23 Ekim 2024 16:19

Hayvan besicisi Muharrem Yazıcı: Sattığımız kuzu artık koyunun yemini karşılamıyor

Artvin Hopa’da hayvan besiciliği yapan Muharrem Yazıcı, artan maliyetler karşısında zorluk yaşadıklarını söyleyerek, “Sattığımız kuzu artık koyunun yemini karşılamıyor” dedi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Besiciler, artan maliyetler karşısında zorluk yaşadıklarını, yüksek yem fiyatları nedeniyle hayvanlarını otlatmak zorunda kaldıklarını belirtti. Artvin'in Hopa ilçesinde küçükbaş hayvancılık yapan Muharrem Yazıcı, yaşadıkları sorunları şöyle anlattı:

"Şu anda Ardanuç Naldöken köyüne yakın bir noktada çadırda kalıyoruz. Hayvancılık böyle, sürüyü otlatmamız gerekiyor. Evet bugün dağdan indik ve yeni geldik çadırımızı kurduk. Dağlara kar yağınca biz de dağlardan indik sahile doğru gidiyoruz otlak bulduğumuz yerlerde hayvanlarımızı otlatıyoruz. Otlaklarda hayvanlarımızı otlatırken de çadırlarda yaşıyoruz ve yavaş yavaş birinci aya kadar ancak memleketimiz Hopa’ya ineriz. Burada durmayacağız önce Murgul'a daha sonrada Gürcistan sınırına yani Hopa’ya kadar gideceğiz. 400-500 civarında kendi şahsi koyunum var. Hayvancılığı ailemle beraber yapıyorum. Yaylaya çıktığımda ise yine ailemle beraber çıkıyoruz. Zaman zaman çobanım oluyor onlarla bakıyoruz. Şimdi çocukların okulu olması nedeniyle yanımda değiller. Bu durum böyle devam ederse seneye ben de koyunlarımı satacağım. Ne yapalım? Ben bu saatte geldim, kimsem yok, çobanım da yok ve tek başıma geldim.” 

“HÜKÜMETTEN DESTEK BEKLİYORUZ”

Yazıcı, "Kışladan martın sonunda çıkıyoruz, otlata otlata Bilbilan Yaylası’na kadar gidiyoruz ve hava durumuna göre beş ay kadar kalabiliyoruz. Samanın tonu 13 bin lira olmuş, yemi tonu 14 bin lira olmuş kuzunun piyasası iyi gitmiyor. Sattığımız kuzu, koyunun yemini karşılamıyor. Bundan dolayı da şimdi bu saatte, mecburen bu şartlarda otlatıyoruz. Şayet otlatmazsak yedirmemiz lazım o zaman da bize bir şey kalmaz" dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ve hükümetten kimsenin kendileri ile ilgilenmediğini söyleyen Yazıcı, "On bin liraya kurbanı veriyorsun ama bir tarafta yem 14 bin lira tonu, saman 15 bine dayanmış tonu. Çoban 40-50 bin lira olmuş, nakliyeye Bilbilan'dan Hopa'ya 20 bin lira istiyor, belediye pazar yerlerinde kira için en az 10 bin lira istiyor. Bize ne kalsın? Karın tokluğuna çalışıyoruz. Tüm ülke geneli için söylüyorum bizim kendi etlerimizi yiyelim ve bütün bu konularda hükümetten destek bekliyoruz" dedi. (Artvin/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da TUSAŞ'a saldırı | İçişleri Bakanı ölü ve yaralılar olduğunu açıkladı

SONRAKİ HABER

EŞİK: “Toplumun ve kadınların haklarına yeni saldırı yasası mecliste!”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa