24 Ekim 2024 05:05
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ekim 2024 07:59

İşçiler Kürt sorununda iktidarı samimi bulmuyor

İstanbul'dan tekstil işçileri, Bahçeli’nin Öcalan çağrısına tepkili. İşçiler arasında en çok tartışılan da iktidara güvensizlik.

Fotoğraf: Evrim Aydın/AA

Paylaş

Alişan DOĞAN
İstanbul

İstanbul’da bir kahvehanede konuştuğumuz tekstil işçileri arasında Bahçeli’nin Öcalan çağrısına tepkiler kadar öne çıkan en önemli mesele iktidara güvensizlik.

Sıcağı sıcağına emekçilerin değerlendirmelerini almak için İstanbul Küçükçekmece Mehmet Akif mahallesinde bir kahvehanedeyiz. İkitelli bölgesi tekstil işçilerinin yoğun olarak çalıştığı ve yaşadığı bir yer. Ağırlıklı Tokatlı işçilerin olduğu bir kahvedeyiz. 4 tekstil işçisiyle oturuyoruz. Bir yandan iki işçi 51 oynarken “Bahçeli’nin çıkışına ne diyorsunuz?​” sorumuzla küfürler havada uçuşmaya başlıyor. Diyarbakırlı küçük bir tekstil atölyesi sahibi ise lafa “Bunlar kendi işlerine ne gelirse onu derler” diyerek giriyor. Daha önce Kürt halkının talepleri için büyük bedeller ödediklerini söyleyen atölye sahibi, “bu tufaya bir daha düşmeyeceklerini” söylüyor. Hükümet Öcalan’ın tecridini kaldırırsa veya serbest bırakırsa Kürtler yüzünü iktidara döner mi  diye sorulduğunda Öcalan ile alakalı bir mesele olmadığını, esas Selahattin Demirtaş’ın bırakılması gerektiğini söylüyor.

TEKSTİL İŞÇİSİ: GÜNDEM DEĞİŞTİRİYORLAR

Bir başka tekstil işçisi hükümetin gündem değiştirmek istediği için bunu ortaya attığını savunuyor. İlk duyduğunda inanamamış, elinde kanıt olsun diye televizyonda Bahçeli’nin konuşmasını görünce videoya çekmiş. “Abi internette her yerde var zaten videoya çekmene gerek yoktu” diye gülüyoruz hep birlikte. Hükümetin iyice sıkıştığını düşünüyor: “Ekonomi battı, alım gücü düştü, hastanelerden çocuklar kaçırılıyor sağlık sistemi çökmüş memlekette iyi giden tek bir şey yok diyor. Bunların konuşulmaması için bunu ortaya attılar.”

Konuştuğumuz işçiler süreci ağırlıklı olarak Bahçeli üzerinden tartışıyorlar. Onun kişisel olarak geçmişte de Erdoğan’a etmediği laf kalmadığı ama sonra gidip yanında yer almasına vurgu yapıyorlar. Dolayısıyla Öcalan hakkında yaptığı konuşmalarını da “siyasette yanar dönerlik” üzerinden tarifliyorlar.

Konu bu iktidarın sorunu çözüp çözemeyeceğine geliyor. Bu konuda kimse iktidarın samimi olduğuna inanmıyor. Tokatlı bir tekstil işçisi sorunun siyasi partilerle mecliste çözülmesi gerektiğini söylüyor. Diğer taraftan işçiler CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e de tepkililer.  Bu arada konuştuğumuz işçilerin çoğunlukla CHP’ye oy veren işçiler olduğunu söyleyelim. Aylardır CHP’nin doğru düzgün bir muhalefet yapmadığını iktidarla kol kola yürüdüklerini düşünüyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Dünyadan TUSAŞ saldırısına ilişkin kınama mesajları geldi

SONRAKİ HABER

Rusya ve İran “stratejik ortaklık” anlaşmasını imzalamaya hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa