23 Ekim 2024 16:10
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ekim 2024 23:01

TUSAŞ yerleşkesine saldırı: 5 kişi hayatını kaybetti, 22 yaralı

Ankara'da TUSAŞ yerleşkesine silahlı ve bombalı saldırı gerçekleşti, bölgeden 3 patlama sesi duyuldu. İçişleri Bakanı Yerlikaya 5 kişinin öldüğünü, 22 kişinin yaralandığını duyurdu.

Fotoğraf: İsmail Kaplan/AA

Paylaş

Ankara Kahramankazan'da bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) yerleşkesine, kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı ve bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 5 kişinin hayatını kaybettiği, 22 kişinin yaralandığı açıklandı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya saldırıya ilişkin PKK'yi işaret etti.

Saldırıda yaralananlar, Bilkent ve Etlik Şehir Hastaneleri ile Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

Saldırının ardından uzun süre boyunca çevredeki fabrikalar ve işyerlerinde işçilerin dışarı çıkışına izin verilmedi. Saldırı saat 15.26'da vardiya değişimi esnasında personel servisleri alanında meydana geldi. Silahlı çatışmanın dışında bölgeden 3 defa patlama sesi duyuldu.

Yaralılar, Bilkent ve Etlik Şehir Hastaneleri ile Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Durumu ağır olan bir yaralının ambulans helikopterle Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildiği öğrenildi. RTÜK saldırıya ilişkin yayın yasağı kararı alırken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.

TUSAŞ içindekiler sığınağa alındı. Olay yerine özel hareket personeli, itfaiye ve sağlık ekiplerinin yanı sıra AFAD ekipleri sevk edildi.

TUSAŞ'ta patlama

ÖLÜ SAYISI 5'E YÜKSELDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, saldırının ardından yapılan en son açıklamada 5 kişinin yaşamını yitirdiğini, 22 kişinin yaralandığını duyurdu. Yaralıların bazılarının durumu ise ağır. Hastanede yaralıları ziyaret ettikten sonra açıklama yapan Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in de açıklamalarına değinerek saldırıya dair "PKK'nin yaptığına yönelik işaretler" olduğunu söyledi. "Kimlik bilgileri belirlenince örgüt de ortaya çıkacak" diyen Yerlikaya, "Terörün nefesini keseceğiz" dedi.

Yerlikaya, TUSAŞ önünde yaptığı açıklamada saldırı saatinin 15.26 olduğunu bildirmişti. Son olarak hastane önünde konuşan İçişleri Bakanı şunları söyledi:

"1 yaralımız taburcu oldu, 2'si de taburcu olmak üzere. Dolayısıyla 19 yaralımız tedavi süreçleri 6 hastanede devam ediyor. Her birine geçmiş olsun diyorum. TUSAŞ’ın önünde açıklama yapmıştım. 2 teröristin ölü olarak ele geçirildiğini ifade etmiştik. Kimlik tespit süreci devam ediyor. Hangi terör örgütünün yaptığını öğreneceğiz. Başından beri eylemin oluş stili ve izlediğimiz görüntüler büyük ihtimalle PKK’nın yaptığıyla ilgili öngörümüz bu. Alçak, hain terör örgütünü lanetliyoruz. Aziz milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum""

İlerleyen saatlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İşçileri Bakanı Ali Yerlikaya, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş hastane önünde bir açıklama daha yaptı.

İşçileri Bakanı Ali Yerlikaya, 22 yaralıdan 7'sinin operasyonu yürüten  özel harekat görevlileri olduğu biligisini aktardı.

SAĞLIK BAKANI MEMİŞOĞLU: YARALILARDAN BİRİNİN DURUMU KRİTİK

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "22 yaralımız var, yaralılarımızdan üçünü taburcu ettik bir tanesinin durumu kritik, değerlerinin genel durumları iyi. İnşallah onları da şifa ile taburcu edeceğiz, ülkemizin başı sağ olsun" dedi.

ÇOK SAYIDA AMBULANS VE OTOBÜS GELDİ

Salıdırının ardından gelişmeler sürerken TUSAŞ yerleşkesine çok sayıda ambulans girişi gerçekleşti. İlerleyen dakikalarda sivillerin tahliyesi için olduğu tahmin edilen çok sayıda otobüs de kampüse girdi. Kampüs içerisinde kontrollü patlatmaların sesleri yükseldi. İçişleri Bakanı Yerlikaya, rehinelerin tahliye edildiği bilgisini paylaştı.

YAŞAMINI YİTİRENLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

Saldırıda yaşamını yitirenlerin kimlikleri belli oldu. Buna göre; TUSAŞ'ta kalite kontrol görevlisi olarak görev yapan Cengiz Coşkun, Makina Mühendisi Zahide Güçlü, TUSAŞ çalışanı Hasan Hüseyin Canbaz, Güvenlikçi Atakan Şahin Erdoğan ile taksi şoförü Murat Arslan yaşamını yitirdi.

MSB PKK'Yİ İSARET ETTİ

Saldırıya ilişkin PKK'yi işaret eden Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Bu PKK'lı şerefsizlere hak ettikleri cezayı her seferinde veriyoruz, fakat bunlar bir türlü akıllanmıyorlar. Her zaman söylediğimi tekrar ediyorum, en son terörist ortadan kaldırılıncaya kadar bunların peşini bırakmayacağız ve bu yapılanların acılarını misliyle çıkaracağız! Bunu herkes görecek hiç merak etmeyin" ifadelerini kullandı.

TUSAŞ önünde patlama

DENİZYAVUZYILMAZ: OLAY MAHALLİ SAVCILIĞA HENÜZ DEVREDİLMEDİ

CHP heyetinde yer alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, TBMM Milli Savunma Komisyonu üyeleri Çanakkale Milletvekili  Özgür Ceylan, Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Ankara Milletvekili Semra Dinçer ve Ankara Milletvekili Umut Akdoğan TUSAŞ önüne geldi.

Deniz Yavuzyılmaz burada yaptığı açıklamada "Şu anda bölge henüz tam anlamıyla güvenli hale getirilmediği için gelmediği için savcılığa bu olay mahalli devredilmiş değil. Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin üzerlerinde taşıdığı silahlar ve patlayıcı maddelerle birlikte tesisin içinde kurmuş olabilecekleri tuzakların şu anda dikkatli bir şekilde imhaları gerçekleştiriliyor. Şu ana kadar yapılan resmi açıklamalar ve size aktarabileceğiniz kısım bu bir terör saldırısı olduğu açık bu terör saldırısının hedefi Ankara'nın kalbindeki Türkiye için çok stratejik olan bir tesisteki kahraman çalışanları olmuştur. Çok üzgünüz" dedi.

Gazetecilerin "Tespit edilen bir tuzak var mı?" sorusu üzerine "Bazı patlatmalar şu ana kadar yapıldı patlatmalar devam ediyor. Bunlar kontrollü patlatmalar, yani tuzaklama yapılmış olma olasılığı olan tüm noktalarda itinalı ve profesyonel bir çalışma kolluk kuvvetlerimiz tarafından şu anda devam ediyor" bilgisini verdi.

Yavuzyılmaz, velilerin içeride lise öğrencilerinin olduğunu kendilerini aktardığını belirten gazetecilere, "Şu anda güvenli bir tahliye yapılması için altyapı çalışmalarını sürdürüyorlar. Dışarıda bekleyen aileler var girerken bizler de bunu gördük" yanıtını verdi.

YAYIN YASAĞI GETİRİLDİ

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yaptığı açıklamada "Yerli ve millî savunma ürünlerimizin geliştirildiği gururumuz TUSAŞ’ın Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı sonrasında ilgili mahkeme tarafından yayın yasağı kararı alınmıştır. Medyamızda, resmî makamların yaptığı açıklamaların dışında özellikle sosyal medya kaynaklı, teyit edilmemiş bilgilere ve görüntülere yer verildiği tespit edilmiştir. Terörün propagandasını yapacak yayınların ivedilikle son bulması şarttır. İzleme uzmanlarımızın raporlamaları sonrasında yayın yasağına uymayanlara en ağır yaptırımlar uygulanacaktır. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum" dedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise "Hain terör saldırısıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından adli soruşturma başlatılmış olup, 1 Başsavcıvekili ve 8 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir" bilgisini verdi.

İNTERNET ERİŞİMİ YAVAŞLADI

Saldırı sonrası Twitter, Tiktok, Instagram gibi bazı sosyal medya plaftormlarına erişim problemleri yaşandı. Bu durum, telefon operatörleri ve internet servis sağlayıcıları bant daraltması mı uyguluyor sorusunun gündeme getirdi.

TUSAŞ NEDİR?

1973 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulan TUSAŞ, 2005 yılında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAİ) ile birleşti.

Savaş uçakları üretimi üretimi yapılan TUSAŞ’in yüzde 55’e yakın hissesi Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na, yüzde 45’e yakın hissesi de Savunma Sanayi Başkanlığı'na ait.

İnsansız hava araçları ANKA ve Aksungur ile Atak, Gökbey, Hürkuş, Hürjet ve KAAN gibi uçaklar TUSAŞ'ta geliştirildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Depremin üzerinden 13 yıl geçti, Van depreme hazır değil | 8 bin bina yıkılma riski taşıyor

SONRAKİ HABER

Hayvan besicisi Muharrem Yazıcı: Sattığımız kuzu artık koyunun yemini karşılamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa