23 Ekim 2024 11:28

Gölbaşı Barajı'nın yüzde 90'ı kurudu: Ağaçlar susuz kaldı

Bursa Ovası’ndaki tarım arazilerine su sağlayan Gölbaşı Barajı’nın yüzde 90'ı kurudu. Çiftçiler Bursa Ovası’na kurulan fabrikaları işaret ederken bilim insanları sulu tarımın riske girdiğini söyledi.

fOTOĞRAF: DHA

Paylaş

Bursa Ovası’ndaki tarım arazilerine kurulduğu 1933 yılından beri su sağlayan Kestel ilçesindeki Gölbaşı Barajı’nda kuraklık nedeniyle su seviyesi düştü. Yüzde 90’ı kuruyan 3 bin dönümlük alanda koyunlar otlarken, balıkçıların kayıkla açıldığı gölde artık sebze ekilip, otomobille geziliyor. Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, 1933 yılından bu yana Bursa Ovası’nı sulayan baraj gölünün dibinin acilen temizlenerek, su birikim kapasitesinin artırılması gerektiğini söyledi.

ÇİFTÇİLERDEN TEPKİ

DHA’nın haberine göre çiftçiler, Bursa Ovası’na kurulan fabrika ve sanayilerin, buradan su kullandığını, suyun bu nedenle çekildiğini, aynı zamanda uzun süredir temizlenmeyen baraj gölünün dibinde, kil ve çamur birikintisi olduğunu söyleyerek tepki gösterdi. Su ile dolu olması gereken alanda rahatlıkla yürüdüğünü belirten DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, “Burası, 3 bin dönümlük bir alan ve kuraklıkla karşı karşıya. Tabii bu, buraya özgü bir durum değil. Türkiye’de kuruyan ve kurumakta olan yüzlerce göletten bir tanesi” diye konuştu.

'KAYIKLA GEZMEMİZ GEREKEN YERE ARABAMIZLA GİRDİK'

Kuraklık nedeniyle içme suyu kaynaklarının da azaldığına dikkat çeken Demir, “Burası, Gürsu ve Kestel ovalarını suluyor. Aynı tehdit, içme suyu barajlarımızda da söz konusu. Bursa’nın en son 40 ila 50 gün arasında suyu kalmıştı. İçme ve sulama varlıklarımız artık son raddeye gelmiş durumda. İklim değişikliği nedeniyle beklenen yağış rejimleri değişti. 1 haftada veya 1 ayda yağması gereken yağmurlar, bir günde yağıyor. Bu da toprağa ve bulunan alana zarar veriyor. Bu durum taşkınlara sebebiyet verip, daha fazla zarara neden oluyor. Ekim ayının son günlerindeyiz ve hava güneşli. Kar yağması gerekiyor ki barajlarımız dolsun. Buradaki gölümüzün su varlığını, Uludağ oluşturuyor. Bursa’daki bütün su varlıklarının kaynağı, Uludağ’dır. Uludağ’a istenilen oranda kar yağmadığı takdirde, barajlarımız kuraklık ile karşı karşıya gelecektir. Görüldüğü gibi kayıkla gezmemiz gereken yere arabamızla girdik. Bu tehlikenin işaretidir, hızla sona doğru geldiğimizin göstergesidir” şeklinde konuştu.

Yüzde 90'ı kuruyan Gölbaşı Barajı'nda, kuruyan yerere giren beyaz renkli bir araba. Arabanın az ilerisinde barajın suları görünüyor.

"SUYUN ÇEKİLDİĞİ DÖNEMLERDE TEMİZLİK YAPILMALI"

1933 yılından bu yana Bursa Ovası’nı sulayan baraj gölünün dibinin acilen temizlenerek, su birikim kapasitesinin artırılması gerektiğini söyleyen Murat Demir, “Bu ve benzeri göletlerin bir kullanım ömrü var. Buralara da bakım yapılması gerekiyor. Havzadan su topladığı için erozyon ile birlikte toprak da geliyor. Belirli bir birim alan, toprakla dolduğu için su toplama alanı azalmış durumdadır. Suyun çekildiği dönemlerde temizlik yapılması gerekiyor” uyarısında bulundu.

"TASARRUFA ÖNCE TARIMDA BAŞLAMAMIZ GEREKİYOR"

Gölbaşı Barajı’nın inşasının ardından bölgedeki sulu tarım faaliyetlerinin arttığını vurgulayan Bursa Uludağ Üniversitesi Tarımsal Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü ve Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak ise barajın yapılması ile beraber, üretim çeşitliliğinin arttığını ve sulu tarıma ağırlık verildiğini söyledi. Dr. Çakmak, Gölbaşı Barajı’nın tarımsal üretime olan katkısına dikkat çekerek, bölgedeki kuraklığın devam etmesi halinde çiftçinin, sulu tarımdan kuru tarım uygulamalarına yönelmek zorunda kalacağını ve üretim kaybının yaşanacağını ifade etti. Dünyaca ünlü deveci armudu ve coğrafi işaretli Bursa şeftalisini örnek gösteren Çakmak, "Armut ağaçlarının son suyu, kuraklık nedeniyle verilememiş durumda. Bu da yeterli verim alınamamasına sebep oluyor. Çiftçiye gerekli destekler verilerek, damla ve yağmurlama sulama sistemlerine geçilmesi gerekiyor. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu oranda ve dönemde sulama yapılması şart. Ancak çiftçi, ayağı suya değmeden, sulama yapmadığını düşünüyor. Bunun yanlış olduğunu öğretmemiz lazım” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Eski eşi tarafından darbedilen kadın: Başıma bir şey gelirse intihar değildir

SONRAKİ HABER

BRICS zirvesi | Şi Cinping: Rusya ve Çin bağlarını güçlendiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa