Blinken 11. kez Ortadoğu’da: Bölge ülkelerini ABD-İsrail hizasında tutma turu
İsrail’in Gazze ve Lübnan’a saldırıları giderek ağırlaşırken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 11. kez “ateşkesi görüşme” iddiasıyla Ortadoğu turuna başladı.
Fotoğraf: U.S. Department of State
İsrail Kuzey Gazze’de etnik temizliğe devam ederken ve Lübnan’a kara ve hava saldırıları giderek ağırlaşırken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 11. kez “ateşkesi görüşme” iddiasıyla Ortadoğu turuna başladı.
Ancak İsrail’in Gazze’yi ve Lübnan’ın güneyini işgal ve Hamas ile Hizbullah’ı “ortadan kaldırma” planında bir duraklama yok ve İsrailli yetkililerin her gün yaptıkları açıklamalar bunun olmayacağına işaret etmeye devam ediyor.
Blinken’ın gündemi, Filistin ve Lübnan halklarının ihtiyacı olan gerçek bir ateşkesi hayata geçirmekten çok İsrail ile İran’a saldırı hazırlıkları kapsamında bölgedeki durumu kontrol altında tutmaya devam etmek olarak görülüyor.
ABD-İSRAİL PLANINA ENTEGRASYON
Blinken, ekim başında Foreign Affairs’de yayımlanan bir makalesinde ABD’nin Ortadoğu’daki hedefini “daha geniş bir bölgesel savaş riskini yönetmek ve İsrail ile Suudi Arabistan arasında da olmak üzere bölgede daha fazla entegrasyon ve normalleşme için Ortadoğu’daki ve ötesindeki ortaklarıyla yorulmaksızın çalışmaktadır” sözleriyle özetlemişti.
Kullandığı şu ifadeler ise Ortadoğu’ya yoğun ziyaretlerinin gerçek muhtevasını açıklıyordu: “Nisan ayında İran’dan gelen benzeri görülmemiş bir doğrudan saldırıya karşı İsrail’in kendisini savunmasına yardımcı olan ve aralarında Arap devletlerinin de bulunduğu ülkeler koalisyonunda bu tür bir entegrasyonun işaretleri görülmüştür. Bölgeye 7 Ekim’den bu yana yaptığım ziyaretler liderlerin zor kararlar almaya istekli olmaları halinde, daha fazla barış ve entegrasyona giden bir yol olduğunu teyit etmiştir.”
ABD'nin "barış" sabıkası ortadayken geriye bir tek ABD çıkarlarına "entegrasyon" hedefi kalıyor.
Bu hedef doğrultusunda 11. kez Ortadoğu turuna başlayan Blinken dün ilk olarak İsrail’e uğradı. Ardından Ürdün, Suudi Arabistan ve Katar’a da gideceği açıklandı. BAE gibi bazı ülkelerdeki mevkidaşlarıyla ise telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Aynı sıralarda bölge ülkelerini ziyaret eden bir başka mevkidaşı, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçı da Körfez ülkelerinin İsrail’in İran’a saldırısı sırasında “tarafsız” kalacağı ve ülke topraklarını bu saldırıda kullanılmasına izin vermeyecekleri taahhüdü aldığını açıklıyordu.
ABD ELÇİSİ CEBİNDEKİ İSRAİL PLANI İLE BEYRUT’TA
Bir başka ABD temsilcisi Amos Hochstein da ABD ve İsrail’in “Hizbullahsız Lübnan” planı için bir gün önce geldiği Beyrut’ta bulunuyordu. Bu ziyaret de “ateşkes görüşmesi” adı altında gerçekleşti. ABD basını İsrail’in Lübnan için “talep listesini” geçtiğimiz perşembe günü Hochstein’a verdiğini yazdı. Talepler arasında İsrail ordu güçlerinin Hizbullah’ın yeniden silahlanmaması ve Lübnan’ın güneyinde İsrail sınırına yakın bölgelerde askeri altyapısını yeniden inşa etmemesi için “aktif zorlama” yapmasına izin verilmesi de yer alıyor. İsrail ayrıca hava kuvvetlerinin Lübnan hava sahasında “operasyon yapma” hakkına sahip olduğunda ısrar ediyor.
ABD’LİLER TURLARKEN ONLARCA SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ
Öte yandan ABD temsilcisi Beyrut’tayken İsrail, Beyrut’u ve Güney Lübnan’ı vurmaya ve onlarca Lübnanlı sivili öldürmeye de ara vermedi.
İsrail ordusu pazartesiyi salıya bağlayan gece Beyrut’taki Refik Hariri Devlet Hastanesi çevresine hava saldırısı düzenledi. En az 13 kişi yaşamını yitirdi, en az 57 kişi ise yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ölenlerden 1’inin çocuk olduğu duyuruldu. Saldırının şiddetiyle Refik Hariri Devlet Hastanesi'nde büyük hasar oluştuğu aktarıldı.
Aynı gün İsrail’in Gazze’de öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 42 bin 718’e yükseldi. Gazze Sağlık Bakanlığı son 48 saat içinde 7 katliam gerçekleştirildiği ve 115 kişinin daha İsrail saldırılarda öldüğünü açıkladı. En az 487 kişi ise yaralandı. (DIŞ HABERLER)