23 Ekim 2024 11:30
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ekim 2024 14:24

Erdoğan BRICS zirvesi için Kazan'a gitti: Putin ile bir araya gelecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 16. BRICS Zirvesi için gittiği Kazan'da Putin ile bir araya gelmesi bekleniyor. Kremlin'den Türkiye'nin NATO üyeliğinin BRICS'e katılmaya engel olmadığı açıklaması geldi.

Fotoğraf: Murat Çetinmühürdar/TCCB

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BRICS (bloğun ilk bileşenleri olan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın İngilizce isimlerinin baş harfleri) zirvesine katılmak üzere özel uçak "CAN" ile saat 10.35'te Tataristan'a gitti. Erdoğan'ın gün içinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmesi bekleniyor. Kremlin'den Türkiye'nin NATO üyeliğinin BRICS'e katılmaya engel olmadığı açıklaması geldi ancak Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, topluluğa bu yıl yeni devletlerin kabulünün gündemde olmadığını söylemişti.

BAKANLAR DA HEYETTE

Erdoğan'ı Esenboğa Havalimanı'ndan,Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara Valisi Vasip Şahin, AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala ve diğer ilgililer uğurladı.

Kazan'a giden heyette Emine Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de yer alıyor.

PUTİN VE ERDOĞAN BİR ARAYA GELECEK

Zirvenin ikinci gününde görüşmelerine devam edecek olan Putin, bugünkü ilk toplantısını İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile yapacak. Putin ve Pezeşkiyan, ikili iş birliğinin tüm alanlarını kapsayan stratejik ortaklık anlaşmasını masaya yatıracak.

Rusya lideri, ikinci görüşmesinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya gelecek. Görüşmede ekonomik ilişkilerin ve Türkiye'de inşa edilmesi planlanan doğal gaz transfer merkezi projesinin ele alınması bekleniyor. Ukrayna ve Suriye'deki durumun da gündem maddeleri arasında yer alacağı öngörülüyor.

Putin daha sonra Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile de bir araya gelecek.

KREMLİN: NATO ÜYELİĞİ ENGEL DEĞİL

Öye yandan Türkiye'nin BRICS üyeliği için yaptığı başvuruya dair Kremlin'den açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Türkiye'nin NATO üyeliğinin BRICS'e katılmaya engel olmadığını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, söz konusu başvurunun "bir endişe kaynağı olup olmadığına" yönelik soruya "Türkiye'nin BRICS ortaklarından bazılarıyla da birlikte çalıştığını biliyoruz. Bunu yapmak onların egemenlik hakkıdır" yanıtını vermişti.

"YENİ ÜYE KATILIMI BU YIL GÜNDEMDE DEĞİL"

BRICS'in 16'ncı zirvesi öncesinde konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, topluluğa bu yıl yeni devletlerin kabulünün gündemde olmadığını söylemişti. Ryabkov, Türkiye ile "derinlemesine" istişarelerin sürdüğünü ve Erdoğan’ın zirveye katılmasından memnuniyet duyduklarını aktarmıştı.

PUTİN: DENGEYİ KORUMAMIZ GEREKİYOR

16. BRICS Zirvesi'nde dar kapsamlı toplantının açılış konuşmasını yapan Putin, "BRICS'in otoritesini güçlendirmek, küresel meselelerdeki rolünü geliştirmek ve bölgesel ile uluslararası zorlukları çözmek" için çabaladıklarını ifade etti.

BRICS çerçevesinde mali iş birliğinin derinleştirilmesini hedeflediklerihni söyleyen Putin, "Aynı derecede önemli bir başka konu da grubumuzun daha da genişletilmesiyle ilgili. Küresel Güney ve Doğu ülkelerinin BRICS ile temasların güçlendirilmesine yönelik benzeri görülmemiş ilgisini göz ardı etmek yanlış olur. 30'dan fazla ülke, bu isteğini bir şekilde dile getirdi. Aynı zamanda dengeyi korumamız ve BRICS'in etkinliğinin azalmasını da önlememiz gerekiyor" dedi.

"Hepimiz BRICS'in dinamik gelişimine, dünya meselelerinde otoritesinin ve nüfuzunun güçlenmesine tanık oluyoruz" diyen Putin, şöyle devam etti: "Ülkelerimiz dünyanın geleceği için sözde değil, fiilen sorumluluk üstleniyor, küresel istikrar ve güvenlik alanındaki durum üzerinde gerçekten olumlu bir etkiye sahip ve acil bölgesel sorunların çözümüne önemli katkı sağlıyor. BRICS’in küresel çoğunluğun isteklerini karşılayan küresel arenadaki stratejisinin özü de budur. Dünyada köklü değişiklikler yaşandığı bu dönemde, bu çizgi önemli." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bebek ailesine kırık ayak ve kafasında morluklarla teslim edildi, Sağlık Bakanlığı soruşturma izni vermedi

SONRAKİ HABER

Yabancı sermayeli şirketlere kanunsuz şekilde kaynak aktarılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa