23 Ekim 2024 16:10
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ekim 2024 18:47

TUSAŞ yerleşkesine saldırı: 4 kişi hayatını kaybetti, 14 yaralı

Ankara'da TUSAŞ yerleşkesine silahlı ve bombalı saldırı gerçekleşti, bölgeden 3 patlama sesi duyuldu. İçişleri Bakanı Yerlikaya 4 kişinin öldüğünü, 3'ü ağır 14 kişinin yaralandığını duyurdu.

Fotoğraf: İsmail Kaplan/AA

Paylaş

Ankara Kahramankazan'da bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) yerleşkesine, kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı ve bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 4 kişinin hayatını kaybettiği, 14 kişinin yaralandığı açıklandı.

Saldırıda yaralananlar, Bilkent ve Etlik Şehir Hastaneleri ile Yenimahalle Eğitim ve Araştırma  Hastanesine kaldırıldı.

Çevresinde bulunan fabrikalar ve işyerlerinde işçilerin dışarı çıkışına uzun süre izin verilmedi. Saldırı saat 15.26'da vardiya değişimi esnasında personel servisleri alanında meydana geldi. Silahlı saldırının dışında bölgeden 3 defa patlama sesi duyuldu.

Yaralılar, Bilkent ve Etlik Şehir Hastaneleri ile Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Durumu ağır olan bir yaralının ambulans helikopterle Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildiği öğrenildi. RTÜK saldırıya ilişkin yayın yasağı kararı alırken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.

TUSAŞ içindekiler sığınağa alındı. Olay yerine özel hareket personeli, itfaiye ve sağlık ekiplerinin yanı sıra AFAD ekipleri sevk edildi. İçeride rehineler olduğu iddia edilse de konuya dair resmi bir açıklama yapılmadı.

ÖLÜ SAYISI 4'E YÜKSELDİ

İşçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırının ardından yapılan en son açıklamada 4 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Yerlikaya 3'ü ağır olmak üzere 14 kişinin de yaralandığını aktardı. Yerlikaya TUSAŞ önünde yaptığı açıklamada, "Ankara Kazan ilçemizde TUSAŞ'a maalesef 15.26'da bir terör saldırısı olmuştur. Bu saldırı duyulur duyulmaz jandarma ve emniyet birimimiz, özel harekatımız buraya geliyor. Biri kadın biri erkek olmak üzere iki terörist etkisiz hale getirilmiştir. Kimlikleri belli olur olmaz hangi terör örgütü olduğuyla ilgili sizlerle bunu paylaşacağız" dedi.

ÇOK SAYIDA AMBULANS VE OTOBÜS GELDİ

Yerlikaya açıklamasının ardından medya mensuplarının sorularını yanıtlamadı, rehine iddialarına ilişkin bilgi vermedi. Yerlikaya'nın açıklamasından sonra TUSAŞ yerleşkesine çok sayıda ambulans girişi gerçekleşti. İlerleyen dakikalarda sivillerin tahliyesi için olduğu tahmin edilen çok sayıda otobüs de kampüse girdi.

Daha önce basın mensuplarına kampüs içerisinde kontrollü bir patlatma gerçekleşeceği bildirilmişti, Yerlikaya'nın açıklamasından kısa süre sonra kampüs içerisinden patlama sesi yükseldi.

Yerlikaya son açıklamasından önce sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 3 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtmişti.

TBMM Başkanvekili Celal Adan, TUSAŞ’a yönelik saldırıya ilişkin "Bu hain terör saldırısını kınıyoruz. Hiçbir terör eylemi ülkemizi yolundan döndüremez. Döktükleri kanda da boğulacaklardır" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır saldırıya ilişkin, "Savunma sanayisinden, Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğundan asla geri adım atmayacağız. Milli Teknoloji Hamlesi ve milli savunma sanayisi tam bağımsız Türkiye'nin anahtarıdır" dedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise "Hain terör saldırısıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 1 Başsavcıvekili ve 8 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir" bilgisini verdi.

İNTERNET ERİŞİMİ YAVAŞLADI

Saldırı sonrası Twitter, Tiktok, Instagram gibi bazı sosyal medya plaftormlarına erişim problemleri yaşandı. Bu durum, telefon operatörleri ve internet servis sağlayıcıları bant daraltması mı uyguluyor sorusunun gündeme getirdi.

TUSAŞ NEDİR?

1973 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulan TUSAŞ, 2005 yılında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAİ) ile birleşti.

Savaş uçakları üretimi üretimi yapılan TUSAŞ’in yüzde 55’e yakın hissesi Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na, yüzde 45’e yakın hissesi de Savunma Sanayi Başkanlığı'na ait.

İnsansız hava araçları ANKA ve Aksungur ile Atak, Gökbey, Hürkuş, Hürjet ve KAAN gibi uçaklar TUSAŞ'ta geliştirildi. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Depremin üzerinden 13 yıl geçti, Van depreme hazır değil | 8 bin bina yıkılma riski taşıyor

SONRAKİ HABER

Hayvan besicisi Muharrem Yazıcı: Sattığımız kuzu artık koyunun yemini karşılamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa