23 Ekim 2024 17:00

TUSAŞ nedir?

Ankara'nın Kahramankazan ilçesinde bulunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi'nde (TUSAŞ) patlama meydana geldi. Patlamanın yaşandığı TUSAŞ'a dair bilinenler...

Fotoğraf: İsmail Kaplan/AA

Paylaş

Ankara Kahramankazan'da Türk Havacılık ve Uzay Sanayi TUSAŞ'ta iki patlama yaşandı ardından silah sesleri duyuldu. İçişleri Bakanı saldırıyı "terör saldırısı" olarak niteledi ve ölen ve yaralananlar olduğunu bildirdi. 

Patlamanın yaşandığı TUSAŞ, 1973 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kuruldu. 2005 yılında Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TAİ) ile birleşti. Savaş uçakları üretimi üretimi yapılan TUSAŞ’in yüzde 55’e yakın hissesi Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na, yüzde 45’e yakın hissesi de Savunma Sanayi Başkanlığı'na ait. İnsansız hava araçları ANKA ve Aksungur ile Atak, Gökbey, Hürkuş, Hürjet ve KAAN gibi uçaklar TUSAŞ'ta geliştirildi.

Türkiye silah sanayinin en büyüklerinden olan TUSAŞ, 2022 yılında 25 milyar 783 milyon 48 bin 572 TL net satış, 2023 yılında ise 56 milyar 732 milyon 429 bin TL net satış yapmıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

EMEP’li Sevda Karaca: Halkın karşısına hamasetle değil, somut adımlarla çıkın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa