22 Ekim 2024 15:05

Terör örgütü üyeliğinden yargılanan Av. Dilek Ekmekçi tahliye edildi

Av. Dilek Ekmekçi “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Görülen duruşmanın sonunda Ekmekçi için yurt dışına çıkış yasağı ve tahliye kararı verildi.

Fotoğraf: Mustafa Söğütlü

Paylaş

Ceza Hukukçusu Av. Dilek Ekmekçi “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşmayı İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ergin’in yanı sıra çok sayıda avukat da takip etti. İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmanın sonunda Ekmekçi için yurt dışına çıkış yasağı ve tahliye kararı verildi.

Ekmekçi duruşmaya Bakırköy Kadın Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Ekmekçi'nin avukatları Ekmekçi'nin mahkeme huzuruna gelerek savunma yapmak istediğini söyledi. Ancak mahkeme talebi gerekçesiz şekilde reddetti. Avukatlar mahkemenin bu kararını hukuksuzluk diye niteledi. UYAP sisteminde yaşanan problem nedeniyle duruşma SEGBİS ile kayıt altına da alınmadı. 

Duruşmanın başlangıcında salona giren avukatlar savunmanların oturduğu alanda oturmak istedi. Mahkeme buraya sadece üç avukatın alınacağını söyledi. Mahkeme heyeti ve avukatlar arasındaki tartışma sonrası avukatların tamamı avukatlar için ayrılan bölüme alındı. Duruşmada beyanda bulunan Ekmekçi, duruşma salonuna getirilme talebinin reddedilmesini eleştirdi, SEGBİS kaydı yapılması talebini yineledi ve “Benim söyleyeceklerim paralel yapının ne olduğunu, gerçek yüzünün anlatılmasına ilişkindir. Beyanlarımın yalan yanlış zapta geçirilmeyeceğini nereden bilebilirim. Huzurda savunma yapmak istiyorum” dedi. Kendisine yöneltilen iddialara karşı savunma hakkını mevcut koşullarda kullanamayacağını ifade eden Ekmekçi, “uygun koşulların oluşması suretiyle savunmasının alınması” talebinde bulundu.Ekmekçi’nin avukatı Av. Murat Sadak ise “Müvekkil 20 sayfadan fazla yazılı savunma hazırlamıştır. Kendisi savunmasında kendisine kurulan kumpasları anlatmak istedi. Ancak müvekkil bunların anlatılmaması için duruşmaya getirilmedi. Gerekçesi de bulunmamaktadır” dedi. Av. Eren Keskin de “Müvekkilin savunma hakkı açıkça ihlal edilebilir haldedir. Huzura getirtilmemesi gerekçesi açıklanmamıştır. Gerekirse duruşma yakın bir güne bırakılarak savunmaları alınsın. Tahliye edilsin ve huzurda savunma imkanı sağlansın” dedi.

Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Ekmekçi için yurt dışına çıkış yasağı ve tahliye kararı verdi. Duruşma 10 Ocak 2024 saat 10:30'a ertelendi.

"SAVUNMA HAKKI AYAKLAR ALTINA ALINDI"

Duruşmaya ilişkin Evrensel’e açıklama yapan İstanbul Baro Yöneticisi Ahmet Ergin, “Meslektaşımız Av. Dilek Ekmekçi'nin yargılandığı davanın ilk duruşmasında savunma hakkı ayaklar altına alındı. Salonda meslektaşlarını savunmak için hazır bulunan avukatları müdafi olarak zapta geçmeyen mahkeme heyeti üç müdafi dışındaki avukatları sadece izleyici olarak kabul etti, usule itiraz eden avukatların sözlerini sürekli kesti ve iki avukatı salondan çıkardı. Meslektaşımız Ekmekçi talep etmesine rağmen gerekçesiz olarak duruşmaya getirilmedi, yüz yüzelik ilkesi ihlal edildi” dedi.

SEGBİS'le duruşmaya katılmasına rağmen UYAP'taki teknik sorun gerekçesiyle Ekmekçi’nin savunmasının kamera kaydına alınmadığına dikkat çeken Ergin, müdafilerin ve Ekmekçi’nin sözlerinin tutanağa doğrudan geçirilmediğini de vurguladı. Ekmekçi’nin bu koşullarda savunmaya zorlanmasına tepki gösteren Ergin, “Sadece bir duruşma dahi savunmanın yok sayıldığını, despotik yargılama anlayışının hakim olduğunu gösterdi. Ancak, mesleki dayanışma ve savunmanın geri adım atmaması sonucunda kurgusal iddianameyle daha fazla özgürlüğü kısıtlanamayacak olan meslektaşımız tahliye edildi. Bundan sonra hak ihlaline uğrayan, savunma görevini yaparken engellenen hiçbir meslektaşımız, hak ihlaline uğrayan hiçbir yurttaş kendisini yalnız hissetmeyecek, İstanbul Barosunu yanında hissedecek” dedi.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI İDDİANAMEDE

Ekmekçi önce “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla 1 Eylül 2024'te tutuklandı. Ardından "Fethullah Gülen Cemaati'ne üye olmak"la suçlandı ve bu nedenle hakkında tekrar tutuklama kararı verildi. “Hakaret” suçlamasından tahliye edilmesine rağmen silahlı terör örgütü üyeliği iddiasıyla tutuklu kalmaya devam etti.

Terör örgütü üyeliği iddiasıyla hazırlanan iddianamede Ekmekçi’nin örgüte yakın olduğu iddia edilen bazı sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlara dair etkileşimleri ve kişisel sosyal medya paylaşımları üyeliğin delili olarak gösteriliyor. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Cumhur İttifakı destekçisi BBP’den Bahçeli’ye tepki

SONRAKİ HABER

Adana’da “Yenidoğan çetesi” tepkisi: 3-5 hastane kapatarak örtbas edemezsiniz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa