23 Ekim 2024 19:14

Lübnan tezkeresi Meclis'te kabul edildi

TSK askerinin Lübnan'daki görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin tezkere, Meclis'te kabul edildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türk askerinin Lübnan'daki görev süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda, Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü (UNIFIL) kapsamında Lübnan'daki Türk askerinin görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi kabul edildi.

Tezkereyle, "Hudut, şümul ve miktarı Cumhurbaşkanınca belirlenecek TSK unsurlarının, BMGK ve TBMM kararıyla tespit edilen ilkeler kapsamında 31 Ekim 2024'ten itibaren bir yıl daha UNIFIL'e iştirak etmesi ve bununla ilgili düzenlemelerin Cumhurbaşkanınca yapılması" ifadesi yer alıyor. 

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, tezkereyi "Lübnan'daki BM gücüne katkı sağlamayı hedeflerken aynı zamanda Türkiye'nin milli çıkarlarını korumayı da amaçlamaktadır" diyerek savundu.

MHP, CHP, Saadet, DEVA, İYİP tezkereyi desteklediklerini açıkladı.

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Berdan Öztürk, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının Lübnan'da konuşlu BM'nin bölgedeki varlığını ve etkinliğini ciddi şekilde sorgulattığına dikkat çekerek, "Türkiye'nin bu katkısı Lübnan'daki barışı sağlamaya ne ölçüde katkı sunuyor? İsrail'in saldırıları sürerken UNIFIL'in etkisizliği ortada. Türkiye'nin bu misyona katkısı sadece sembolik bir katkı olarak gözüküyor." değerlendirmesinde bulundu.

EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca, tezkereye dair değerlendirmesinde "Gelişmeler gösteriyor ki, 50 ülkenin askerlerini Lübnan’a göndermesi barışı sağlamıyor, Siyonist İsrail Ordusunu durdurmuyor. Lübnan’a asker göndermek için TBMM’den izin isteyen Erdoğan hamasi sözlerle işgalci İsrail’ i kınar gibi yaparken; onlarla askeri, siyasi, ticari bütün ilişkilerini sürdürmeye devam ediyor.  Barışı, saldırgan İsrail ve emperyalist orduları durduracak olan emperyalistlerin dünya hegemonyasının bir aracı durumundaki BM Güvenlik Konseyi ve onların güdümündeki devletler değil, emperyalist savaşa ve Siyonist işgale karşı duran halklar olacaktır." dedi.

2006 yılından bu yana tezkere her yıl bir yıl süre ile uzatılıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 11 Ağustos 2006'da kabul ettiği 1701 sayılı karar ve TBMM'nin 5 Eylül 2006 tarihli kararıyla bir yıl için izin verilmişti.

50 ÜLKEDEN, 10 BİNDEN FAZLA ASKER

BM Güvenlik Konseyi'nin 11 Ağustos 2006 tarihli 1701 sayılı kararına göre oluşturulan "uluslararası barış gücünde" yaklaşık 50 ülkeden, 10 binden fazla asker görev yapıyor. BM birliklerinin çoğunluğunu ise Endonezya, İtalya ve Hindistan askerleri oluşturuyor. Ancak BM'nin bölgedeki varlığı bugüne kadar Lübnan ile İsrail arasındaki çatışmasızlığı engelleyebilmiş değil.

Gazze'nin ardından Lübnan'a saldıran İsrail, 10 Ekim'de Lübnan'ın güneyindeki Nakura'da bulunan Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) gözlem kulesini hedef almış, iki barış gücü askerinin yaralandığını duyurulmuştu. Bu üste iki Türk askeri görev yapıyor. UNIFIL misyonu kapsamında Lübnan'da 92 Türk askeri bulunuyor. Gözlem kulesindeki iki asker dışındaki 90 asker deniz gücünde görevli. (POLİTİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Adana’da Şermin Sarı’yı öldüren erkeğe “haksız tahrik” indirimi verildi

SONRAKİ HABER

Dünyadan TUSAŞ saldırısına ilişkin kınama mesajları geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa