23 Ekim 2024 10:36
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ekim 2024 11:32

Özgür Özel’in bölge turu: Eşit vatandaşlık öneriyorum

Özgür Özel, bölge turunun ilk durağı Diyarbakır’da ziyaretlerine başladı. Bahçeli'nin Öcalan'a çağrısını değerlendiren Özel, "Kürdün sorununun olup olmadığına Kürtler karar verir, devlet değil" dedi.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak, Hakkâri ve Van’ı kapsayan bölge turu başladı. Özel, ziyaretinin ilk durağı Diyarbakır’da Kürtçe müzik eşliğinde kalabalık bir grup tarafından karşılandı.

Sabah saatlerinde Diyarbakır’daki ziyaretlerine ilk olarak kentteki kadın sivil toplum kuruluşlarıyla başladı. Kahvaltı etkinliğinde kuruluşlarla bir araya gelen Özel toplantının ardından basın açıklaması düzenledi.

KADIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARIYLA KAHVALTI ETKİNLİĞİ

Diyarbakır'da dün katledilen Evin Demirtaş'ı anarak başlayan Özel, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a Edirne Cezaevi'nde yaptığı ziyarete değindi ve Demirtaş'ın yaptığı çağrı metninin her kelimesine katıldığını söyledi. Özel, "İlk metni almış kişi olarak o çağrı metninin her kelimesine katıldığımı ifade ediyorum. Esas sorun önümüzdeki engel toplumsal çatışma ve şiddet. Bunun ilk çözülmesi gereken ayağı da kadına yönelik şiddet” diye belirtti.

Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dünkü açıklamasını değerlendirdi. "Bahçeli'nin açıklaması ile önemli bir eşikteyiz" diyen Özel'in açıklamaları şöyle oldu: "Şimdi herkes neyin ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Ama biz meseleye şuradan bakıyoruz; eğer Bahçeli'nin söylediği söz bir kişinin özgürlüğü, bir kişiye af, ona verilecek bir kürsü, oradan söylenecek bir söz, lağvolacak bir örgüt ve her şey tamamdırsa maalesef hiçbir şey tamam değildir o anlamda. CHP barışa giden annelerin gözyaşı dökmesini durmaya dönük olan bu sürecin tamamlanması bitmesi için terör örgütünün ortadan kalması için atılacak her adımı da önemsiyor ve engel olmayacak. Ama şu söz söylenmesin Türkiye'de Kürt sorunu yoktur. Bir sorun vardır. Onu da birisi konuşunca bitecektir. Türkiye'de 26 milyon Kürdün sorununu yok sayıyorsunuz, o zaman aslında iyi bir şey yapayım derken hepimizi çok daha kötü bir şeye razı etmeye çalışıyorsunuz. Kürt sorunu vardır, tam da şuradadır şuradadır Kürt sorunu; Kürt'ün sorununun olup olmadığına Kürtler karar verir, devlet karar veremez. Büyük devlet karar vermiş küçük devlet de ilan etmiş gibi görünüyor. Onların demesiyle Kürt sorunu bitmez. Aksine onlar böyle dedikçe derinleşir. O yüzden Kürtlerin sorunları Kürtler sorunlarım kalmadı diyene kadar vardır ve çözülmesi gerekir. Birisine senin sorunun yok demek otoriterliktir. Biz de bununla ilgili elimizden gelen her türlü katkıyı ifade etmeye devam edeceğiz."

"ANAYASAYA'YI ÇİĞNEYENLERLE ANAYASA YAPMAYIZ"

"Bir yandan bir sorunu çözeceğiz derken hangi sorunun çözülmeye çalışıldığı konusunda derin şüpheler vardır. Kürt sorununu yok sayıp bir sorunu çözenlerin Erdoğan'ın sorunu çözmek üzere bir süreç yürüttüklerine ilişkin endişeler hızla bertaraf edilmelidir. CHP olarak daha önce farklı vesilelerle kamuoyu önünde açık biçimde davet edildiğimiz Anayasa masasına oturmadık, mevcut anayasaya harfiyen uyulmadıkça ve İstanbul Sözleşmesinden çıkılma gibi somut örneği bir kez daha hatırlatayım bütün antidemokratik tavırlardan vazgeçilmedikçe anayasa mahkemesi kararları AİHM kararları kabul edilmedikçe ve Anayasa'nın en ufak virgülüne kadar tam sadakat gösterilmedikçe biz anayasa çiğneyenlerle biz bir anayasa yapmayız. CHP Kürt sorununa duyarlı, o sorunu çözecekmiş gibi yapıp CHP'yi masaya böyle sokabilir miyiz diyorsa, niyet buysa biz bu oyuna gelmeyiz. Sizin niyetiniz demokrasi ise bu işin bütün süreçlerinde samimiyle oluruz."

Özel partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamaları hatırlatarak, "Dün 'Kürtlere devlet vadet ediyorum' dedim. Ben Kürtlere T.C devletinin eşit, ayrımsız, kendilerini tamamen mensubu hissettikleri eşit vatandaşlığı kemiklerine kadar hissettikleri Türkiye Cumhuriyeti devletinin sahibi olmalarını öneriyorum" diye konuştu.

KÜRT SEÇMENLERE TEŞEKKÜR

Özel konuşmasına şöyle devam etti: “Tabii bugünkü toplantı gün sürecek olan ziyaretlerin ilk toplantısı olduğu için sembolik olarak burada ilk söylenecek sözün de önemi var. Ben Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanı olarak ilk söze, gecikmiş bir teşekkürü yaparak başlamak isterim. 14 Mayıs ve 28 Mayıs'ta adayımıza ve daha sonra da süreci tamamlandıktan sonra gerek 14 Mayıs'ta gerek 28 Mayıs'ta adayımıza oy veren, destek veren çok kişi kurum, kuruluş, parti teşekkür duydu ama duymayanlar vardı. Gecikmiş bir teşekkürü burada yapmak durumundayım. Adayımıza gerek Diyarbakır'dan gerek bölgede verilen büyük destek...

Ve aday çıkarmayarak 14-28 Mayıs'ta Cumhuriyet Halk Partisi adayına böyle yüksek bir oyun bölgeden çıkmasına katkı sağlayan o günkü YSP, bugünkü DEM Parti'ye hem kurumsal olarak hem burada yaşayan hangi siyasi görüşten olursa olsun tüm Kürt kökenli vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum.

"TAYYİP BEY BİR TEK HÜDA PAR'A VERDİĞİ SÖZÜ TUTUYOR"

Bir kez daha söylüyorum. Tayyip Bey seçimden önce verdiği sözlerin hiçbirini tutmadı. Ne emekliye, ne emekçiye, ne esnafa, ne çiftçiye, ne yoksula, ne kadına, bir tek HÜDA Par'a verdiği sözü tutuyor. Tutmaya da devam ediyor. Öyle görünüyor. İstanbul Sözleşmesi konusundaki tutumunda da görülüyor. Hiçbirimiz sakınmıyor, HÜDA-PAR'la ilişkisini sakınıyor. Bunu ifade etmeden Narin meselesi de konuşamaz. Bir kez daha evladımıza Allah'tan rahmet ve gerçek ailesi olan bütün Türkiye'ye sabır diliyorum.”

NARİN GÜRAN CİNAYETİNE SORULAR

Narin Güran cinayetine ilişkin de konuşan Özel, "Cinayeti kimin işlediği iddianamede yok. Bu cinayetin işlenme sebebi, 8 yaşındaki sabi neden katledildi bu yok. Yasama, yürütme, yargı topluma bilmediğimiz hiçbir şeyi söylememeye devam ediyor" dedi.

VALİLİK VE ESNAF ZİYARETİ

CHP Genel Başkanı Özel, ardından Valilik ziyaretinde bulundu.

Özel ardından Gazi Caddesi’nde esnaf ziyareti yaptı. Ziyareti yapacağı caddeye otobüsle giren Özel, halkı Kardeş Türküler’in “Ez kevok im” (Ben Güvercinim) şarkısı ile selamladı. Otobüsten inen vatandaşlardan biri Özel’in boynuna Amedspor atkısı taktı.

"TAHİR ELÇİ CİNAYETİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Ziyaret sırasında eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare önüne de giderek burada kısa bir açıklama yaptı.

Tahir Elçi'nin eşi CHP Milletvekili Türkan Elçi ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile birlikte açıklama yapan Özgür Özel şunları söyledi: "Çok duygusal bir anda ve çok duygusal bir yerdeyiz. Bir yanımızda sayın Türkan Elçi, onun hayat arkadaşı. Bir yanımızda Sezgin Tanrıkulu, kendisi baro başkanıyken baroda birlikte çalıştılar. Ve o anda Diyarbakır Baro Başkanı sıfatıyla Diyarbakır için, kent için ve Diyarbakırlılar için bir basın açıklaması yaparken katledilmişti. Bütün süreci Türkan Hanım ile birlikte, Türkiye'nin dört bir yanından CHP örgütleri ve tüm STK'lar takip etti. Ancak biliyorsunuz olayın açıklığa kavuşturulmasına yönelik bütün beklentiler boş çıktı. Bir gün bu cinayetin de tüm yönleriyle ortaya çıkarılacağı güne kadar takipçisi olmaya devam edeceğiz. Tahir Elçi'nin hatırasının önünde saygıyla eğiliyoruz. Onun şahsında Diyarbakır'da kardeşlik için, hukukun üstünlüğü için, eşitlik için mücadeleye ederken hayatını kaybetmiş olan herkesi ve Tahir Elçi'yi rahmetle ve minnete anıyorum" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Etki ajanlığı'nı içeren kanun teklifinin 13 maddesi itirazlara rağmen kabul edildi

SONRAKİ HABER

Lübnan'daki çatışmalarda bir İsrail binbaşısı öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa