24 Ekim 2024 15:58
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ekim 2024 17:39

DEM Parti Sözcüsü: Öcalan hazır, devlet hazır mı?

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, Abdullah Öcalan'ın mesajına dair, "İmralı hazır, Sayın Öcalan hazır. Peki devlet hazır mı? Sıra çağrıyı yapanlar ve destekleyenlerde" dedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, 43 aydır tecritte olan Abdullah Öcalan'ın dün görüştüğü yeğeni Ömer Öcalan aracılığıyla gönderdiği ilk mesajını değerlendirdi. Doğan, "İmralı hazır, Sayın Öcalan hazır. Peki devlet hazır mı? Sıra çağrıyı yapanlar ve destekleyenlerde" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Şayet tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu kararlılığı gösterirse, 'umut hakkı'nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın" çağrısına Öcalan şu yanıtı vermişti: "Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim."

SALDIRIYI VE OPERASYONU KINADI

DEM Parti Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Ayşegül Doğan, TUSAŞ’ta yaşanan saldırıyı ve saldırı sonrası Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük başlatılan hava operasyonunu kınayarak sözlerine başladı.

"ÇAĞRININ MUHATABI TECRİTTE"

Doğan, “Neden sayın Öcalan? Çünkü ömrünü Kürt meselesinin demokratik çözümüne adamış birisinden bahsediyoruz. 25 yıldır bir ada hapishanesinde tutuluyor ve 43 aydır ağır tecrit koşulları altında. Mutlak bir iletişimsizlikle tutuluyor. Milyonlar kendisiyle ilgili 'İrademdir' diyor. Bu destek sadece Türkler ve Kürtlerle de sınırlı değil. Coğrafyaları ve sınırları aşan bir destekten bahsediyoruz” dedi.

Tecrit nedeniyle sorunların giderek ağırlaştığını belirten Doğan, “Tüm sorunlar için ön açıcı fikirlere, projelere sahip birinden bahsediyoruz. Türkiye, bunu değerlendirmek istediği zamanlarda gördü. Hep beraber yaşadık. Çatışmasızlığın ne demek olduğunu, neler kazandırdığı, neleri kazandırma ihtimalinin olduğunu, bir barış ihtimalini büyütmenin hepimize nasıl bir gelecek kazandırma olasılığının olduğunu da birlikte deneyimledik. Sayın Öcalan'ın Kürt meselesinin demokratik çözümünde oynayacağı rol, alacağı inisiyatif, üstleneceği sorumluluk hayati bir önem taşıyor. Günlerdir kendisine çağrılar yapılıyor. Bu çağrıların doğrudan muhatabı Sayın Öcalan. Bu çağrıları izliyor mu, takip edebiliyor mu, çağrılara ilişkin ne düşünüyor, bu çağrılara nasıl bir karşılık vermek ister, hangi koşullarda karşılık vermek ister? Bu soruların yanıtlarını nasıl sizler bilmiyorsanız, bizler de DEM Parti olarak bilmiyoruz. Çünkü çağrının asıl muhatabı olan kişi tecritte. Bunu artık ortadan kaldırmak gerekiyor. Bu tartışmalara katılacak koşulların sağlanması gerekiyor" dedi. 

"SIRA ÇAĞRIYI YAPANLARDA"

DEM Parti Urfa Milletvekili Ömer Öcalan’ın görüşmesine ilişkin konuşan Doğan şöyle devam etti:

“Üç cümle gibi görünen bu mesaj kendi içinde pek çok mesajı barındırıyor. Birincisi tecridin devam ettiğini kendi beyan ediyor. İkincisi, koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik gücü olduğunu söylüyor. Yani İmralı hazır, sayın Öcalan hazır. Peki devlet hazır mı? Bu çağrıyı yapanlar ve destekleyenlerde sıra. Artık bu sözü hayata geçirme zamanı. Ötelenemez bir söz söylendi."

"PARTİMİZ ROL ALMAYA HAZIR"

Doğan, "Barışı inşa etmek, hele hele onurlu, adil bir barış inşa etmek istiyorsanız, sahici bir müzakere kanalı açmak istiyorsanız, bunun savaşmaktan çok daha zor olduğunu biliyoruz. Hep beraber görüyoruz. O yüzden biz bu gelişmelere, yapılan açıklamalara, çok büyük bir titizlikle yaklaşıyoruz. Tüm kurullarımız izliyor ve değerlendiriyor. Tüm gelişmeleri sizinle, şeffaflığa çok önem verdiğimiz için açık bir biçimde paylaşıyoruz. Partimiz verdiği mücadele ile demokratik çözüm çerçevesinde rol almaya dün olduğu gibi bugün de hazır” diye konuştu.

"SÜRECE DÖNÜŞMESİNİ SAĞLAYALIM"

Doğan, “Kürt siyasetindeki tüm aktörler, geliştirilecek bir çözüm sürecinde aynı sorumlulukla yaklaşmaya hazır. Kimse Kürt siyasetinde karşı karşıya gelebilecek aktörler varmış gibi heveslenmesin. Gelin bir barış iklimin yaratalım. Gelin tartışmalarla sınırlı bırakmayalım, bunu büyütelim. Kalıcı barışa dönüşmesini sağlayalım. Bir sürece dönüşmesini sağlayalım. Bu çağrımız herkese. Gelin tecridi kaldıralım. Söylediğiniz sözleri ertelemeyin. Arka kapı diplomasisi yok. Kamuoyundan gizlenen bir görüşme yok” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail’den Gazze mahallelerini “biyometrik kontrol” planı 

SONRAKİ HABER

Kurtulmuş: Zamanlaması ve mekan itibarıyla iyi çalışılmış bir saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa