23 Ekim 2024 21:58

Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube: Okullar depreme dayanıklı mı?

Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şube yaptıkları basın açıklamasıyla, yetkililere seslendi; okulların depreme dayanıklı olup olmadığını sordu.

Fotoğraf: Eğitim Sen Kocaeli 2 Nolu Şube

Paylaş

Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube, okulların depreme dayanıklı olup olmadığını düzenlediği basın açıklamasıyla yetkililere bir kez daha sordu. 

Gebze Kent Meydanında yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Kocaeli 2 No'lu Şube Başkanı Savaş Karabulut, "Eğitim Sen Kocaeli 2 No’lu Şube 8. Dönem yürütmesi olarak göreve geldiğimiz ilk günden beri okullarımızın, özellikle 2000 öncesi inşa edilen, 'depreme dayanıklı olmadığı' yönünde ilgililerine ulaşmaya ve okullarımızın durumunu öğrenmeye çabaladık. Bu kapsamda da okullarımızın depreme dayanıklı olup olmadığının somut ve gerçekçi durumunu ilgili tüm kurumlara (Valilik, Kaymakamlıklar, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri) can güvenliğimizi merkeze alarak; bilgi edinme hakkı kanunu, sendikal haklarımız ve eğitim-öğretim faaliyetlerinin sekteye uğratılmadan devam etmesi için kurumsal yazışmalar yaparak cevaplar aradık. Başvurularımıza ilişkin sorduğumuz sorulara genel olarak yanıt verilmedi veya verilen yanıtlar 'her şey yolunda' veya 'bize güvenin' demelerinden öteye gidemedi" dedi. 

"UYARILARDA BULUNDUK" 

"Bizler 'okulların deprem güvenliliği' konusunda sözle değil, yapılan incelemeler ve ölçümler sonucunda yapılan analizleri bilimsel ve mühendislik yaklaşımını temel alan belgelerle bu durumun kamuoyuna açıklanmasını talep ettik" diyen Karabulut, "Milli Eğitim Bakanı'nın, Kocaeli Valisinin ve İl Milli Eğitim Müdürü'nün elinde bulunan okul binalarının deprem performans analiz raporlarının; ne Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'yle, ne de bu durumu sorgulayan Eğitim ve Bilim Emekçileri sendikalarıyla raporların paylaşmadığını gördük. 2024 yılında da basına yansıdığı üzere, bizlere bu paylaşımı yapmayan Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nü de eleştirdik. İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 'çocuklarımızın burnu kanarsa, sorumlusu siz olacaksınız!' diye uyarılarda da bulunduk" diye konuştu. 

"ÖĞRENCİ VE VELİLER DE SORGULASIN" 

Okul işyeri temsilcileri aracılığıyla bu konuyu velilerin ve öğrencilerin de bir fiil öznesi olduğu meşru yaşam hakkını genişletmek için gündemde tutmaya da devam ettiklerini belirten Karabulut, "Ancak MEB Bakanı Yusuf Tekin, Kocaeli Valisi ve İl Milli Eğitim Müdürü belgesiyle birlikte çıkıp 'Okullar Depreme Dayanıklı' diyemedi, demedi! Ya sakladıkları birşey vardı, ya da okullar depreme dayanıklı değildi. Bu durumu ispatlayacak 'okul binalarının performans analiz raporlarını' sendikamız Eğitim Sen ile tüm ısrarımıza karşın paylaşılmadı. Bu raporların 'devlet sırrı' olarak mı görüldüğünü? İlgili kurum yöneticilerine ifade etmemize rağmen, biz de 'Neyi Saklıyorsunuz?' diye sorduk. Şimdi de tekrar ediyoruz; bilimi ve mühendisliği merkeze almayan her anlayışın çocuklarımızı deprem güvensiz okullara sokmaya devam edeceğini görüyoruz. Bu nedenle okullarımızın deprem güvenli olmadığını ve bu nedenle raporların açıklanmadığını, bu raporların tüm kamuoyuna açıklanmadan da sorgulamaya devan edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Ancak bu sorgulamayı öğrencilerimizin, onların ebeveynlerinin de yapmasını istiyoruz" dedi. 

"MARMARA DEPREMİ HER AN OLABİLİR" 

"Çağırımız velilere ve öğrencilerimizedir. Gelin Eğitim Sen'in deprem güvenli okul istiyoruz! Çağrısını okullarımızda, milli eğitim müdürlükleri önünde ve MEB Bakanı'na CİMER ile başvurarak birlikte soralım" diyen Karabulut, "En örgütlü gücümüzle haykırmanın tam zamanı olduğunu da ifade ediyoruz. Marmara Denizi içinde deprem meydana geldiğinde, çocuklarınızı okul enkazları altında bulmak istemiyorsanız, 'ah keşke o gün ses çıkarsaydım da çocuğum yaşasaydı' diye ağlamak istemiyorsanız, ses yükseltmenin ve hesap sormanın şimdi tam zamanıdır. 'Kamuda tasarruf ile okulları depreme hazırlayamayacakları için çocuklarımızı hergün beton tabutlara sokmaya devam ediyorlar' diye açıkça tüm ülkedeki sendikalara, velilere ve öğrencilere 'deprem güvenli okul' taleplerini haykırmaları gerektiğini bir kez daha haykırıyoruz. Marmara Depremi her an olabilir. 1999 Gölcük depremini kendine milat edinmemiş AKP iktidarının, 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden on binlerce emekçi ailenin siyasi sorumlusu olduğu ve depremden ders almayı kendine görev edinmediği görüyoruz 'Çocuklarımızın ve eğitim emekçilerinin olası bir depremde okul binalarının altında kalarak ölmesini istemiyorsan' ses yükseltmenin tam zamanı diyoruz" diye konuştu. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TUSAŞ saldırısı sonrası sosyal medya kısıtlaması

SONRAKİ HABER

TBMM'de TUSAŞ saldırısı konuşuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa