24 Ekim 2024 13:07

TUSAŞ’a saldırı gerçekleştirildi, medyaya sansür uygulandı

TUSAŞ'a yönelik saldırının ardından bant daraltma, televizyonlara da yayın yasağı uygulandı. Akdeniz, “Bu sadece sansür değil aynı zamanda tüm vatandaşların haberleşme özgürlüğünün ihlalidir" dedi.

Görseller: Pixabay, Kolaj: Evrensel

Paylaş

Ankara’da 23 Ekim’de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ’a (TUSAŞ) yönelik saldırı sonrası medyaya sansür uygulandı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un “Sosyal medya platformlarının, terör propagandasına zemin hazırlayan içeriklere kesinlikle izin vermemesi gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz” açıklaması sonrası kullanıcılar, telefonlardan X (Twitter), Facebook, Instagram, YouTube, TikTok ve Telegram’a giremedi.

Farklı ülkelerdeki internet erişimini gözetleyen NetBlocks da bant daraltmayı doğruladı. NetBlocks “Canlı metrikler, X, Instagram, Facebook, YouTube ve TikTok gibi sosyal medya platformlarının Türkiye'de kısıtlandığını gösteriyor. Olay, yetkililerin Ankara'daki Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin genel merkezine düzenlenen ölümcül saldırı nedeniyle yayın yasağı koymasının ardından geldi” diye açıklama yaptı.

"HABERLEŞME ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLALİDİR"

Prof. Dr. Yaman Akdeniz ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Deprem veya terör saldırıları sırasında tüm sosyal medya platformlarına yönelik bant daraltma uygulaması basının haber yapma, vatandaşın da haber ve bilgi alma hakkını baltalamaktadır. Bu sadece sansür değir aynı zamanda tüm vatandaşların haberleşme özgürlüğünün ihlalidir” dedi.

Açıklamanın Saray’ın İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un “Bu platformların, toplumun huzurunu ve güvenliğini korumak adına daha sorumlu bir yaklaşım sergilemesi önemlidir. Aynı şekilde, medyanın da terörle ilgili haberlerini dikkatli bir şekilde yaparak toplumun doğru bilgilendirilmesini sağlaması ve terör propagandasına karşı duyarlı olması gerekmektedir” açıklamasından sonra gelmesi dikkat çekti.

Saldırı sonrası yaşanan erişim sorunu ise 24 Ekim sabah saat 09.30 sularında çözülmeye başlandı. Sosyal medya platformları tarafından yaşanan sorun için herhangi bir resmi açıklama ise yapılmadı.

TELEVİZYONLARA YAYIN YASAĞI

Saldırı sonrası ise yapılan yayınlara ise yayın yasağı getirildi. Yasak, ilk saldırı haberinden sonraki 1 saat 50 dakika içinde alındı.

TUSAŞ’a yönelik saldırı hakkında, 23 Ekim günü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından "yayın yasağı" kararı verildi. Kararda, “soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel, ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada her türlü haber röportaj vb. yayınların yasaklanmasına karar verilmiştir” ifadesi kullanıldı. Kararda Basın Kanunu’nun, basın özgürlüğünü düzenleyen üçüncü maddesi ile İnternet Kanunu’nun ‘Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi’ni düzenleyen 8/A maddesi gerekçe olarak gösterildi.

"TEYİT EDİLMEMİŞ BİLGİLERE YER VERİLİYOR" İDDİASI

Karar üzerine RTÜK tarafından yayın yasağı yayıncılara duyurulurken, Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin “TUSAŞ’ın Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı sonrasında ilgili mahkeme tarafından yayın yasağı kararı alınmıştır” dedi. Şahin sansürü “medyada, resmi makamların yaptığı açıklamaların dışında sosyal medya kaynaklı, teyit edilmemiş bilgilere ve görüntülere yer verildiği” şeklinde gerekçelendirdi. RTÜK Başkanı ayrıca yayın yasağı sonrası medyada yer alan görüntülerin tamamının kaldırılması, yeniden kullanılmaması ve yasak kapsamında terör saldırısı hakkında hiçbir yayın yapılmaması gerektiğini söyledi. Şahin yayın yasağına uymayanları “ağır yaptırım” uygulamakla tehdit etti.

"BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖZÜNE DOKUNUYOR"

MLSA Hukuk Birimi ise Ankara Sulh Ceza Hakimliğinin, TUSAŞ saldırısı hakkındaki her türlü haberi yasaklayan kararının hukuka aykırı olduğunu ve Hakimliğin yetkisi olmayan bir karar verdiğini belirterek karara itiraz etti. MLSA Eş Direktörü Veysel Ok; Mahkemenin kararının basın özgürlüğünün özüne dokunduğunu, Hakimliğin yetkisi olmayan ve hukuka aykırı bir karar verdiğini söyledi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Dev Sağlık İş: Yenidoğan çetelerine karşı tek çare eşit, parasız, ulaşılabilir, nitelikli bir sağlık sistemidir

SONRAKİ HABER

Bir yeri tanımak için kaç hikaye gerekir?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa