23 Ekim 2024 14:39

Maltepe Belediyesi işçisi sefalete karşı sokağa indi, belediye önüne grev kararı asıldı

Maltepe Belediyesi işçileri, taleplerine uzak zam teklifine karşı grev kararı alarak belediye binasına astı, SODEMSEN'in günlük 190 TL lik zam teklifi hakkında "Gelin 190 TL'ye siz geçinin" dedi.

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Paylaş

Maltepe Belediyesinde çalışan işçilerin öfkesi sokaklara aktı. Yaklaşık 5 aydır devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde belediye yönetiminin masaya işçilerin taleplerinin çok uzağında bir teklifle gelmesi üzerine işçiler grev kararını belediye binasına astı.

Maltepe Belediyesi işçilerinin örgütlü DİSK/Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube ile Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasında 5 ayı aşkın süredir devam eden TİS görüşmeleri, SODEMSEN’in günlük ücretlere 190 lira zam teklifinde ısrar etmesi üzerine tıkandı. Bu teklifle aylık ücretlerine yaklaşık 6 bin lira zam olacağını söyleyen işçiler, “SODEMSEN gerçeklikten uzak tekliflerle süreci buraya getirmiştir” dedi.

Nisan ayında işçilerle beraber hazırlanıp belediye yönetimine verilen TİS taslağı üzerinde Haziran ayından beri görüşmelerini sürdüren tarafların anlaşma sağlayamamasını işçiler SODEMSEN’in her belediyede tek tip sözleşme dayatmasının bir sonucu olarak değerlendirdi.

Maltepe’de Yaşar Kemal Kültür Merkezi önünden belediye binasına yürüyen belediye işçileri, her gün temizledikleri sokaklardan sloganlarla geçti. İş kıyafetlerinin üzerine giydikleri Genel-İş önlükleriyle tek koldan belediye önüne akın eden işçiler, “SODEMSEN elini cebimizden çek”, “Ya sözleşme masası ya grev halayı” ve “Bize ekmek yoksa size huzur yok” sloganları attı.

Grev kararını belediyeye asmak için yürüyşe geçen belediye işçileri

“SEFALETE TESLİM OLMAYACAĞIZ”

İşçiler belediye önüne büyük puntolarla yazılmış, “Sefalete teslim olmayacağız” pankartıyla yürüdü. Yürüyüş esnasında ve belediye önüne geldiklerinde yoldan geçen araçlar korna çalarak, Maltepeliler balkonlardan alkışla işçilere destek verdi.

Belediye binası önüne geldiklerinde konuşma yapan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Başkanı Ali Sönmez konuşmasına eyleme desteğe gelenleri selamlayarak başladı.

Grev kararını belediyeye asmak için yürüyşe geçen belediye işçileri

GREV SÜRECİNDEKİ BELEDİYELERDEN DESTEK

Önceki gün grev kararını belediye binasına asan Ataşehir Belediyesi işçileri, anlaşma sağlanamaması halinde 30 Ekim’de grev çıkacak olan Kartal Belediyesi işçileri, yarın Maltepe Belediyesi işçileri gibi grev kararını asacak olan Kadıköy Belediyesi işçileri örgütlü oldukları Genel-İş şubeleriyle Maltepe Belediyesi önündeydi. Kadıköy Belediyesi işçileri alana “Birleşen işçiler asla yenilmez” yazılı pankartla gelmişti.

Sönmez de işçilerin anlattığı gibi aylardır süren görüşmelerin SODEMSEN’in uzlaşmaz tutumu nedeniyle buraya gelmiş olduğunu söyledi. Sönmez, “Masadan kalkmış değiliz taleplerimizin dikkate alınmasını istiyoruz. Ancak buradaki birliğimizi görsünler Maltepe Belediyesi işçileri greve hazırdır” dedi.

“190 LİRAYLA SİZ GEÇİNİN”

Daha sonra belediye binası önünde Maltepe Belediyesi işçileri adına basın açıklamasını Ahmet Özhan Uygun okudu. TİS görüşmelerinde SODEMSEN’in yüzde 22 zam teklifiyle geldiğini söyleyen uygun, “Soframızda olması gereken bir kalıp peynirin bile yüzde 130 zamla satıldığının farkında değiller, bu ülkede kiralara gelen yüzde150, yüzde 200 zammın farkında değiller! Bir Maltepe Belediyesi işçisinin ödemesi gereken kira 30 bin liraya dayandı. Bu işçi Maltepe’de nasıl yaşayacak? İstanbul’da nasıl yaşayacak? Doğalgazını, elektriğini nasıl ödeyecek, çocuklarını nasıl büyütüp okula gönderecek? Bu yangın yerinde Belediyenin günlük ücretlere brüt 190 lira zam! Alın bu 190 lirayı SODEMSEN’le birlikte ev tutun siz geçinin.” dedi.

Toplu sözleşme taslağında 870 lira olan yevmiyelerin 2 bin liraya çıkarılması talep ediliyor.

 

“GERÇEKÇİ TEKLİFLERLE MASAYA GELİN”

Görüşmelere açık olduklarını vurgulayan Uygun, “Gerçekçi, kabul edilebilir bir ücret, bir zam teklifiyle belediye işçilerinin karşısına gelin. Sadece binlerce aileyi, çocuğu mağdur etmeyecek, çocukların okula aç gitmeyeceği bir ücret önerisiyle gelin diyoruz. Sadece iş makinelerini, iş güvenlik önlemlerine uygun hale getirin diyoruz. Çalışırken ölmek istemiyor, Meslek hastalıklarında sakatlanmak istemiyoruz diyoruz” diye konuştu.

“ARKADA KİMSEYİ BIRAKMAK YOK”

Görevlerini hakkıyla yürüttükleri gibi haklarının da verilebileceğini söyleyen Uygun, “Bugün bu grev ilanını asarken, buraya mücadele kararlılığımızı da asıyoruz. Buraya iş kazalarında uzuvlarını kaybeden arkadaşlarımızın fedakarlığını da asıyoruz. Çöp konteynerlerini taşırken sakatlanan ve hayatları boyunca bununla yaşamak zorunda kalan arkadaşlarımızın öfkesini de asıyoruz. Bütün birimlerde fedakarca çalışan kadın-erkek her bir arkadaşımızın onurlu ve inançlı kavgasını asıyoruz. Bu nedenle askıdaki bu belge iki şey söylüyor. Birincisi belediye yönetimlerine; geç kalınmış değil, gelin masada çözelim. İkincisi tüm belediye işçilerine; bundan sonra ayrılık yok, kırgınlık, küskünlük ve umutsuzluk yok, tereddüt yok, arkada kimseyi bırakmak yok, ya hep beraber ya hiçbirimiz, tek başına kurutuluş yok” dedi.

Grev kararını belediyeye asmak için yürüyşe geçen belediye işçileri

KARAR ASILIRKEN ŞUBE BAŞKANLARI KOL KOLA

Açıklamanın ardından işçiler grev kararını belediye binasına astı. Grev kararı asılırken greve doğru giden Kartal, Ataşehir ve Kadıköy Belediyesi işçilerinin örgütlü olduğu Genel-İş şubelerinin yöneticileri birliklerini yansıtacak şekilde kol kola fotoğraf verdi. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da bir çocuğa istismarda bulunan fail aranıyor

SONRAKİ HABER

RSF’den ‘MeToo çağında gazetecilik’ raporu: “Gazeteciler hedef olmaya devam ediyor”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa