23 Ekim 2024 17:13

Özel'in Diyarbakır ziyareti: Bir yanda olumlu hava, bir yanda temkinli yaklaşım

“Geldi halimizi hatırımızı sordu. Normal sohbet etti, çay içti. İyi de etti ancak bizim ağzımız sütten yanmış. Artık yoğurdu üfleyerek yiyoruz”

Fotoğraf: Elif Ekin Saltık/ Evrensel

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Diyarbakır

Özgür Özel bölge illerindeki ziyaretlerinin ilkine Diyarbakır’dan başladı. Akşam saatlerinde Diyarbakır Havaalanında Kürtçe şarkılarla karşılanan Özel’in sabahki ilk buluşması kadınlarlaydı. Selahattin Demirtaş’ı ziyareti ve Demirtaş’ın Özel aracılığıyla kadınlara mesaj göndermesi sonrası Diyarbakır’a gelişiyle gerçekleştirdiği bu ilk buluşma önemliydi. Özellikle bölgede yaşanan çatışmalar sonrası toplumsal muhalefeti sürdüren, baskıya, zora, şiddete rağmen ısrarla sokaklarda olmaya çalışan kadınlara bir mesaj niteliği taşıyordu belki de.

Özel, kadınlarla buluşması sonrasında Diyarbakır’ın çarşısı olan Gazi Caddesi’nde esnafla buluştu. CHP otobüsünden yankılanan Kardeş Türküler şarkılarının caddede yankılanışıyla birlikte esnaf ve vatandaşlar Özel’in etrafını hızla sarmaya başladı. Bir yanda oturan yurttaşlar ise Özel’in gelişini olumlu bulduklarını söylüyordu. “Özel’i seviyoruz biz. İyi ki geldi Diyarbakır’a. Daha çok gelsinler istiyoruz buralara. Barış olsun, kardeşlik olsun, bunun bir adımı atılsın istiyoruz” diyordu yaşlı bir yurttaş.

BAHÇELİ DE GELSİN

Özgür Özel’in gelişinin yansımalarını konuştuğumuz esnaftan bir kısmı Özel’in gelişini olumlu bulurken, “Bütün siyasetçiler gelsin, Ankara’dakiler buraya gelsin, buradakiler oraya gitsin. Biz hepsini bekliyoruz, başımızın üstünde yeri var” dedi biri. “Bahçeli de gelsin” mi soruma esnaf “Gelsin tabii, başımızla beraber, bizim kapımız herkese açıktır. Yeter ki düşmanlık etmesinler, kardeşlik olsun” dedi. Demirtaş ziyaretini ve sonrasında Diyarbakır’a gelişini sorduğum esnaf “Demirtaş’ı ziyaret etmesi önemliydi, olumluydu” cevabını verdi.

"BEN HALKIM, ASIL BANA GELMELİ"

Özgür Özel’in gelişi çarşıda, esnafı ziyarete çıktığı alanda bir haraketlilik yaratmıştı. Esnafa bir önceki günden Özel’in ziyarete geleceği bildirilmiş, onlar da kendilerince hazırlıklarını yapmıştı. Kimi tatlı ikram ediyor, kimi ciğer yediriyordu. Bir esnafsa kendi dükkanına girmemiş olmasına kızmıştı. “Ben halkım, asıl bana gelecek, siyaseti belirleyen de benim. Yanındakiler nereye git derse oraya giriyor. Onların yönlendirmesiyle hareket ediyor. Ona çok güzel bir tesbih hazırladım ama dükkanıma gelmedi, elimi sıkmadı, bana bir merhaba demedi. Böyle ziyaret mi olur?​” dedi. Yanındaki ise “Buraya gelip oy istiyorlar. Kürtleri yanlarına çekip oy almak dertleri. Kürtler artık kimseye inanmıyor. Hiçbiri samimi değil, inandırıcı değil. Çözüm masasını kurup yıktılar. Ne oldu ne geçti ellerine? Biz yaşadık burada savaşı. Buralar yakıldı yıkıldı, insanlar öldü. Şimdi de çıkmış tecrit diyorlar, Öcalan çıksın konuşsun diyorlar. Artık inanmıyoruz bunlara, her şey oy için, Anayasa için, kendileri için. Yine kandıracaklar bizi” sözleriyle tepkisini gösterdi.

Esnafın dışında meraklı yurttaşlar da çoktu alanda. Özel’in gelişini merak eden, onunla konuşmak, tokalaşmak, fotoğraf çektirmek isteyen herkesin önüne geçip Özel’e ulaşmaya dertlerini anlatmaya çalışıyordu. Ankara’dan da pek çok gazeteci ziyareti takip etmek için gelmişti Diyarbakır’a. Kimi yurttaşlar, Özel’in yanına alınmayışına, her yanda koruma olmasına “Bu nasıl bir ziyaret, böyle şey mi olur?​” dedi.

"HER ŞEY PLANLI VE PROGRAMLI"

Ayaküstü sohbet ettiğimiz bir yurttaş da geçim sıkıntısından dert yandı: “58 yaşındayım, emekliyim, 3 çocuğum var, okuyor. Emekli maaşıyla geçinmek mümkün mü, çalışmaya devam ediyorum, ayakkabı, terlik satıyorum. Bütün bunların değişmesi için iktidarın değişmesi gerek. Yeter artık.”

Bir çay ocağına giren ve orada uzun süre kalan Özel’in ardından konuştuğumuz çaycı ise “Geldi halimizi hatırımızı sordu. Normal sohbet etti, çay içti. İyi de etti ancak bizim ağzımız sütten yanmış. Artık yoğurdu üfleyerek yiyoruz” dedi.

Dört Ayaklı Minare’de katledilen Tahir Elçi’yi eşi Türkan Elçi ile birlikte andı Özel. Daha sonraki programları için çarşıdan ayrıldı. Ayrılışı sonrası kendi aralarında konuşan kimi esnaf bir hareketlilik oldu derken kimi de “Haftalardır iktidar tarafından açıklamalar yapılıyor. Bu açıklamalar üzerine Özel’in de buraya gelmesi tesadüf değil. Her şey planlı, programlı. Barış diyorlar ama ancak kendilerini düşünüyorlar. Bu halk için, barış adına hiçbir şey yapacaklarına inanmıyoruz” dedi.

AMEDSPOR ZİYARETİNDE BARIŞ MESAJI

Organize sanayideki programı sonrası Amedspor tesislerine geldi Özel. Amedspor’un Diyarbakır halkının en hassas noktası olduğunu bilen herkes bu ziyaretin önemini de anlar. Başkan Aziz Elaldı, Teknik Direktör Ersun Yanal, yönetim kadrosu ve tabii yine pek çok medya mensubu karşıladı Özel’i tesislerde. Tokalaşma sonrası başkanlık odasına geçip burada kısa bir demeç verdi ikili. Özel’in buradaki dikkate değer sözü de “Spor birleştiren bir güç” oldu. Bir normalleşmenin Amedspor’la normalleşerek başlayacağına dikkat çekmesi sonrası barış ve kardeşlik, bir arada yaşama mesajları verdi Özel ve daha sonra Başkan Elaldı’nın elinden 21 numaralı formayı hediye aldı.

ÖNCEKİ HABER

Siyasiler TUSAŞ saldırısını lanetledi

SONRAKİ HABER

Tüm Bel-Sen İzmir 2 Nolu Şube: Ödemelerin gerçekleşmesini istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa