23 Ekim 2024 11:21

Blinken İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesi çağrısı yaptı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken on birinci kez çıktığı Ortadoğu turunda, İsrail-Suudi Arabistan ilişkilerinde “normalleşme” çağrısı yaptı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 7 Ekim 2023’ten bu yana on birinci kez çıktığı Ortadoğu turunda ilk görüşmelerini İsrail’de yaptı. Gazze ve Lübnan’daki İsrail katliamlarının ve İran’a saldırı hazırlığının ortasında gerçekleşen temaslarda Blinken, İsrail-Suudi Arabistan ilişkilerinde “normalleşme” çağrısı yaptı.

Blinken, İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle durma noktasına gelen Suudi Arabistan ile ilişkilerini normalleştirmek için “inanılmaz bir fırsat” yakalaması gerektiğini savundu.

Riyad’a gitmek üzere Tel Aviv’den ayrılmadan önce yaptığı açıklamada Blinken, “Yaşanan her şeye rağmen, bu bölgede tamamen farklı bir yönde ilerlemek için inanılmaz bir fırsat var. Suudi Arabistan bunun tam merkezinde yer alacaktır ve buna İsrail ile ilişkilerin potansiyel olarak normalleşmesi de dahildir” ifadelerini kullandı.

İsrail-Suudi Arabistan “normalleşmesi” gündemi 7 Ekim 2023’deki Hamas saldırısı öncesi ABD’nin bölgedeki en önemli gündemlerinden biriydi. 7 Ekim ile birlikte süreç askıya alınmıştı. Daha sonraki görüşmelerde ise Suudi yetkililer öncelikle “Filistin devletinin kurulması”  şartını öne sürmüşlerdi.

İSRAİL GAZZE'NİN KUZEYİNDE ZORLA GÖÇE ZORLUYOR

Times of Israel gazetesinde yer alan haberde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın dün Binyamin Netanyahu ile Batı Kudüs'te yaptıkları görüşmede, Netanyahu'nun "generallerin planını" uygulamadıklarını savunduğu kaydedildi. Bunun üzerine Blinken'ın Netanyahu'dan "generallerin planını" uygulamadıklarını kamuoyu önünde açıklamasını istediği, Netanyahu'nun ABD Dışişleri Bakanı'nın isteğine olumlu yanıt vermediği iddia edildi.

İsrail ordusu, 6 Ekim'de başta Cibaliya Mülteci Kampı olmak üzere Gazze'nin kuzeyine kara saldırısı başlattı. Saldırılar nedeniyle Cibaliya Mülteci Kampı başta olmak üzere Gazze'nin kuzeyindeki bölgelerde kalan Filistinliler zorla yerlerinden ediliyor. Bu adımın, daha önce İsrail basınına yansıyan ve "generallerin planı" olarak bilinen, İsrailliler için yerleşim yeri hazırlığı yapmak amacıyla Filistinlilerin Gazze'nin kuzeyinden tahliye edilmesi adına atıldığı düşünülüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Tahtasız: Havacılık sektöründeki yetkili sağlık kuruluşları hangi kriterlere göre belirleniyor?

SONRAKİ HABER

Filistin Sağlık Bakanlığından "En azından kefen gönderin" çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa