23 Ekim 2024 07:30
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ekim 2024 10:19

Evrensel'in manşeti | Laf var, somut adım yok: Mecliste Öcalan ve Kürt sorunu gündemi

Dün Bahçeli, Öcalan’ın tecridine yönelik konuştu. İktidarın hem içeride hem bölgedeki ekonomik-politik sıkışmışlığı ve hiçbir somut adım atılmaması nedeniyle, söylenenler inandırıcı bulunmuyor.

Fotoğraf: TBMM

Paylaş

Meclis açılışında ‘tokalaşma’ ile başlayan belirsiz ‘süreç’ üç haftayı geride bırakırken, dün Bahçeli’nin Öcalan’ın tecridine yönelik sözleri geldi. İktidarın hem içeride hem bölgedeki ekonomik-politik sıkışmışlığı ve hiçbir somut adım atılmaması nedeniyle, söylenenler inandırıcı bulunmuyor.

BAHÇELİ SÖYLÜYOR ERDOĞAN ‘DESTEKLİYOR’

MHP Lideri Bahçeli’nin, TBMM’de, ‘Öcalan örgütü lağvettiğini DEM Parti grubunda haykırsın’ demesi ve ‘umut hakkı’ kavramıyla şartlı tahliye imasında bulunması, siyasetin gündeminde. Bahçeli’nin sözlerine Erdoğan da ‘fırsat penceresi’ diyerek örtük destek verdi. Ancak siyasal aktörler ve toplum iktidar sözcülerinin ‘açılımlarına’ güven duymuyor.

MHP: ÖCALAN MECLİSTE KONUŞSUN

Kürt sorununu ve kolektif haklara dayalı çözümü reddeden Bahçeli, “Silah karşısında boyun eğmek kadar, terörü yaratan ortamın iyileştirilmesi için demokratik adımları atmaktan imtina edilmesi de hatalıdır” dedi. Bahçeli, Öcalan’la ilgili de şunları söyledi: “Şayet tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM’de DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Örgütün lağvedildiğini haykırsın, ‘umut hakkı’ndan yararlansın.”

DEM PARTİ: TECRİT KALDIRILMALI

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, grup toplantısında Bahçeli’nin çıkışına yanıt verdi: “Ortadoğu'da ve Türkiye’de barışın muhatabı İmralı’da ağır tecrit altında bulunan Sayın Abdullah Öcalan’dır. Kürt sorununun çözüm yeri Meclistir. Bir başlangıç olacaksa tecrit derhal kaldırılmalıdır. Çözümü kimseden dilenmiyoruz. Onurlu bir barış için de inisiyatif almaya hazırız.”

CHP: NE YAPILACAKSA MECLİSTE YAPILMALI

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: “İşine gelmeyen aktörleri oyunun dışına attığın bir yaklaşım sadece Erdoğan'ın sorununu çözmek için kurulmuş bir plan gibi kokuyor. Ne yapılacaksa TBMM'de yapılmalıdır. Şeffaflıkla yapılmalıdır. Kendilerini devlete ait hissetmeyen Kürtleri, kendini öteki hissetmediği bir Türkiye Cumhuriyeti’nin sahibi yapalım. Biz kurucu parti olarak hep birlikte yapmayı teklif ediyoruz.”

EMEP: SOMUT ADIM ATILMALI

“Belli ki beka ve bölünmeyi engelleme propagandası eşliğinde Cumhur İttifakının yeni bir siyasi operasyonuyla yüz yüzeyiz” diyen Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, henüz somut adım atılmadığına dikkat çekti. Bayhan çözüm için askeri operasyonların durdurulması, tecridin kaldırılması, siyasi af ilan edilmesi ve Mecliste gerekli düzenlemelerin yapılması çağrısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Isparta'da bir öğrenci yurdunda çakmak gazı tüpleri patladı, 1 öğrenci yaralandı

SONRAKİ HABER

Nijerya'da akaryakıt tankerinin patlaması sonucu ölenlerin sayısı 181'e yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa