23 Ekim 2024 10:00

İki hidroelektrik santrali daha özelleştirilecek

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Sivas'taki Çamlıgöze ve Koyulhisar hidroelektrik santralleri "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirilmesi kararlaştırıldı.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Geçtiğimiz yaz sürecinde arka arkaya çıkan orman yangınlarında enerji nakil hatları ve bu hatların bakımını nitelikli yapmayan özel şirketler sık sık gündeme geldi. Enerji nakil hatları nedeniyle çıkan yangınların nedeninin özelleştirme olduğuna bilim insanları ve meslek odaları da dikkat çekti. Ancak iktidar özelleştirme konusunda hızını kesmedi. Son aylarda özelleştirilmesi artan Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) bağlı enerji santrallerine bir yenisi daha eklendi. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Sivas'taki Çamlıgöze ve Koyulhisar hidroelektrik santralleri "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirilmesi kararlaştırıldı.

Buna göre, Elektrik Üretim AŞ'ye ait Sivas'taki Çamlıgöze ve Koyulhisar hidroelektrik santralleri ile bunlar tarafından kullanılan taşınmazlar bir bütün halinde "işletme hakkının verilmesi" yöntemiyle özelleştirilecek.

Bu kapsamda ihale şartnamesi ve tanıtım dokümanı bedeli 60 bin lira, geçici teminat tutarı 30 milyon lira olarak belirlendi.

ÖZELLEŞTİRME HIZLANIYOR

Bugün EÜAŞ'ın elinde 6 Doğalgaz santrali, 2'si özelleştirilme kararı alınan Çamlıgöz ve Koyulhisar HES'leri de dahil olmak üzere 44 hidroelektrik santrali, 2 rüzgar santrali, 4 termik santral ve 9 maden sahası kaldı. Kalan 2 rüzgar enerjisinden biri olan Bozcaada Rüzgar enerji santrali ile 44 HES arasında bulunan Gaziler ve Kapulukaya Hidroelektrik Santralleri de 10 Ağustos 2024'te özelleştirme kapsamına alınmıştı. 

EÜAŞ'ın himayesindeki santral ve madenlerin özelleştirileceğinin sinyalleri Orta Vadeli Programda verilmişti. İlerleyen günlerde diğer santrallerin de özelleştirilmesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TFF Blogger’a erişim engeli getirdi

SONRAKİ HABER

15 kadın mahpusun tahliyesi 1'er yıl uzatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa