23 Ekim 2024 12:27

Mahkeme, Kanal İstanbul için 5 yıl sonra keşif kararı verdi

Kanal İstanbul ÇED raporu iptal davasında mahkeme, yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kanal İstanbul projesi için mahkeme yeniden keşif ve Bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Daha önce mahkeme tarafından tüm planları iptal edilen Kanal İstanbul projesi, Murat Kurum’un yeniden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına atanmasından kısa bir süre sonra yeniden onaylanarak askıya çıkarıldı. Projenin Murat Kurum tarafından onaylanmasından önce ve sonrasında da, projenin su yolu güzergahı üzerinde TOKİ ve Emlak Konut’a verilen ihalelerin sayısında hızlı bir artış yaşandı. Murat Kurum’un onayının ardından şimdi de mahkeme Ya Kanal Ya İstanbul inisiyatifinin davasında yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi istedi.

Mahkemenin kararına ilişkin açıklama yapan Ya Kanal ya İstanbul inisiyatifi, “14-15 Kasım tarihlerinde iki gün olarak yapılması planlanan keşif için Ya Kanal Ya İstanbul diyenleri Mahmutbey’deki İstanbul İdare Mahkemesinde davet ediyoruz” diyerek çağrıda bulundu.

"5 YILIN ARDINDAN YENİ KEŞİF"

Kanal ve Yenişehir projesine karşı açılan ÇED iptal davasında mahkemenin neredeyse 5 yıl geçmesinin ardından yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırmaya karar vermesine ilişkin açılama yapan inisiyatif, “Kanala karşı mücadelemizin bir ayağı Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’na karşı açtığımız davalar. Özetle; 2020 yılının başında verilen ÇED olumlu kararına karşı Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu olarak 14 kurum ve 190 kişiyle birlikte ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle bir yurttaş davası açmıştık. Bizim davamızla birlikte birçok kurumun açtığı dava aynı idare mahkemesinde toplanarak davayı açmamızın üzerinden iki yıl geçtikten sonra bilirkişi incelemesi yapılmıştı. Bu süreçte bilirkişilerin geçmişleri ve bazı akademisyenlerin siyasi baskı nedeniyle bu görevi almak istemediği epey gündem olmuştu. Bütün itirazlara rağmen yapılan keşif sonucunda açığa çıkan bilirkişi raporunda, Kanal İstanbul’un çevresel, tarihi, kültürel, kentsel ve ekonomik açıdan sakıncaları ortaya konulmuştu. Bu bilirkişi raporunun ardında davamız uzunca bir süre mahkemeler arasında git gel yaptı. Son olarak Danıştay 4.Dairesi mevcut bilirkişi raporuna rağmen geçtiğimiz yıl yürütmeyi durdurma konusunda karar vermeksizin daha önce alınan yüklü yargılama giderine ek olarak yürütülen davalardan tekrardan ayrı ayrı keşif-bilirkişi parası talep etmişti. Şimdi dava açılışının üzerinden neredeyse 5 yıl geçmişken yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi kararıyla karşı karşıyayız” diye süreci anlattı.

Şahintepelilerin kentsel dönüşüme karşı eyleminde bazı dövizler

Bu projenin İstanbul’a, doğaya, Marmara Bölgesi’ne, halka zararlarını daha önce defalarca söylendiğini kaydeden inisiyatif, “İstanbul daha fazla yapılaşamaz, daha fazla nüfus taşıyamaz, son kalan suyu, oksijeni, tarım alanları sermayenin daha fazla kar hırsına kurban edilemez. Bunu bütün ülke söylerken kulaklarını tıkayanlar er ya da geç bu proje ile birlikte tarihe karışacaklar. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Müsavat Dervişoğlu Devlet Bahçeli'ye idam ipi fırlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa