Kore yarımadasında "Ukrayna savaşı" gerilimi
Güney Kore, Kuzey’in Rusya’ya asker gönderdiği iddialarının ardından “Ukrayna’ya silah gönderebileceği” açıklaması yaptı.
Fotoğraf: Korea.net/Wikimedia Commons(CC BY-SA 2.0)
Kore yarımadasında yeni gerilim gündemi Ukrayna savaşı. Güney Kore, Kuzey’in Rusya’da asker gönderdiği iddialarının ardından “Ukrayna’ya silah gönderebileceği” açıklaması yaptı. NATO genel sekreterine göre Güney Kore yakında Brüksel’e gelerek ittifakı bilgilendirecek.
ACİL TOPLANTIDA ‘AŞAMALI ÖNLEM’ KARARI
Acil bir Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında, Güney Koreli üst düzey yetkililer Kuzey Kore’nin Güney Kore ve uluslararası toplum için “ciddi bir güvenlik tehdidi” olarak iddia edilen asker sevkiyatını kınadı. Güney Kore başkanlık ofisinden yapılan açıklamada, Kuzey Kore, “gençlerini haksız bir savaş için Rus paralı askerleri olarak hizmet etmeye zorlayan suçlu bir grup” olarak tanımlandı. Açıklamaya göre yetkililer, tepkilerinin düzeyini Rusya-Kuzey Kore askeri iş birliğindeki ilerlemeye bağlayarak aşamalı karşı önlemler alma konusunda anlaştı.
Güney Koreli üst düzey bir başkanlık yetkilisi, isminin açıklanmaması kaydıyla gazetecilere verdiği demeçte, olası adımların diplomatik, ekonomik ve askeri seçenekleri içerdiğini ve Güney Kore’nin Ukrayna’ya hem savunma hem de saldırı silahları göndermeyi düşünebileceğini söyledi.
Yetkili, Kuzey Kore’nin nükleer füzelerini mükemmelleştirmek için yüksek teknolojili Rus teknolojilerini almaya çalışabileceğini söyledi. Yetkili, Rusya’nın Kuzey Kore’nin modası geçmiş konvansiyonel silah sistemlerini modernize etme ve uzay tabanlı bir gözetleme sistemi edinme çabalarına olası yardımının ciddi bir güvenlik tehdidi oluşturacağını söyledi.
Güney Kore, ABD öncülüğünde Moskova’ya karşı uygulanan yaptırımlara katıldı ve Kiev’e insani ve mali destek gönderdi. Ancak Ukrayna’ya doğrudan silah tedarik etmedi.
Güney Kore casusluk ajansı geçen hafta yaptığı açıklamada Kuzey Kore’nin bu ay Rusya’ya 1500 özel operasyon gücü gönderdiğini ileri sürmüş. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise, hükümetinin 10 bin Kuzey Kore askerinin “işgalci Rus güçlerine katılmak üzere hazırlandığına” dair istihbarata sahip olduğunu iddia etmişti.
RUTTE: GÜNEY KORE BRÜKSEL’İ BİLGİLENDİRECEK
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ise salı günü yaptığı açıklamada Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un 32 ülkeden oluşan askeri ittifakın büyükelçilerini bilgilendirmek üzere yakında Brüksel’e uzmanlar göndereceğini söyledi. Rutte, “Bu önümüzdeki hafta başında gerçekleşecek ve o zaman Kuzey Kore’nin gerçekten Rusya’nın Ukrayna’daki yasadışı savaşını destekleyip desteklemediğini göreceğiz. Eğer durum buysa, Ukrayna’ya asker göndereceklerse, bu önemli bir tırmanış anlamına gelecektir” ifadelerini kullandı.
Kuzey Kore ve Rusya son iki yıldır aralarındaki iş birliğini arttırıyor. Haziran ayında her iki ülkenin de saldırıya uğramaları halinde acil askeri yardım sağlamak için mevcut tüm imkânları kullanmalarını gerektiren bir savunma anlaşması imzaladılar. Güney Kore, Kuzey Kore’nin azalan silah stoklarını yenilemek için Ağustos 2023’ten bu yana Rusya’ya 13 binden fazla konteyner top, füze ve diğer konvansiyonel silahlar gönderdiğini de ileri sürüyor.
RUSYA: KORKU TELLALLIĞI YAPILIYOR
Bu arada pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Rusya’nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia ise Güney Kore’nin iddiasını ve Batı’nın İran’ın Rusya’ya füze tedarik ettiği ve Çin’in silah bileşenleri sağladığı yönündeki iddialarını reddetti. Batı’yı “her biri bir öncekinden daha saçma olan İran, Çin ve Kore öcüleriyle korku tellallığı yapmakla” suçladı.
Salı günü de Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un’un kız kardeşi Güney Kore ve Ukrayna hükümetlerini “nükleer silah sahibi devletlere karşı pervasız açıklamalar” yaptıkları için eleştirerek “deliler” olarak nitelendirdi. (DIŞ HABERLER)