22 Ekim 2024 16:45

TTB: Çöken sağlık sistemi kökten değişmeli

Türk Tabipleri Birliği, yenidoğan bebeklerin ölüme sürükleyen ihmallerin ticarileşen sağlık sisteminin sonucu olduğuna dikkat çekerek “Bu sistem kökten değişmeli” çağrısını yaptı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

İstanbul’da sağlıklı doğmalarına rağmen çok sayıda bebeği Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’dan para almak için işlettikleri özel hastanelerin yenidoğan yoğun bakımlarına sevk eden çeteye de buna yol açan sağlık sistemine de tepkiler dinmiyor. Türk Tabipler Birliği (TTB)’nin İstanbul Tabip Odası’nda konuyla ilgili yaptığı açıklamada bebeklerin ölümüne neden olan ihmaller zincirinin sağlıkta dönüşümün vahim sonuçlarından biri olduğuna işaret edilerek “Bireysel suçlamalarla sistemin sorunlarının örtbas edilemez” denildi.

"SİSTEM YENİDEN KURULMALI"

Açıklamada konuşan TTB Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, çok vahim bir durumla karşı karşıya olduklarını belirterek “Bu olay sağlık sisteminin yanlış politikalarla ne kadar derin bir şekilde çöküşe geçtiğinin gösterdi” dedi. Ebette ki etik ihlaller ve bireysel hataların kabul edilemeyeceğini dile getiren Azap “Ancak bu, sistemin köklü bir revizyona ihtiyaç duyduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bu olayda yer alan sağlık çalışanlarının insanlık ve meslek etiğine aykırı davrandığı açıktır. Ancak bu, sağlık politikalarının yanlışlığını ortadan kaldırmaz. Biz, bu kişilerin cezalandırılması için uğraşacak ve ailelerin yanında olacağız. Yaşananlar tüm sağlık camiasına mal edilmemeli” uyarısını yaptı. Mevcut sağlık sisteminin Sağlık Bakanının anlattığı gibi revizyonlarla düzeltilemeyeceğini köklü bir değişiklik gerektiğine dikkati çeken Azap “Artık pansuman tedbirleri yeterli değildir. Sağlık sisteminin tamamen yeniden kurulması gerekiyor” ifadelerini kullanarak TTB olarak yıllardır halkın hak ettiği eşit, parasız, kaliteli ve ulaşılabilir sağlık hizmeti için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

"MESLEKTEN MEN EDİLECEKLER"

İstanbul Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu, yenidoğan çetesi diye adlandırılanların iddianamesinde 10 bebeğin ölümünün ihmallerle bağlantılı olduğunu gördüklerini söyledi. Oda olarak bu şüpheliler hakkında disiplin soruşturması başlatılacaklarını ve meslekten men cezalarının uygulanacağını duyuran Küçükosmanoğlu, “Ayrıca bebeklerin ölümü soruşturma süreci başladıktan sonra artmış olduğu için bu hastanelerde yeterli denetim yapılmadığını da göstermiştir” dedi.

"ASLİ GÖREV TAŞERONA VERİLMİŞ"

Çok sayıda özel hastanenin yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin özel hastane yönetmeliğe aykırı olarak danışmanlık adı altında suç örgütü tarafından işletildiğini işaret eden Küçükosmanoğlu “Hastanelerin asli görevlerinin taşeron yapılara devredilmesi ve hekimlerin şirket kurarak çalıştırılması uygulamaları engellenmeli” dedi. 112 Kontrol Komuta Merkezi’nde tüm hastanelerin yatak doluluk oranlarının anlık görebildiğini ve hastaları en yakın ve uygun hastaneye yönlendirdiği bilgisini veren Küçükosmanoğlu “Ancak suç örgütü hastaları maddi kazanç sağlamak için anlaşmalı hastanelere sevk etmiş. Yenidoğan yoğun bakım üniteleri ne yazık ki Türkiye sağlık sisteminin en zayıf halkası oldu. Türkiye’de bebek ölümü oranı bir önceki yıla göre çok yükseldi” ifadelerini kullanarak yenidoğan yoğun bakın yataklarının yüzde 52’sinin de özellerin elinde olduğunu söyledi.

SUİSTİMALE AÇIK DÜZENLEME

Küçükosmanoğlu, Sağlık Bakanlığının yoğun bakım servisleri düzenlemesinin suistimale açık olduğunu dile getirerek “Mevcut tebliğe göre, birinci, ikinci ve üçüncü basamak yenidoğan yoğun bakım servislerinde neonataloji (yenidoğan yan dal) uzmanı tabip bulunmaması durumunda, tercihen yenidoğan yoğun bakım konusunda deneyimli bir çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı görevlendirilmesi gerekiyor. Dördüncü düzey yoğun bakım ünitelerinde ise neonataloji uzmanının görevlendirilmesi zorunlu. Ancak, özel sağlık kuruluşlarında tam zamanlı çalışan bir uzman hekimin, iki ayrı yerde daha yarı zamanlı çalışabilmesine izin veriliyor ve bu suistimale açık. Bu düzenleme gözden geçirilmeli, kamuya ait yenidoğan yoğun bakım yatağı sayısı artırılarak özellerden hizmet alımı sona erdirilmeli” dedi.

"BİNLERCE SAĞLIK ÇALIŞANI İŞSİZ KALDI"

Kapatılan hastaneler nedeniyle yaşananlarla hiçbir ilgisi olmayan yüzlerce hekim ve sağlık çalışanının işsiz kaldığını belirten Küçükosmanoğlu “Bu hastanelerde çalışan bize kayıtlı sadece 496 hekim var. Temizlik görevlisinden, kayıt memuruna, sekreterinden hemşiresine binlerce sağlık çalışanı işsiz kaldı” ifadelerini kullanarak bu hastanelerin kamulaştırılarak çalışanlarıyla birlikte faaliyetine devam etmesini istedi. Küçükosmanoğlu son olarak yaşananların Sağlıkta dönüşümün iflası olduğunu söyledi. 

"BAKANLIK ADLİ VAKA SANMIŞ!"

TTB Başkanı Alpay Azap, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun bebek ölümlerine dair açıklamalarını eleştirerek “Bakanlık yaşananları bebek ölümlerini adli bir vaka olarak algılamış ve bu yönde şikayette bulunmuş” dedi. Sağlık Bakanlığına bağlı yenidoğan ölüm komisyonları olduğunu hatırlatan Azap “Sağlık Bakanlığı ve sağlık müdürlükleri, yeni doğan ölüm komisyonları aracılığıyla bu vakaları rutin olarak değerlendirmemeli. Her yeni doğan ölümü, özenle incelenmelidir çünkü bu ölümler, sağlık hizmetinin kalitesinin bir göstergesidir” ifadelerini kullanarak yenidoğan ölüm komisyonlarının görevlerini yeterince yerine getirmediğini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fethullah Gülen’in ölümü gazetelerde | Bugün ‘hain’, ‘örgüt’ diyenler, dün ‘hocaefendi’, ‘hizmet’ diyordu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa