24 Ekim 2024 04:18

Eğitimciler taleplerinin yer aldığı gerçek bir meslek kanunu istiyor

Eğitim sendikalarının itirazlarına rağmen yürürlüğe giren ÖMK öğretmenler odasının gündem maddelerinden biri. İzmir’deki sendika temsilcileri gerçek bir meslek kanunu için mücadele çağrısı yapıyor.

Fotoğraf: Emirhan Durmaz/Evrensel

Paylaş

Bahar EMREOĞLU
İzmir

Öğretmenlik Meslek Kanunu eğitim sendikalarının itirazlarına rağmen yürürlüğe girdi. İzmir’deki sendika temsilcileri ile kanunun yaratacağı sorunları anlattı, taleplerini içeren bir meslek kanunu için mücadele edeceklerini vurguladı.

Eğitim Sen İzmir 5 Nolu Şube Başkanı Savaş Candemir yasanın öğretmenlerin mesleki sorunlarını çözmeyeceğini, hatta sosyal ve çalışma hayatında bir iyileşmeye de neden olmayacağını ifade etti. Kanunun öğretmenleri kariyer basamakları adı altında böldüğüne dikkat çeken Candemir, “Öğretmenler odasında birbiriyle yardımlaşan, dayanışan değil birbiriyle yarışan, birbirini kendi rakibi olarak gören öğretmen davranışları karşımıza çıkacaktır” ifadelerini kullandı. ‘Öğretmen Akademileri Uygulaması’nın ise öğretmen olmayı zorlaştırdığına dikkat çeken Candemir, yasanın meşrulaşmaması için işyerlerinde kanunu tartışmaya devam edeceklerini ve öğretmenlerin taleplerini içeren gerçek bir meslek kanunu için mücadele edeceklerini dile getirdi.

‘KENDİ ÖĞRETMEN TİPLERİNİ OLUŞTURMAK İSTİYORLAR’

Kanunun eğitim emekçilerinin talepleri yok sayılarak hazırlandığını söyleyen Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Zeliha Danyeli “Hepimiz aynı işi yapmamıza rağmen hem iş barışını bozabilecek hem de eşit işe eşit ücret ilkesine aykırı olan, öğretmenleri kariyer basamakları üzerinden sözleşmeli öğretmen, öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen olarak ayıran bu hukuksuzluk devam edecektir. Eğitim akademilerinden, Eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmen adaylarının mesleklerine başlamaları için KPSS kazandıktan sonra akademide 2 yıl sürecek olan eğitime katılmaları gerekecek” ifadelerini kullandı.

Yıllardır mülakatlara itiraz ettiklerini belirten Danyeli “Her seçim öncesi mülakatı kaldıracağız vaadinde bulunan iktidar, eğitim akademileri ile atamalardaki liyakatsizliği daha da arttıracaktır. Çünkü MEB tekçi, ırkçı, muhafazakar, cinsiyetçi hazırladığı müfredatı uygulayacak öğretmen kadrosunu oluşturulmak istiyor. Tabi ki burada amaç sistemlerinin bekası için eğitimi kullanarak sorgulamayan, eleştirmeyen, biat eden toplum modelini oluşturmaktır” ifadelerini kullandı.

Eğitim Sen olarak ‘Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi’ metnini esas alan bir meslek kanunu talep ettiklerini dile getiren Danyeli, yaptıkları iş yeri gezilerinde öğretmenlerle ÖMK üzerine tartışmalar yürüttüklerini, yeni bir meslek kanunu için mücadelenin yollarını tartıştıklarını dile getirdi.

‘BU HALİYLE EĞİTİMCİLERE ZULÜM’

Hürriyetçi Eğitim Sen İzmir İl Başkanı Adnan Sarısayın ise “ÖMK eğitim fakültelerine büyük darbe vurdu. Büyük hayallerle, eğitim fakültelerinde eğitimine devam eden, mezun olarak atanmayı bekleyen gençlerimize yeni bir zulüm reva görülmüştür. Öğretmen yetiştirmeye olumsuz etkileri çok kısa zamanda ortaya çıkacaktır” dedi. Mesleğin ilk 10 yılındaki genç öğretmenlerin yoksulluğa mahkum edildiğine dikkat çeken Sarısayın, “Kariyer basamakları ile kazanılan mali haklar emekliliğe yansıtılmadı. ÖMK içeriği itibariyle zaman içinde büyük sorunlara sebep olacaktır” dedi. ÖMK'nın bu haliyle meclisten geçirilmesinde siyasetin arka bahçesine sığınmış sendikaların da sorumluluğu olduğunu söyleyen Sarısayın, ÖMK’nın düzenlenmesi için mücadele edeceklerini söyledi.

‘ÖĞRETMEN AKADEMİSİNİ KABUL ETMİYORUZ’

Eğitim İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Özgür Şen ise öğretmenlerin geri hizmete alınmasının yolunun açan 34. maddenin tepkiler sonrası geri çekildiğini hatırlatarak “Yine de bu haliyle kabul edilmiş olan kanunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi. Tüm öğretmenler için insanca çalışma koşulları ve yoksulluk sınırı üstünde ücret talep ettiklerini belirten Şen, “Süreçte birlikte dayanışma gösterdiğimiz diğer sendika ve demokratik kitle örgütleriyle olan ortak mücadele hattını sürdürme irademizi ortaya koyacağız” dedi.

‘TALEBİMİZİ DUYURMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İzmir Şubesi Temsilcisi Zeliha Büyükyılmaz ise özel okul öğretmenlerinin patron dernekleri tarafından kabul edilen taban maaş talebinin Meclis'te de karşılık bulduğunu söyleyerek “Tüm kesimlerin taban maaş hakkına hak verdiği bir atmosferde bu hakkın yasa ile buluşması doğru olandır. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası haklı talebini bugüne kadar olduğu gibi her mecrada duyurmayı sürdürecektir. Taban maaş ve özlük haklarında insanca yaşam koşullarında eşitleninceye kadar mücadelemiz devam edecektir” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

BRICS zirvesi | Şi Cinping: Rusya ve Çin bağlarını güçlendiriyor

SONRAKİ HABER

Kore yarımadasında "Ukrayna savaşı" gerilimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa