çağrısı yapan Hatimoğulları, "Dünya savaşının zikredildiği bir dönemde, savaşın yoğunlaştığı Ortadoğu'da demir kubbeler çözümün yolu olmadı. Gelin Ortadoğu'dan Türkiye'ye kadar gökkubbeyi demirden çelikten arındıralım, gelin gökkubbeyi barışla dolduralım" diye konuştu.

Bahçeli'nin sözlerine yanıt veren Hatimoğulları, "Bölgede barış diyebilmek için Kürt sorunun çözülmesi bizlerin elindedir. Kürt sorununun çözüm yolu, yöntemleri ve muhatapları bellidir. Ortadoğu'da ve Türkiye’de barışın muhatabı İmralı’da ağır tecrit altında bulunan Sayın Abdullah Öcalan’dır. Kürt sorunun çözüm yeri Meclistir. Parlamentoda ve siyasette mutattap DEM Partidir. Demokratik zeminde siyasi partiler, demokrasi güçlerinin tamamıdır. Toplumun bizatihi kendisidir. Barış bilinci toplumun bütün hücrelerine yayılmalı ki gerçek barış olsun. Bir başlangıç olacaksa tecrit derhal kaldırılmalıdır. Kürt sorunun çözümünde pusula demokratik müzakeredir, onurlu barıştır. Çözümü kimseden dilenmiyoruz. Onurlu bir barış için de inisiyatif almaya hazırız" dedi.

Geçen hafta Figen Yüksekdağ, Selçuk Mızraklı ve Selahattin Demirtaş ile bu gelişmeleri konuştuklarını hatırlatan Hatimoğulları, "Buradan ben bir elçi olarak onların selam ve sevgilerini iletiyorum" dedi.

UÇUM'A TEPKİ: SEN KİMSİN?

Bahçeli'nin "İlk Meclis" vurgusunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Diyalog zeminlerini genişletelim" açıklamalarını hatırlatan Hatimoğulları, isim vermeden Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum'a tepki gösterdi: "Bir baş kayyum herkese ayar vermeye çalışıyor. Sen kimin adına konuşuyorsun? Saray adına konuşuyorsan saray başka diyor. Bahçeli adına konuşuyorsan Bahçeli başka diyor. Sen kimsin? Çık bunun hesabını halka ver. Toplumun barış özlemine siyasi pusu kuranlar çok büyük kaybedecektir. Hiç kimseye ayar veremezsiniz."

"ACİL BİR BİÇİMDE BU KONUDA ADIM ATILMALIDIR"

Bahçeli'nin "Şayet tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti grup toplantısında konuşsun" sözlerine dair Hatimoğulları şunları söyledi:

"Tecrit 44 aydır devam ediyor. Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması için yıllardır mücadele ediyoruz. Tecrit kesinlikle kaldırılmalıdır. Fiziki olarak gelsin konuşsun diyoruz. Evet, bırakın tecrit kalksın. Sayın Öcalan çıksın, konuşsun. Ne konuştuğunu hep birlikte görelim. Vakit gerçirilmeden acil bir biçimde bu konuda adım atılmalıdır." 

DEM Parti olarak onurlu bir barış ve demokratik bir cumhuriyetin inşası için kendilerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

"UMUT HAKKI UZUN ZAMANDIR DİLLENDİRDİĞİMİZ BİR KONU"

Hatimoğulları, Meclis grup toplantısı sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada ise "Umut hakkı DEM Parti olarak bizim uzun zamandan beri ifade ettiğimiz, dillendirdiğimiz bir konu. Yine Avrupa Konseyinde önemli gündemlerden biri haline gelmişti biliyorsunuz. Elbette umut hakkının uygulanması gerektiği fikrine biz de sahibiz ve bunun mücadelesini de veriyoruz" dedi.

Hatimoğullarının açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle:

"ÇELİK KUBBE" ELEŞTİRİSİ: "MİLLİ GÜVENLİK DEĞİL SARAYIN GÜVENLİĞİ"

Hükümetin ekonomi ve silahlanma politikalarını eleştiren Hatimoğulları, "Çelik Kubbe" projesi bahanesiyle yeni vergi getirme çabasına tepki gösterdi. "100 bin TL üstü kredi kartı limiti olanlardan 750 TL vergi alacaklarını açıkladılar. İktidar, gelirimizden vergi alıyor, yetmiyor; şimdi de borçtan vergi almaya çalışıyorlar" dedi.

Hükümetin güvenlik politikalarını sorgulayan Hatimoğulları, "Güvenlik adıyla toplumun işini, aşını çalıyorlar ve bir avuç zenginin kasasına dolduruyorlar. Kamunun bütün varlıklarını satanların derdi milli güvenlik değil, dertleri sarayın ve yandaşlarının güvenliği" ifadelerini kullandı.

S-400 savunma sistemlerinin alımını da gündeme getiren Hatimoğulları, "S-400'leri alırken 'Havadan saldırıya uğrayabiliriz' dediler. Ne oldu? Bu sistemleri neden aldınız? Bu kadar parayı neden çürümek üzere depolara gönderdiniz" şeklinde konuştu.

Hatimoğulları, "Bu iktidar 'milli güvenlik' deyince herkes ceplerini kontrol etsin. 'Milli güvenlik deriz, halkı kandırırız' dönemi bitti" dedi. "Kaç Çelik Kubbe bu ülkedeki yoksulluğa çözüm olacak? Kaç mermi bir emeklinin karnını doyurabilir?" diye sordu.

Hatimoğulları, "Türkiye halkları hep birlikte itiraz ederek, 'milli savunma' yalanına dur dedi. Biraz daha yoksullaşmaya hep birlikte 'hayır' dedik. Gelin bakalım, yapmak istedikleri Çelik Kubbe'nin altında toplum nasıl açlık, sefalet ve şiddet içinde yaşıyor" ifadelerini kullandı

SAĞLIK BAKANI'NA İSTİFA ÇAĞRISI

Hatimoğulları, 'Yenidoğan çetesi' tartışmalarına dair Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'na da istifa çağrısı yaptı. Hatimoğulları, "Utanmazlığa bakar mısınız? Kapatılan hastanelerden birine 'Bebek dostu' ünvanı vermişler. Onlar da bu arada bununla meşgulmüş. Sağlık sistemini özelleştirdiler, kokuşturdular, sonra da kalmış pişkin pişkin olanı savunuyorlar. Ya senin zerre kadar vicdanın yok mu? Zerre kadar onur haysiyet yok mu? Buradan bir kez daha Sağlık Bakanı'na sesleniyorum; derhal istifa et. Bir gün bile o koltukta kalamazsın, derhal istifa et!" dedi.

"BU BÜTÇE SEFALET VE ŞİDDET BÜTÇESİDİR"

İktidarın meclise getirdiği bütçeyi de eleştiren Hatimoğulları, "Bu bütçe, bir sefalet, felaket ve şiddet bütçesidir" ifadelerini kullandı.

Hatimoğulları, "Meclisteki görüşmelerde en güçlü muhalefeti yapacağız. Sadece Mecliste değil, 'Ekmek ve Adalet İçin Bütçe' sloganıyla sokaklarda, fabrikalarda, tarlalarda demokratik, adil, eşitlikçi bir bütçe için sonuna kadar mücadele edeceğiz" açıklamasında bulundu. (POLİTİKA SERVİSİ) 

ÖNCEKİ HABER

IŞİD'in çocuk yaşta alıkoyduğu Asya'nın hikayesi

SONRAKİ HABER

İran’dan ABD-İsrail planlarına karşı 11 ülkeye ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa